Latin-Magyar szótár

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Klimax

változás kora

 • 2023-01-13 A keringési rendszer támogatása a menopauzában

  A menopauza szakaszában sok nő azt tapasztalhatja meg, hogy már nem úgy működik a keringése, mint korábban. Ilyenkor sokan küzdenek valamilyen érrendszeri, keringési rendellenséggel vagy éppen szívbetegséggel. Sok nő számol be magas vérnyomásról is ebben az életszakaszban, pedig az egyik legfontosabb dolog, hogy vigyázzunk a szív- és érrendszer egészségére, amelyet különféle tápanyagokkal is megtámogathatunk. Mutatjuk is, hogyan és mivel tehetjük ezt meg.

 • 2022-06-15 Így bírja ki a nyarat, ha változókorba lépett

  A nyári hőség sokak számára nagy megterhelést jelent, főleg akkor, ha valaki belépett a változókorba. Ekkor a kánikulától függetlenül olyan kellemetlen tünetek gyötrik az illetőt, mint az izzadás, hőhullámok, ingerlékenység, alvászavar. Ezeket sajnos csak súlyosbítja, hamagasra kúszik a hőmérő higanyszála. Hogy miként lehet elviselni a nyári kánikulát klimax idején, arra dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza adott hasznos tanácsokat.

 • 2022-06-08 Nőgyógyászati rákszűrések változókorban

  A menopauza után a hormonális változások és alapból az idősebb életkor következtében megnő a rosszindulatú daganatok esélye. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ klimax specialistáját a változókor és a rák közti összefüggésekről kérdeztük.

 • 2022-05-31 Tünetek menopauza után, melyekkel forduljunk orvoshoz

  A menopauza óriási változásokat idéz elő a női hormonrendszerben, melynek hatására több furcsa és zavaró tünet jelentkezhet. Viszont vannak olyan problémák, melyekkel jobb orvoshoz fordulni, mivel kezelést igényelhetnek. Hogy milyen panaszokat érdemes klimax után komolyan venni, azt dr. Hetényi Gábortól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától kérdeztük meg.

 • 2022-01-14 Székrekedést hormonális probléma is okozhat

  Igen sokan küzdenek időnként vagy krónikus jelleggel székrekedéssel, melynek hátterében állhat nem megfelelő étkezés, mozgáshiány, kevés folyadékfogyasztás, terhesség, klimax, de akár komolyabb hormonális zavar is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa a kellemetlen panasz lehetséges okairól beszélt.

 • 2021-12-14 Érvek a klimax hormonterápiája mellett

  A menopauza meglehetősen kellemetlen tünetekkel járhat, melyek nagyban kihathatnak a nők mindennapjaira. Bár régebben elterjedt nézet volt, miszerint a változókorban jelentkező panaszok enyhítésére szolgáló hormonterápia veszélyes, ám ma már a modern készítményeknek hála biztonsággal alkalmazhatóak ezek a szerek. A Nőgyógyászati Központ orvosa segít az eligazodásban.

 • 2021-08-13 Menopauza vagy pajzsmirigy alulműködés?

  Hajhullás, elhízás, menstruációs problémák, hangulatváltozások, depresszió, ödéma- ezek mind a változókor tünetei is lehetnek, amit a legtöbb 45-50 éves nő megtapasztal. Igenám, de a panaszok nem csak a klimaxra, hanem a pajzsmirigy alulműködésre is utalhatnak, így igen nehéz a kettőt megkülönböztetni egymástól. Ráadásul vizsgálatok szerint nagyon gyakran pont ebben az időszakban derül fény a pajzsmirigy problémáira (annak ellenére, hogy a klimax nem növeli a rendellenesség kialakulásának kockázatát), ami a diagnózist még inkább megnehezíti. Pedig a két állapot elkülönítése igen fontos, mivel más-más kezelést igényelnek.

 • 2021-07-22 A pajzsmirigy alul, vagy túlműködés kivizsgálása

  A pajzsmirigybetegség főként nők körében gyakori. Bármilyen életkorban előfordulhat, de szülés után és a klimax idején hormonális hatásokra sokan tapasztalják kellemetlen tüneteit. A diagnózisban nyújthat segítséget az a lehetőség, melyről prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa nyilatkozott.

 • 2021-03-01 Menopauzás izzadás

  A klimax és a változó kor minden nő életében elérkezik, ez nem betegség, hanem egy állapot, amely nem kerülhető el. Sokan rettegnek a jellegzetes tünetektől, de felesleges előre aggódni, hiszen nem mindenki éli meg elviselhetetlennek.

 • 2020-10-27 Klimax és teherbeesés? Lehetséges!

  A klimax sokak számára egyet jelent a terméketlenséggel, így úgy gondolják, ekkor már nincs is szükség fogamzásgátlásra. Pedig a menopauza hosszú évek alatt megy végbe, és amíg nem áll le teljesen a peteérés, addig teherbe is lehet esni. arról kérdeztük, vajon mely típusú fogamzásgátló módszerek a legideálisabbak az érettebb korosztálynak.

 • 2020-05-18 4 nyomós érv a klimax hormonterápiája mellett

  A menopauza igen kellemetlen tünetekkel járhat, melyek nagyban kihathatnak a nők mindennapjaira. Bár régebben elterjedt nézet volt, miszerint a változókorban jelentkező panaszok enyhítésére szolgáló hormonterápia veszélyes, ám ma már a modern készítményeknek hála biztonsággal alkalmazhatóak ezek a szerek. A témában dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

 • 2020-04-02 A klimax hormonkezelése előtt ezt ne hagyja ki!

  A klimax kellemetlen tüneteinek csökkentéséhez ma már igen hatékony segítséget tud nyújtani a hormonterápia, melyek napjainkban már nagy biztonsággal alkalmazhatók. Viszont prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája felhívja a figyelmet arra, hogy előtte célszerű trombózis rizikóbecslésen átesni.

 • 2019-04-11 Mi nők, már rá sem ismerünk magunkra!

  Gyakran már azt sem könnyű megtippelni, hogy egy nő hány éves, vagy épp melyik életszakaszában van. Fiatalos, utazgató nagymamák, fiatal felnőttnek kinéző kiskamaszok, érett nők a várandósság látható jeleivel – ezernyi arcunk, szerepünk, lehetőségünk van nekünk nőknek, és szerencsére egyre kevésbé ütköznek meg rajta, ha az eddigi szokásokhoz képest másként éljük az életünket nőként, anyaként, nagymamaként. De van valami mégis, ami mindannyiunkban közös – mindjárt el is árulom, hogy mi az!

 • 2019-02-07 Hízom, de nem tudom, miért! Íme a lehetséges okok

  Ha több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint általában, vagy elhagyjuk a mozgást, nem lehetünk meglepve azon, hogy hízunk. No de mi a helyzet, ha semmin sem változtattunk, mégis szaporodnak a kilók...?

 • 2016-06-08 Praktikák a változókor átvészelésére

  A tavasz már nyárba fordult, a természet pedig folyamatosan megújul, változik, szinte pezseg. A női test változásait gyakran hasonlítjuk a tavaszhoz, ám bizonyos életkor felett testünkre már kevésbé jellemző a nyári pezsgés. Ahogy eltelnek a fiatal évek, beköszönt a második tavasz, a változókor, a női test működése pedig megváltozik. A legtöbb nő még napjainkban is félelemmel gondol erre az életszakaszra, pedig manapság már nagyon sok lehetőség van a klimax okozta tünetek mérséklésére. Nem kell feltétlenül gyógyszeres kezelésre gondolni, hívjuk segítségül a természetes praktikákat!

 • 2016-03-01 Nem biztos, hogy a klimax okozza

  A klimax a nők életének egy olyan szakasza, amikor a petefészkek hormontermelése lecsökken-megszűnik, ezért megszűnik a fogamzóképesség és elmarad a menstruáció. Elméletben az emberek tisztában vannak a jelenség mikéntjével, sokszor mégis olyan tüneteket tulajdonítanak neki, amikhez a menopauzának semmi köze.

 • 2016-02-06 Hormonok játéka a változó korban

  Ötven éves kor felett a nők és a férfiak hormonháztartása olyan mértékben változik, hogy az nem múlik el nyom nélkül. Vannak közöttük szerencsések, akik alig érzik a változást, másokat viszont rettenetesen megkínoz a klimax. A tünetekről és kezelésükről dr. Magyar Zoltán szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk.

 • 2016-01-29 Ha idő előtt érkezik a menopauza...

  Magyarországon minden századik nőt érinthet a korai menopauza, ám kevesen tudják, mi okozza panaszaikat. A tünetek megegyeznek a változókorban tapasztaltakkal, viszont a rendszertelen menzesz, a hőhullámok, a hangulatingadozás már 40 éves kor előtt jelentkeznek. Dr. Szőnyi György nőgyógyász azt javasolja: akinek a családjában előfordult már hasonló probléma, az vállaljon minél hamarabb babát, mert a korai klimax meddőséget okozhat.

 • 2016-01-08 Vérzés a változó kor után? Bajt jelezhet!

  A köztes, vagy a változókor után jelentkező vérzés komoly problémákra hívhatja fel a figyelmet! Sajnos a hormonális változások a nők életében nem csak kellemetlenségekkel járhatnak, hanem akár komoly problémák forrásai is lehetnek. Ezek között az egyik legjelentősebb a méh nyálkahártyájából kiinduló rák, illetve a méhnyálkahártya hiperplázia.

 • 2015-07-29 Mit tesz egészségünkkel a szexmentes élet?

  Ha épp nem vagyunk párkapcsolatban ritkán szexelünk, sőt néha a párkapcsolatban élők is kénytelenek nélkülözni a szexet. De vajon mit szól ehhez a testünk és a lelkünk?

 • 2015-05-23 Most akkor örüljünk vagy sírjunk? A változókor

  Mi történik velünk nőkkel, amikor kezdünk veszíteni a nőiességért felelős hormonjaink szintjéből? Kinek higgyünk: annak aki azt mondja, hogy „halleluja, vége a havi macerasorozatnak” vagy annak, aki a nőgyógyászához szaladgál, hogy különféle szerekkel visszaszerezze a megfelelő hormonszintjét s vele a nőiességét? Egyáltalán, hogyan marad egy nő minden korban nő – a hormonjai nélkül?

 • 2015-02-15 És jön a hőhullám! - A pszichológus válaszol

  50-es évei elején járó olvasónk kereste fel pszichiáterünket, Bácskai Máriát, mert váratlan hőhullámai sok kellemetlenséget okoznak neki a mindennapi életben.

 • 2015-02-01 Korábban klimaxol, ha a műanyagot mikrózza

  Összefügghet a korai menopauza és egyes mindennapi – műanyagokban, elektronikai termékekben és ipari szennyezésekben előforduló – vegyi anyagokkal való érintkezés – derült ki egy nagy léptékű amerikai tanulmányból.

 • 2014-08-01 Vigyázat! Ettől kaphatsz trombózist változókorban

  A klimax tünetek enyhítésének részeként gyakran kap a hőhullámoktól szenvedő nő hormonpótlást, mely normalizálja a felborult hormonháztartást. Bár sok esetben valóban lényegesen segít a kellemetlen panaszokon, ám nem árt figyelembe venni azt is, hogy csakúgy, mint a fogamzásgátló tablettáknál, ez a fajta hormonpótlás is trombózishoz vezethet. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája éppen ezért a trombózishajlam szűrésére hívja fel a figyelmet.

 • 2014-06-25 Gyógynövény a női bajokra

  Az édeskömény képes rendbe hozni a rendszertelen menstruációt, sőt még rengeteg más problémát is orvosolni tud.

 • 2014-04-21 Fiatalon klimaxos tünetekkel küzd? Tudja meg, mi állhat a hátterében!

  A legtöbb nő rettegve gondol arra az időszakra, amikor megjelennek a menopauza első jelei. Leggyakrabban 50 év felett szembesülnek velük először, ám vannak, akiknél jóval korábban beköszönt a klimax, hőhullámok, vérzészavarok és hangulatváltozások kíséretében. Bár ritkán gondolnak rá, ám kezeletlen, vagy rosszul kezelt cukorbetegség is állhat az állapot hátterében. A problémáról dr. Bibok György, a Budai Endokrinközpont diabetológus főorvosa beszélt.

 • 2014-04-12 Túl sok hormon a menopauza kezelésében?

  A változókor kellemetlen tüneteinek csökkentésében óriási feladat hárul a nőgyógyászokra, akiknek azonban csakis gondos mérlegelés után szabad felírni a szükséges terápiát.

 • 2014-04-06 A férfiak is klimaxolnak?

  A nőket érintő menopauzáról sok szó esik. Arról azonban kevésbé tudnunk, hogy a férfiakat is eléri a változás kora: kit drasztikusabban, kit enyhébben érint. A férfiakat sok esetben egy \"egyszerűbb\" tünet, például a nemi vágy csökkenése vagy a merevedési zavar viszi el a rendelőbe, ahol kiderül, hogy a háttérben tesztoszteronhiány is áll. Ma már ez a probléma már jól kezelhető!

 • 2014-04-05 Korai klimax? Ez lehet a háttérben!

  A legtöbb nő rettegve gondol arra az időszakra, amikor megjelennek a menopauza első jelei. Leggyakrabban 50 év felett szembesülnek velük először, ám vannak, akiknél jóval korábban beköszönt a klimax, hőhullámok, vérzészavarok és hangulatváltozások kíséretében. Bár ritkán gondolnak rá, ám kezeletlen, vagy rosszul kezelt cukorbetegség is állhat az állapot hátterében. A problémáról dr. Bibok György, a Budai Endokrinközpont diabetológus főorvosa beszélt.

 • 2014-04-04 Veszélyben a szív! Étrend változókorban lévő hölgyeknek

  Ma még meglehetősen kevés változókorú nő számára ismert az a tény, hogy a menopauza nemcsak hangulatváltozásokat, hőhullámokat, átmeneti tüneteket válthat ki.

 • 2014-03-16 A férfiklimax

  Valószínűleg még az orvostudományban járatlan olvasók is hallottak már a női klimaxról s annak negatív tüneteiről. A férfiaknál is létezik ez a tünetegyüttes.

 • 2014-02-28 Középúton

  A klimax, a változás kora társadalmunkban még napjainkban is negatív hozzáállással párosul. Ahelyett, hogy egy új kezdetként tekintenénk a változás korára, az öregséget, a romlást társítjuk hozzá, pedig a klimax egy új életszakasz kezdetét is jelentheti. Ha így fogjuk fel a változást, a vele együtt járó kellemetlen panaszok is enyhülnek.

 • 2014-02-12 Tévedés, hogy a korral csökken a nők szexuális étvágya

  A legtöbb nő akkor sem hagy fel a szexuális élettel, ha rendellenességet tapasztal. Egy friss kutatás szerint azok, akiknek fontos a testiség, háromszor akkora eséllyel maradnak aktívak az ágyban. Ráadásul akik ötvenesként is áldoznak az együttlétek oltárán, nyugdíjas korukban sem hagynak fel vele.

 • 2014-02-06 Hamarosan meglesz az öregedés ellenszere

  A tudósok hamarosan megtalálják az öregedés titkát és nemcsak lelassítani, hanem visszafordítani is képesek lesznek az időt.

 • 2014-01-27 Klimax - nem csak a nők kiváltsága

  \"A főnök megint klimaxol!\" - sokszor elhangzik ez a mondat a munkahelyen, a beosztottak között. Ennek ugyan gyakran csak indulati alapja van, de az esetek egy részében bizony igazuk van a suttogóknak. A köztudatban jól ismert a női klimax és annak tünetei, de a férfiak hasonló jellegű problémáiról még keveset tud az átlagember.

 • 2014-01-13 A menopauza tünetei csökkenthetők

  A menopauza egy folyamat, amely során a petefészkek működése fokozatos leáll, a női ciklus szabálytalanná válik, a hormonértékek széles határok közt ingadoznak, majd az ösztrogénhormon termelődése be is fejeződik. Ennek a korszaknak számos kellemetlen velejárója lehet.

 • 2014-01-09 Rozmaring, a klimax tüneteinek enyhítője

  Napi gyógynövény-határozónkban a rozmaringot (Rosmarinus officinalis) mutatjuk be.

 • 2013-12-26 Akupunktúrával a hőhullámok ellen

  A hagyományos kínai akupunktúra csökkenti a hőhullámok és más változókori tünetek súlyosságát, derül ki az Acupuncture in Medicine-ből. A hatás nincs összefüggésben a menopauzát és annak kellemetlenségeit előidéző hormonális változásokkal.  

 • 2013-12-21 Nehéz korban

  A mai civilizált világban a rohanó életmód, a túl sok stressz, a helytelen táplálkozás, a sokféle munka miatt sok problémát kell megoldaniuk a nőknek. Életük delén, a negyvenes éveiktől a hormonális változások mellett (klimax) munkahelyi és családi problémák nehezíthetik életüket: munkahelyvesztés, esetleg válás, a gyermekek felnőtté válnak, saját családot alapítanak. Bár a nehéz élethelyzetekre kevésbé lehet felkészülni, a változókori kellemetlen tünetek ellen időben védekezhetnek.

 • 2013-12-11 Kapuzárás vagy -nyitás? - 50 felett a férfiak...

  Mind a szervezetben, mind a lélekben nagy változások zajlanak. Sokan azt érzik, valami elmúlik. Ez okozhat egyfajta válságot, de a krízis mindig magában hordozza a fejlődés lehetőségét is!

 • 2013-12-05 Új egyensúly - 50 felett a nők...

  Minden átalakul, kívül-belül. Mennyit ér az, amit eddig végeztünk, és hogyan tovább? Ez az életközepi válság. Az a kérdés, hogy megtaláljuk-e az új egyensúlyt. Ötvenes éveinkben újra több idő jut önmagunkra, itt van tehát a lehetőség, hogy kissé újraírjuk az életünket. Ha már nem úszhatjuk meg a változást…

 • 2013-11-29 Férfiak veszélyben?

  Szomorú adat, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri okok miatt bekövetkező korai (65 év alatti) halálozás az európai átlag háromszorosa. A férfiak különösen veszélyeztetettek: öt férfi közül csupán három éri meg a 65. születésnapját. Vajon mi áll a tragikus adatok hátterében? A rizikófaktorokról és a megelőzésről dr. Kovács Eszter háziorvossal beszélgettünk.

 • 2013-11-10 A férfi klimax létezik

  A depresszió lehet az egyik jele a férfiak változó korának. A férfi klimax mítoszának eloszlatása után egy európai kutatócsapat kijelentette, igenis létezik a probléma, de mindösszesen a középkorú férfiak 2%-át érinti. Több mint 3300, 40 és 79 év közötti férfi vett részt és ellenőriztette tesztoszteron szintjét abban a felmérésben, amit a Manchesteri Egyetem végzett. A férfiakat megkérdezték szexuális életükről, mentális és egészségi állapotukról.

 • 2013-11-06 Mérleget vonunk a menopauza idején

  Jó vagy rossz a változás? Elkerülhetetlen. Kriston Andreával a menopauzáról beszélgettünk. Szerinte mi, nők, nem tudjuk megúszni a változásokat. Élettani okokból bizonyos időközönként teljesen új szakaszhoz érünk a női életúton, amikor mérlegeljük, hol is tartunk

 • 2013-10-30 Férfi klimax

  A depresszió lehet az egyik jele a férfiak változókorának. A férfi klimax mítoszának eloszlatása után egy európai kutatócsapat kijelentette, igenis létezik a probléma, de mindösszesen a középkorú férfiak két százalékát érinti. Több mint 3300, 40 és 79 év közötti férfi vett részt és ellenőriztette tesztoszteronszintjét abban a felmérésben, amit a Manchesteri Egyetem végzett.

 • 2013-10-21 A változás kora

  A magyar nők általában negyvenöt és ötvenéves koruk között lépnek a változókorba, amely évekig, de akár tíz évig is húzódó folyamat.

 • 2013-09-30 Változó korban

  Negyvenöt éves kor körül a nők olyan életszakaszba lépnek, melyben közérzetük, egyéniségük jelentősen megváltozhat. Ekkor indokolatlan hangulatingadozás kezdődik.

 • 2013-09-24 Győzzük le a változókort

  A változókor, más néven menopauza minden nőt (sőt a férfiakat is) utolérő állapot, élettani hatás. Régen a nők \"végigszülték\" a nemi teljesség korát. Az átlagéletkor 40-50 év volt. Ma viszont az életkörülmények jelentős javulása miatt egyre hosszabb az emberi élet. Vannak olyan nők, akiknek a menstruációs időszak megszűnése semmilyen panaszt nem okoz. Ennek hátterében leggyakrabban kiegyensúlyozott, boldog házasság áll. Az egymás iránti szeretet, megértés segít a házaspárnak könnyebben átvészelni ezt az időszakot.

 • 2013-09-22 Nincs több menstruáció?

  A folyamatos fogamzásgátlással megszüntetett menstruáció vonzóan hangzik a nők számára, de vajon biztonságos?

 • 2013-09-15 A városban élőket jobban fenyegeti a mellrák

  Brit vizsgálatok szerint a városokban élő nőket sokkal jobban fenyegeti a mellrák kialakulásának veszélye, amiben a testtömegbeli eltérésnek és a stresszesebb életnek van a legnagyobb szerepe.