A keringési rendszer támogatása a menopauzában

A keringési rendszer támogatása a menopauzában

A menopauza szakaszában sok nő azt tapasztalhatja meg, hogy már nem úgy működik a keringése, mint korábban. Ilyenkor sokan küzdenek valamilyen érrendszeri, keringési rendellenséggel vagy éppen szívbetegséggel. Sok nő számol be magas vérnyomásról is ebben az életszakaszban, pedig az egyik legfontosabb dolog, hogy vigyázzunk a szív- és érrendszer egészségére, amelyet különféle tápanyagokkal is megtámogathatunk. Mutatjuk is, hogyan és mivel tehetjük ezt meg.

Először is néhány életmódbeli változtatás is nagyon sokat segíthet a szív- és keringési betegségek kialakulása ellen. Az egyik legfontosabb dolog nem más, mint a dohányzás abbahagyása. Az is nagyon lányeges, hogy lefogyjunk, hiszen a súlyfölösleg rendkívüli módon megterheli a szívet és az érrendszert. A citrus bioflavonoidok rendszeres fogyasztása viszont ajánlott, hiszen jól karbantartják az érrendszert és a szívnek is rendkívül jót tesznek.

A rendszeres testmozgás is javasolt, főként ebben az életszakaszban, hiszen nincs is jobb mód a szív- és érrendszer egészségének fenntartására, mint hogy kellőképpen átmozgatjuk a testünket és ezt minden egyes nap megtesszük.

A keringési rendszer támogatása a menopauzában

Lényeges, hogy csökkentsük az inaktív órák számát, ha ülő életmódot folytatunk, gyakran álljunk fel és mozgassuk át a végtagjainkat és soha ne keresztbe tett lábakkal üljünk.

A keringés fokozására fogyasszunk egészséges táplálékokat, például gyömbért, fokhagymát és csilipaprikát, de más táplálékok is nagyon hasznosak lehetnek.

Az egyik legjobb gyógynövény lehet a Ginkgo biloba, hiszen aktívan részt vesz az erek tágításában és pihentetésében, valamint nagy szerepe van a vénás elégtelenség megelőzésében. A gyógynövény antioxidáns hatásai is kiemelkedőek. Ezek az antioxidánsok semlegesítik a szervezetben a szabad gyököket, ami nagyon fontos, hiszen minél több a szabad gyök a szervezetben, annál rosszabb lesz a keringés.

A vadgesztenye nagyon hatékony lehet a vénás elégtelenség, a visszér, az aranyér és más keringési problémák megelőzésében. Aescint tartalmaz, amely az érfalak normális működését biztosítja, illetve a vénák fájdalmát és duzzanatát csökkenti.

A citrus bioflavonoidok is nagyon hasznosak, ugyanis gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, továbbá elősegítik az érfalak rugalmasságát és a vérkeringést is javítani tudják.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek