Szájon át bevett emésztőenzimek

Szájon át bevett emésztőenzimek

Túl sokat evett hirtelenjében? Fáj és feszül a gyomra, hasa a nagy lakoma után? Állati vagy növényi eredetű emésztőenzimeket tartalmazó patikaszerek segíthetnek a panaszokon.

A túlzott mértékű lakoma azt eredményezi, hogy az emésztőenzimek (vagyis a nyál enzimei, az epe és a hasnyálmirigyenzimek) nem képesek a feladatukat kielégítő mértékben ellátni, nem bírják feldolgozni az elfogyasztott sok zsírt, fehérjét vagy szénhidrátot, és jelentkeznek a „túlevés” okozta gyomor- és bélproblémák. Külső segítségre van szükség; emésztőenzimeket kell a szervezetbe juttatni. Az emésztést elősegítő enzim-tartalmú patikaszerek azt pótolják, amiből kevés áll rendelkezésre a szervezetben: általában több emésztőenzimből álló, tipikusan állati eredetű, ritkán növényi eredetű enzimkeveréket tartalmaznak.

Szájon át bevett emésztőenzimek

 

A növényi enzimek a fehérjék emésztését segítik

A pankreatin nevű, állati eredetű enzimkeverék fehérjéket bontó proteázt, szénhidrátokat bontó amilázt és zsírbontó lipázt tartalmaz. A pankreatinos készítmények erősségét, az úgynevezett enzimaktivitást „Ph. Eur.” egységekben fejezik ki. A szám magasabb értéke általában „erősebb” táplálékbontó aktivitásra utal. A növényi eredetű enzimek, így az ananászból származó bromelin vagy a papajából kinyert papain a fehérjék emésztését segítik elő (zsírokét, szénhidrátokét nem).

A bevonat segít, hogy a bélben szabaduljanak fel az enzimek

Az emésztőenzimes készítmények általában filmbevonatos tabletták, bevonatos drazsék, illetve speciális, bélben oldódó szemcsékkel töltött kapszulák. A bevonat biztosítja azt, hogy az enzimek a gyomorban még ne váljanak szabaddá, és csak a bélben, a hatás helyén szabaduljanak fel. Amennyiben a bélben oldódó bevonattal rendelkező készítményeket szétrágja a beteg, akkor már a szájüregben vagy a gyomorban szabad formában lesznek jelen az enzimek, így azok mind a szájüregi, mind a gyomorban uralkodó körülmények közepette károsodhatnak, és a várt terápiás hatás elmaradhat. Emellett, az enzimek idejekorán történő szabaddá válása a szájnyálkahártya kifekélyesedését okozhatja.

Jó tanácsként megfogalmazható, hogy az enzimtartalmú gyógyszereket szigorúan előírás szerint, jellemzően egészben kell lenyelni, szétrágás nélkül, egy nagy pohár víz kíséretében.

Alkalmankénti túlevésnél jól jöhet egy-egy adag “külsőleges” enzim, azonban ha valaki úgy érzi, hogy azok nélkül már megy az emésztés, orvoshoz kell fordulni.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükör decemberi számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek