A lábkörmök egészségéért

A lábkörmök egészségéért

A lábköröm ápolására, évszaktól függetlenül, kiemelt figyelmet kell fordítani! Ez nem csak esztétikai okokból fontos, de megakadályozhatja a kellemetlen elváltozások, fertőzések kialakulását, amelyek komoly fájdalommal is járhatnak.

Hűvösebb időkben a zárt cipőbe befülledhet a láb, és ez a körömbetegségek melegágya is lehet.  A nyitott lábbelikben pedig  por és egyéb szennyeződések kerülhetne a körömre és a bőrre, ezért is elengedhetetlen az alapos tisztítás. A mindennapi tisztálkodás során körömkefe és szappan segítségével tisztítsuk meg a körmöket. Az otthoni pedikűrözés előtt pedig 10-15 percig áztassuk be a lábat – akár készítsünk gyógynövényes lábfürdőt - vagy kenjük be bőrpuhító krémmel. Az ápolást hidratáló krémmel - például mentolt tartalmazóval - fejezzük be.

TIPP: A kellemesen meleg vízbe tegyünk néhány csepp mentol-, árnika-, rozmaringolajat , de a levendula, a teafa, az eukaliptusz is gyulladásgátló hatású, ezek serkentik a vérkeringést, felfrissítik  és fertőtlenítik a fáradt lábakat. Áztatás után a körmök is könnyebben levághatók, azonban a benőtt, gyulladt körmök kezelését inkább bízzuk pedikűrösre.

A lábkörmök egészségéért

A helyes körömvágás

Ügyeljünk arra, hogy ne vágjuk túl rövidre a körmöket, hiszen a szélek befordulása okozza sokszor a gyulladásokat, ezért érdemes egyenesre vágni a lábkörmöket, a formázásához használjunk reszelőt, ezzel lehet kerekíteni az ívet. A körömágybőrt ne vágjuk ki, csak toljuk vissza a megfelelő eszközzel. A körmök polírozása után, lakkozhatunk, de előtte érdemes tápláló alapozót használni a körömlemezek megóvása érdekékében. Válasszunk hasonló színt, mint a kézkörmökre. Időnként érdemes szünetet tartani a lakkozások között, hogy a szellőzés hiánya miatt ne sárguljanak meg a körmök.

TIPP: A sárgás körmök ápolására  használjuk a citrom kifacsart levét, amellyel rendszeresen dörzsöljük át. A citromban található vegyületek világosítják a bőrt és a körmöket, savassága az elhalt hámsejtek eltávolításában is segíthet.

A lábkörmök egészségéért

A körömgomba kezelése

Nem csak télen a zárt lábbelik miatt alakulhat ki a körömgomba, de ez nyáron is gyakori probléma. A nyilvános helyeken, strandokon, uszodákban, főképp, ahol mezítláb járunk, könnyen elkaphatjuk a fertőzést, de akár közös körömápolási eszközök vagy törülköző használatával is. Tünetei: a köröm megvastagodása, sárgás vagy fehérszínű elváltozása, barázdált felszín, súlyosabb esetetekben gennyező gyulladás és fájdalom is előfordul. Ez a betegség esztétikailag sem szép látvány, és mindenféleképpen kezelni kell, mert könnyen továbbterjed a bőrre. Enyhe probléma esetén segíthetnek a gyógyszertárban kapható gombellenes készítmények (pl. ecsetelő, spray, körömlakk), de komolyabb fertőzés esetén érdemes szakorvoshoz fordulni, aki valószínűleg gyógyszeres kezelést ír majd elő.

TIPP: A fürdőszobaszőnyeget, lábtörlőket, törülközőket legalább 60 fokon mossa. A naponta váltogatott cipőt és a napi tiszta zoknit is szórja be lábgomba elleni hintőporral. Nyilvános helyeken viseljen papucsot.

Válasszunk megfelelő cipőt

Főképp a nőknél, sokszor nem a kényelmi szempont döntenek a lábbelik vásárlásakor, hanem az épp aktuális divat is, pedig hosszú távon fontos lábunk igényeihez igazítani a cipő kiválasztását. A kényelmetlen, szűk cipők a lábkörmöket és az ujjakat is összenyomják, és ezzel törékennyé és sérülékennyé teszik a lábat. Így megnő a benőtt körmök esélye, fájdalmas vérömlenyek is keletkezhetnek a lemezek alatt. Fontos a méretválasztás és a sarokmagasság is, mert ezek nagymértékben befolyásolhatják a láb egészségét. Sportoláshoz is megfelelő lábbelit válasszunk, mert nem mindegy, hogy futócipőt vásárolunk, vagy utcán is hordhatót.

TIPP: Érdemes kicsit többet költeni vásárláskor, és inkább természetes anyagokból készült termékeket vásárolni, mint a füllesztő műanyag mellett dönteni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek