Alacsony energiatartalmú farsangi finomságok

Alacsony energiatartalmú farsangi finomságok

Minden fogyni akaró rémálma, ha ünnep közeleg, hiszen hatalmas akaraterő kell ahhoz, hogy a rengeteg finomságból egyáltalán ne, vagy csak mértékkel fogyasszunk. Épp ezért jobban járunk, ha a kedvenc fogásainkat eleve szénhidrát- és zsírszegény változatban készítjük el!

Kevesebb zsiradékkal is finom!

Már számos konyhatechnikai megoldás van, amellyel spórolni lehet a hozzáadott zsiradék mennyiségén. Az alacsony zsírtartalmú diéták egyébként azért népszerűek, mert egy gramm zsír 9 kalóriát tartalmaz – jóval többet a fehérjénél és a szénhidrátnál. Ha eleve alacsonyabb zsírtartalmú húsokat választunk és azokat zsír nélkül készítjük el, akkor azok összkalória-tartalma lényegesen csökken a hagyományos receptekhez képest. A sütőzacskó kiválóan alkalmas erre, mivel nem engedi kiszáradni a húst, az omlós és puha lesz, a saját zsírját kiengedi, de az sem ég oda sehova. A farsangi, részeges csirkét is el lehet készíteni így – mutatjuk a receptet!

Az alacsony zsírtartalmú diéta egyébként szívünk egészségéhez is hozzájárul, hisz ételeinek alacsonyabb a koleszterinszintjük és kevesebb telített zsírt tartalmaznak.

Kevesebb szénhidrátból is megoldható!

A szénhidrátnak ugyan alacsonyabb az egy grammra jutó kalóriaértéke (4 kcal/gramm) mint a zsírnak, de szénhidrát-gazdag ételekből jóval többet eszünk: nem egy darab vajat vágunk és arra teszünk rá egy vékony szelet kenyeret, hanem a szelet kenyeret vajazzuk meg vékonyan. Sok szénhidrát, kevesebb zsiradék. Ám sajnos a szénhidráttartalmú ételekkel könnyű túlenni magunkat, mert kevésbé laktatóak, mint egy adag zsíros étel. A fehérje viszont eltelít, így, ha a farsangi fánkot magas fehérjetartalmú túróval és kevesebb, lassabban felszívódó szénhidráttartalmú őrleménnyel készítjük el, ráadásul forró olaj helyett sütőben sütjük meg, akkor máris sikeresen csökkentettük a kalóriabevitelünket!

Alacsony energiatartalmú farsangi finomságok

Másként is elkészíthető!

A konyhatechnológia megválasztásával, az alapanyagok kiválogatásával lényegesen lecsökkenthetjük az ételeink szénhidrát- és zsírtartalmát. Ma már vannak olyan főzőedények is, amelyekben hozzáadott zsiradék nélkül lehet sütni és főzni. A teflon, a kerámiatál, a pataki mázas sütőedény, a fóliában sütés, sütőben grillezés, szilikonos sütőpapír használata, a sütőzacskó mind-mind alkalmas erre.

Egy vacsora szénhidráttartalmát pedig tudjuk úgy is csökkenteni, hogy köretnek nem főtt tésztát, krumplit vagy rizst adunk, hanem párolt zöldséget, amit együtt is tudunk sütni a hússal. Ha a salátákat nem majonézzel, hanem joghurttal keverjük, illetve, ha helyettük savanyúságot választunk, akkor megint nagyon sok kalóriát spóroltunk meg magunknak. A csökkentett, akár nulla szénhidráttartalmú liszthelyettesítő szereket tartalmazó süteményeket pedig – bár kissé más az ízük - lelkiismeretfurdalás nélkül fogyaszthatjuk, mint ahogy a javarészt túróval készülőket is. Persze csak ha nem cukrozzuk meg őket!

Tudta? A szénhidrátok rendkívül könnyen emészthető tápanyagok, amelyek a szervezet fő energiaforrásainak számítanak. Amikor a szervezetünk intenzív terhelésnek van kitéve, akkor a szénhidrátokból nyeri a legkönnyebben az energiát.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek