Érvek a klimax hormonterápiája mellett

Érvek a klimax hormonterápiája mellett

A menopauza meglehetősen kellemetlen tünetekkel járhat, melyek nagyban kihathatnak a nők mindennapjaira. Bár régebben elterjedt nézet volt, miszerint a változókorban jelentkező panaszok enyhítésére szolgáló hormonterápia veszélyes, ám ma már a modern készítményeknek hála biztonsággal alkalmazhatóak ezek a szerek. A Nőgyógyászati Központ orvosa segít az eligazodásban.

Megszűnteti vagy csökkenti a kellemen tüneteket

A klimax jellemző tünetei egyebek között a hőhullámok, a fokozott verejtékezés, ingerlékenység, alvászavarok, illetve a depresszió. Ezen panaszok rendszerint a perimenopauza fázisában jelentkeznek, és hosszú évekig megkeseríthetik a nők életét. Sokan pont ezek miatt fordulnak hormonterápiához, ugyanis jelentős eredményeket lehet így elérni, ezáltal a megkönnyíti a mindennapokat.

Megakadályozza a csontritkulást

Köztudott, hogy a menopauza eljövetele hajlamossá tesz a csontritkulásra, így sokkal könnyebben lehet kikötni a kórházban csonttörés miatt. A változókorban ugyanis csökken az ösztrogén mennyisége, melynek nagy szerepe lenne a kalcium csontokba való beépülésében.  Éppen ezért, a hormonterápia segít megvédeni a csontritkulástól, így ha tart attól, hogy esetlegesen gipszbe is kerülhet, érdemes pótolnia az ösztrogént.

Jobbá teszi a szexuális együttléteket

A klimax egy sor olyan hormonális változást indukál, amely negatívan befolyásolja a házaséletet. Ekkor egyrészt a libidó esik vissza, másrészt hüvelyszárazság lép fel,  ez utóbbi nem csak kellemetlenné teszi az együttléteket, de jelentősen megnöveli a fertőzések kialakulásának esélyét is. Az ösztrogén terápia azonban hozzájárul a hüvely egészségéhez és normál állapotához, megszűnteti a hüvely szárazságát, ráadásul a szexuális vágyat is visszahozza, így remek hatással van a házaséletre.

Érvek a klimax hormonterápiája mellett

Javítja az erek állapotát

New England Journal of Medicine nevű folyóiratban közzétett tanulmány szerint a menopauza után nem sokkal alkalmazott hormonterápia pozitív hatással van az érrendszerre, mivel az ösztradiol (progeszteronnal vagy anélkül)  kedvezően befolyásolja az erek állapotát. Fontos azonban, hogy a tanulmány szerint ez csakis akkor érvényes, ha a páciens a klimax beköszönte után 6 éven belül részesült a hormonterápiában.

Nem mindenkinek való

Érdemes arra az kitérni, hogy a klimax tüneteinek és szövődményeinek csökkentésére használt hormonterápia bár az évek folyamán egyre biztonságosabbá vált, ám vannak, akiknél nem alkalmazható. Kontraindikáció például a fokozott trombózishajlam, illetve a daganatos megbetegedésekre való fokozott hajlam, ezért a terápia megkezdése előtt alapos kivizsgálás javasolt!

Dr. Hetényi Gábor
nőgyógyász

A hormonterápia trombózist okozhat

A trombózis kialakulását több tényező is provokálhatja- ilyen többek között a hormonterápia is, legyen szó fogamzásgátlókról, tesztoszteron pótlásról, vagy a klimax hormonkezeléséről. Éppen ezért, ha valaki szeretné csökkenteni a változókorral járó panaszokat, érdemes előtte trombózis rizikóbecslésen részt venni, hogy a terápia minél biztonságosabb legyen.

“A klimax során használt hormonok elősegíthetik a vérrögök kialakulását, így artériás és vénás trombózist is generálhatnak az arra hajlamosaknál. Ezért még mielőtt valaki belekezdene a terápiába, érdemes kivizsgáláson részt vennie, hogy mennyire veszélyezteti a trombózis. Hiszen, ha magas rizikócsoportba tartozik, és hormonokat visz be, úgy fennáll az esélye annak, hogy vérrögök alakulnak majd ki. Ennek megelőzése érdekében kérje ki szakember véleményét, aki figyelembe veszi a korát, nemét, életmódját, családi anamnézisét, betegségeit, valamint trombofília szűréssel megbizonyosodik arról, nincs-e genetikailag fokozott trombózis hajlama”- mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája. Erre azért van nagy szükség, mert az arra hajlamosaknál akár ötszörösére is megnövelheti az artériás és a vénás trombózis rizikóját a hormonterápia. Későbbi életkorban már nincs értelme ennek a vizsgálatnak.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek