Terápia aromákkal

Az aromaterápia során az illóolajok hatóanyagainak jótékony hatását élvezhetjük. Az illóolajokat többféle betegség kezelésére is használhatjuk. Kedvező hatású légúti betegségeknél, de akár házikedvenceink parazitáit is elűzhetjük az illóolajok segítségével. Stresszoldásra, feszültség enyhítésére az aromamécses ajánlott.

Gyermekkoromban, ha náthás voltam, a nagyi megfőzte a kamillateát és bármennyire is tiltakoztam az ölébe ültetett, leterített egy pléddel és gőzölnöm kellett. Nagyon nem szerettem, és az sem vigasztalt, hogy szolidáris volt velem és ő is ott izzadt a forró gőzben, a takaró alatt.

Valószínűleg nem tudta, ahogyan én sem, hogy aromaterápiával kúrálja a náthámat.

Persze van ennél sokkal kellemesebb része is az aromaterápiának. De kezdjük az alapoknál. Az aromaterápia lényege, hogy az illóolajok hatóanyagai szervezetünkbe jutva igen jótékony hatást gyakorolnak. Ezek az anyagok éterikus (illékony) hatásukat legjobban felmelegített vízben fejtik ki, mivel nem oldódnak fel a vízben, hanem fokozatosan párolognak. Használatuknak természetesen nem a pokróc alatti izzadás az egyetlen módja.

Stresszoldásra, a pszichikai feszültségek enyhítésére sokkal kevésbé intenzív, ám annál kellemesebb módszer javallott: az aromamécses. Bizonyára mindannyian láttak már ilyet az ajándékboltokban, sok tetszetős megoldás létezik, ami közös bennük, hogy lakásdíszként és terápiás kellékként is használhatóak. Az aromamécsesben lévő gyertya (mécses) melegíti a fölé helyezett folyadékot, így párásít és kellemes illatot varázsol, Ha a mécses vízébe citromfű-, szantálfa-, orgona- vagy rózsaolajat csepegtetünk, nyugtató, lazító hatású illat terjeng majd a szobában.

Terápia aromákkal

Az illóolajok közül több, a klasszikus kamilla mellett a kakukkfű, az eukaliptusz, a kajeput és a fenyőolaja képes enyhíteni az enyhébb és súlyosabb légúti betegségek tüneteit. Itt azonban már nem elegendő, ha a szobát belengi finom illatuk. Gyógyító hatásukat leginkább az inhaláció bontakoztatja ki. Tehát marad a 90C fokos főzet gőzének - valljuk be - nem túl kellemes belégzése. A módszer megegyezik a nagyi által alkalmazottal: törölköző a fejre, edény a törölköző alá. Arra azonban ügyeljenek, hogy a vízbe csepegtetett illóolaj ne legyen túl sok: itt sem érvényesül a minél több, annál jobb elve. Akkor megfelelő az oldat töménysége, ha a belégzésnél nem lép fel köhögési inger, ám a gőz illata határozottan az illóolajra jellemző.

Létezik az illóolajoknak egy harmadik, kevésbé ismert alkalmazási területe is. Ki gondolná, hogy aromaterápiával küzdhetünk házikedvenceink parazitái ellen is. Íme a "recept": bármennyire is tiltakozik kutyánk, macskánk meleg eukaliptusz és rozmaring olajjal dúsított fürdőt kell vennie, majd e két olaj fele-fele arányú keverékével néhány naponként dörzsöljük be őket. Fontos, hogy a szőr növésével ellentétes irányban masszírozzuk be a keveréket az állat bundájába. Ezzel az egyszerű módszerrel könnyen távoltarthatjuk a bolhákat, kullancsokat.

A természetgyógyászat híveinek tudnia kell, hogy az aromaterápia és a homeopátiás szerek használata nem férnek meg egymással. Alapszabály, hogy a homeopátiás gyógyszer bevétele és az illóolajok alkalmazása között el kell telnie legalább négy órának.

Forrás: práger

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek