Az aromaterápia és az illóolajok egészségügyi előnyei

Az aromaterápia és az illóolajok egészségügyi előnyei

Az aromaterápia során illóolajokat használunk, amelyek segítenek a relaxáció fokozásában és a mentális éberség kialakításában. A különböző illóolajok jó hatással vannak a hangulatra és még a viselkedésre is. Nagyon sokféle illóolajat kipróbálhatunk, mivel mindegyiknek más-más hatása van az egészségre és az egyéb problémákra.

A grépfrútillóolaj például nagyon hatásos lehet, ha le szeretnénk fogyni, mivel kutatások is igazolják, hogy aktívan részt vesz az étvágy csökkentésében.

Ha pihenni szeretnénk, vagy csökkenteni szeretnénk a szorongásunkat, akkor három illóolaj keveréke lehet a segítségünkre, például a szantálfa, az édes narancs és a levendula. Ez a keverék a túlzott aggodalmat is eredményesen tudja enyhíteni.

Az aromaterápia és az illóolajok egészségügyi előnyei

A neroli-illóolaj virágos illata is enyhíti a szorongást és nyugalmat csempészhet a mindennapjainkba. Kutatások azt mutatják, hogy a neroli-illóolaj a magas vérnyomást és pulzusszámot is csökkenteni tudja.

A rozmaring illóolaja a memória fokozásában vesz aktívan részt, míg a rózsa illóolaja a mélyebb alvást segíti elő. Napközben nem érdemes a rózsa illóolajat szagolgatni, hacsak nem a délutáni szunyókálás szerepel a terveink között.

A borsmenta-illóolajnak is több pozitív hatása ismeretes. Az egyik legjobb hatása a fejfájás enyhítése. Műtétet követően gyakran jelentkezik az embereknél hányinger. A borsmenta illóolaja ezt is enyhíteni tudja.

Az illóolajakat a fürdővizünkhöz adva is használhatjuk, de esténként egy olajos masszázs is jól eshet. Ez utóbbi esetben semmiképpen sem önmagában, hanem valamilyen hordozóolajjal keverjük. Ez a hordozóolaj lehet például a jojobaolaj, a mandulaolaj vagy a kókuszolaj.

A stressz egyik legjobb ellenszere az illóolajos masszázs. Milyen illóolajokat használjunk fokozott idegesség esetén? Nagyon hatékony lehet az ylang-ylang, a levendula, a pacsuli, a kamilla, a rózsa, a citrom és a bergamott illóolaja. Masszázs közben lazítsuk el az izmainkat, hallgassunk nyugtató zenét és élvezzük ki a masszázs minden pillanatát. Heti egy-két masszázs jelentősen csökkenteni tudja a stressz-szintet és sokkal jobb kedvre deríthet bennünket.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek