Farsangi ételek - receptekkel
A hagyomány szerint minél többet eszünk farsangkor, annál több lesz a termés. A mulatságokat a böjtöt megelőző időszakban tartják, úgy vélték, hogy a nagy lakomák megkönnyítik az utána következő soványabb időszakot. Nem véletlen a jelenleg is reneszánszát élő torkos csütörtök hagyománya, amikor még utoljára jól lehetett lakni sült húsokkal, édességgel. A farsangi főételek gyakran tartalmaznak alkoholt, ettől lesznek ünnepiek.Eredeti változatában a részeges csirke sok vajjal és szalonnával készül, tepsiben‒ ez a verzió jóval barátságosabb azoknak, akik odafigyelnek a kalóriabevitelre.
Farsangi részeges csirke sütőzacskóban 4 főre
HOZZÁVALÓK:
1 egész csirke,
2 dl jó minőségű száraz fehérbor,
2 fej vöröshagyma,
5 gerezd fokhagyma,
2 db alma,
100 g bacon,
2 teáskanál majoránna,
só,
bors,
sütőzacskó.
Elkészítés: A csirkét kívül-belül befűszerezzük, betakarjuk néhány szelet baconnelés tágas sütőzacskóba tesszük a pucolt és negyedelt almával, vöröshagymával, fokhagymával együtt, végüla bort is beleöntjük. A sütőzacskót tepsibe vagy nagy jénai tálba rakjuk, majd sütőbe toljuk. 180 fokon körülbelül 1 óráigsütjük. Egy óra múltán szétvágjuk a sütőzacskót (akár ki is boríthatjuk jénaiba a csirkét), és pár percig pirítjuk.
Párolt sárgarépával vagy zöldbabbal, esetleg zelleres burgonyapürével tálaljuk, ha szeretnénk megtartani az étel kalóriaszegény jellegét!
A farsangi fánkhoz két legenda kapcsolódik.
Az egyik szerint Marie Antoinette királyné egy farsangi álarcosbálról megszökve az egyik utcai mézeskalácsmestertől fánkot vásárolt.A sütemény íze elvarázsolta a királynét. A mestert magához hívatta, elkérte tőle a receptúrát, a királyi cukrász pedig némi alakítgatással az udvari asztal kedvelt desszertjét varázsolta belőle.
A bécsiek szerint viszont az övék az érdem, mert az 1800-as években egy pékné, CeciliaKrapfen idegességében valaki fejéhez akart hozzávágni egy darab kelt tésztát, ám az véletlenül a forró zsiradékban landolt, és így sült ki az első fánk.
Bárhogyan is történt, az eredeti fánk fehérliszttel, cukorral és olajban sütve nagyon magas kalóriatartalmú édesség! Ezért mi most egy szénhidrát- és zsírszegény változatot mutatunk!
Diétástúrófánk
HOZZÁVALÓK:
450 gramm zsírszegény túró,
130 gramm darált zabpehely vagy zabliszt,
175 gramm zsírszegény tejföl vagy görög joghurt,
5 db tojás,
1 db narancs lereszelt héja (esetleg citromhéj),
1 kiskanál szódabikarbóna,
Édesítőszer - ízlés szerint
Elkészítés: Az egész tojásokat alaposan átkeverjük édesítővel és egy pici sóval. Vegyítsük össze a túrót és a tejfölt vagy a görög joghurtot, majd tegyük bele a reszelt narancshéjat. Öntsük össze a tojással. A finomra darált zabpehelyhez (vagy liszthez) adjuk hozzá a szódabikarbónát, majd ez is mehet a folyékony hozzávalókhoz. Kanalazzuk bele szilikonos sütőformába, és tegyük 180 fokos, előmelegített sütőbe. Sütőtől függően 20-25 perc alatt átsül. Kínáljuk cukor nélkül készült házi dzsemmel!
Téli dzsem cukor nélkül47036660
Hozzávalók:
40 dkg fagyasztott pirosbogyós gyümölcs,
3 evőkanál chiamag,
1,5 dl almalé (hozzáadott cukortól mentes), vagy ha pikáns dzsemet akarunk készíteni, akkor 1 dl almalé és fél dl rum vagy brandy.
Hagyjuk kiolvadni a fagyasztott gyümölcsöket, adjuk hozzáaz almalét (és az alkoholt).Nyomkodjuk szét villával vagy kicsit botmixerezzük meg, tegyük hozzá a chiamagot is. Öntsük üvegbe és legalább 1 éjszakára tegyük hűtőbe! Másnapra a chiamag miatt összeáll lekvár sűrűségűre. Nagyjából egy hétig marad fogyasztható hűtőszekrényben tárolva, kalóriatartalma lényegesen alacsonyabb a bolti lekvárokénál!
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

