A kezeletlen allergia veszélyei

A kezeletlen allergia veszélyei

Nem biztos, hogy a tavaszi fáradtság az oka, ha reggelenként nehezebben ébred és napközben is küzd az álmosság ellen. Megeshet, hogy a szénanátha mellékhatásától szenved.

Allergiás tünetek és fáradtság

Egyáltalán nem ritka, hogy a szénanáthás betegek erős fáradtságérzetről, a koncentrálóképesség csökkenéséről számolnak be. Ennek több oka is lehet. A leggyakoribb, hogy az allergia kezelése nem megfelelő. Ilyenkor a tünetek vagy nem csökkennek, de javulnak ugyan, azonban nem szűnnek meg teljesen.

Az éjszakai orrdugulás és tüsszögési rohamok miatt a beteg nem tudja magát kipihenni. Amennyiben ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, egyre fáradtabb lesz. Ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy allergén növény pollenszórása akár hónapokig is tarthat, ez nagy megpróbáltatást jelent a számára.

A kezeletlen allergia veszélyei

Ezeket érdemes megtenni a pihentető alvásért

• Ha sejtjük, hogy szénanátha miatt jelentkezik a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és orrviszketés, akkor először azt kell megtudnunk, hogy pontosan mi okozza a tüneteket. Ennek érdekében az allergológus egy részletes beszélgetést követően vérvizsgálatot javasol.

• Ha recept nélkül kapható szerekkel kezeli az allergiáját, lehet, hogy nem a megfelelő gyógyszert szedi. Az első generációs antihisztamin készítmények gyakran okoznak álmosságot. A második vagy harmadik generációsoknál ez már nem jellemző, nagyon fontos viszont, hogy ezek a tabletták hatóanyagukban különböznek. Úgy kell megválasztani a számunkra megfelelőt, hogy tudjuk, mi a tüneteink okozója és mi a legerősebb panaszunk. Kivizsgálást követően allergológus tud megfelelő gyógyszert javasolni.

A szénanátha alkalmazkodást is kíván az allergiás személy részéről. Ha magas a pollenkoncentráció, de több időt töltünk a szabadban, ha nem mosunk este hajat és éjszaka a párnáról a polleneket lélegezzük be, a szabadban teregetünk és a ruhára ragadnak a pollenek, nem a kora reggeli órákban szellőztetünk, amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció, akkor a tüneteink fokozódhatnak, éjjel rosszabbul alhatunk. Ha az imént említettek erősödnek,  vagy a gyógyszerek hatását nem érezzük kielégítőnek, érdemes az allergén-specifikus immunterápiáról érdeklődni orvosunknál.

Dr. Moric Krisztina
allergológus, fül-orr-gégész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek