Sokan degeszre eszik és túlisszák magukat

Sokan degeszre eszik és túlisszák magukat

A karácsony és a szilveszter a mértéktelen evések időszaka is. Az emberek a zord hideg miatt keveset mozognak, és sokat esznek. A problémát már csak tetézi az, hogy többen sokat is isznak – alkoholos italokat. Mi a teendő, ha már tele a gyomor, alig emészt az epe, alkohollal terhelt a máj, borgőzös az agy?

Túlterhelt gyomor

A magyar konyhát ismerve zsíros, cukros fogásoktól roskadozik a karácsonyi, szilveszteri családi asztal. Alkalmanként ez nem is lenne baj, ha csak mértékkel fogyasztanánk belőle… a valós kép azonban mást mutat. Olyan mértékben túlterhelődhet zsírokkal és cukrokkal a szervezet, hogy a laborleletek is mást mutatnak, mint az egyébként szokásos. Vagyis, a karácsonyi időszak utáni 2 hét nem a legideálisabb időszak a koleszterin- és vérzsírszintek meghatározására.

Ha már teli a gyomor, feszülnek a ruhák, szakadni készül az öv, akkor olyan emésztést elősegítő enzimekre van szükség, amik a szervezetbe jutott zsírok, cukrok és fehérjék minél előbbi megemésztését, építőkövekre bontását segítik. Azaz, lipázokat, amilázokat és proteázokat tartalmazó, kombinációs szerekhez javasolt fordulni. Komplex emésztőenzimes (úgynevezett pankreatinos) készítmények széles választékban kaphatók a patikákban, vény nélkül is. Ügyelni kell azonban arra, hogy a használatuk csak alkalmi jellegű legyen, vagyis a túlevés utáni órákra korlátozódjon! Egy egészséges szervezetnek, amelyben a hasnyálmirigy, az epe és az egyéb szervek is egészségesen működnek, nincs szüksége rendszeresen emésztést elősegítő enzimpótlásra. Az ilyen készítmények esetében  ügyelni kell a bőséges mennyiségű vízzel való bevételre, és arra, hogy a készítményeket lehetőleg egészben, szétrágás nélkül nyeljék le, ellenkező esetben az emésztőenzimek a nyelőcső falát irritálhatják, és hatásukat is veszíthetik.

El kell oszlatni azt a tévhitet, hogy egy kiskanálnyi szódabikarbóna megoldja az emésztési problémákat. A szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát) a gyomorsav semlegesítése révén hat, és így csökkentheti a gyomorégés okozta panaszokat. Tehát a szódabikarbónának az akut gyomorégéses panaszok enyhítésében lehet szerepe, nem pedig az emésztési zavarok rendezésében! Ugyanaz vonatkozik a különféle kalcium- vagy magnézium-só alapú antacidokra is, amik a túlzott mértékű gyomorsavtermelés okozta problémákra javasoltak.

Sokan degeszre eszik és túlisszák magukat

Növényi eredetű emésztést segítő szerek

A gyógynövények közül továbbra is az egyik legfontosabb emésztést elősegítő növény az articsóka, ami érezhetően csökkenti az emésztési panaszokat, különösen azokat, amelyek az elégtelen epetermelődés következtében alakulnak ki. Az articsóka tehát hozzájárul ahhoz, hogy a zsíros ételösszetevők gyors és hatásos lebomlása és feldolgozása megtörténjen. Ha nem is kerül az articsóka a tányérra, articsókás patikaszerek vásárolhatók a gyógyszertárakban.

Sok múlik az ételek fűszerezésén is, ugyanis bizonyos fűszerek sokat könnyíthetnek az emésztésen. Az ánizs, a borsmenta, a fahéj vagy a narancshéj - elősegítik az emésztőnedvek termelődését és az egészséges emésztést. Ha zsíros fogásokról van szó, kedvezően befolyásolja az epetermelődést és a zsírok emésztését a majoránna, a kömény, a levendula és a borsmenta.

Van ellenszer a túl sok ivásra?

Ötletekben nincs hiány, valós és hatékony megoldás azonban még nem született a fejfájás és a másnaposság jelentette bajok kivédésére. Illetve egyetlen biztos megoldás létezik, ami nem más, mint a mértékletes alkoholfogyasztás. De ha már megtörtént a baj és jelen van a másnaposság, akkor a legjobb, amit az érintett tehet, az a pihenés, bőséges mennyiségű vízfogyasztás és a „sokszor keveset eszik” elv követése.

A különféle fájdalomcsillapító gyógyszerek, így az acetilszalicilsav, az ibuprofén, a diklofenák, a paracetamol vagy a metamizol bevétele nem jelent hatásos megoldást. Szem előtt tartandó, hogy a fokozott alkoholbevitel miatt a máj eleve alkohollal túlterhelt, és ezen az állapoton csak tovább ronthat a különféle gyógyszerek bevitele, amik szintén a májon keresztül „tisztulnak” ki a szervezetből. Különösen igaz ez a fájdalomcsillapító paracetamolra, aminek a májkárosító mellékhatása alkohol jelenlétében fokozódik.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások