Krónikus arcfájdalom

Krónikus arcfájdalom

Krónikus arcfájdalom, fülben és környékén érzett állandó fájdalom, fülcsengés, a száj mozgatásakor kattogó vagy pattogó hangok jelentkeznek, nem szűnő fej-és nyakfájás, a száj csak korlátozott mértékben nyitható. Amennyiben a fentiek közül bármelyik jelentkezik, akkor érdemes felkeresni a fogorvost, mivel ezek a tünetek állkapocs-ízületi rendellenességekre (TMD) utalhatnak.

A TMD az állkapocs ízületét és az arcizmokat érintő problémákra utal. Fontos megérteni, hogy a TMD nem egy bizonyos betegség, inkább egy általános, összefoglaló fogalom az állkapocs ízületének elváltozásaira.

A TMD-vel összefüggésbe hozott fájdalmat okozhatja az arcüreg megbetegedése, fogfájás, az állkapocs direkt érintettsége, hosszas fogcsikorgatás, stressz miatti izomfeszülés, izületi kopás, daganat, vagy kezdődő ínybetegség. A tünetek jelentkezhetnek az arc, a fej vagy az állkapocs egyik, vagy mindkét oldalán. Szájüregi, koponya- és nyakizom-vizsgálatokkal, röntgennel a fogorvosok általában be tudják azonosítani a krónikus fájdalom okát, és megfelelő kezelést tudnak javasolni.

"Az alapos vizsgálat során fel kell tárni a beteg teljes anamnézisét, fel kell mérni a tüneteket, számítógéppel meg kell mérni az izomaktivitást (EMG), szonográfiás vizsgálattal meghallgatni és rögzíteni az ízület által kiadott hangokat" - mondta Dr. Alexandra George, a PDA tagja, wexfordi fogorvos, aki már sok TMD-s beteget kezelt.

A diagnózistól függően a fogorvos specialistához utalhatja be a beteget kezelésre, mely többféle opcióból állhat:

  • Izomlazítók
  • Stresszcsökkentő gyakorlatok
  • Harapásbeállítás
  • Fizikoterápia
  • Hiányzó fogak pótlása
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek