Hideg időben fokozódnak a reflux tünetei

Hideg időben fokozódnak a reflux tünetei

Az ősz és a téli időszak sem kedvez az emésztőszervi betegségeknek, a többi között a reflux betegségnek sem. Ebben az évszakban sokan gyomorégésre, torokban gombócérzésre panaszkodnak, de a szájszárazság, böfögés és kellemetlen lehelet is megnehezíti a mindennapokat. A panaszok kezelése az életminőség javulásán túl azért is fontos, mert a kezeletlen reflux krónikus torokfájást és köhögést is okozhat.

Gyomorsav és légutak

A nyelőcsövön át a gyomorba kerülő táplálék útját a gyomorszáj zárja el, ez akadályozza meg a gyomortartalom visszaáramlását. Ha ez a záróizom nem jól működik, a savas hatású gyomornedv a nyelőcsőbe visszakerülve az érzékeny nyálkahártyát irritálja – magyarázza dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. A betegek ezt a szegycsont mögötti területen, vagy akár a torokban jelentkező, égő fájdalomként érzékelhetik. A betegség neve is erre a folyamatra utal, a jelenséget refluxnak,  visszafolyásnak nevezzük.

Szerteágazó tünetek

Van, akinél a reflux gyomorszáj környéki fájdalmat, esetleg émelygést, savas böfögést okoz. Olykor a sav feljön a torokba, szájba, savas, keserű szájízt okozva. Sokaknál a tünetek nem egyértelműek, más betegségre emlékeztetnek. A kezeletlen reflux rekedtséget, krónikus torokfájást, éjszakai-reggeli krónikus köhögést és szorító mellkasi fájdalmat is okozhat.

Hideg időben fokozódnak a reflux tünetei

Asztma és reflux

A két betegség tünetei gyakran együttesen jelentkeznek. Vizsgálatok szerint az asztmás betegek közel 60-70 százalékánál megfigyelhetőek a reflux tünetei is. Az asztma és a reflux összefüggése sokrétű: a reflux a torok/garat ingerlése révén köhögést tud okozni. Ilyenkor a hasban megemelkedik a nyomás, ami fokozza a refluxot ‒ egy rossz kört indít be. Emellett egyes asztmában használatos gyógyszerek a gyomorszáj záróizmának ellazításával elősegítik, provokálják a reflux jelentkezését.

Rekedtség, torokfájás

Az asztma mellett a reflux az alábbi betegségek kialakulásában játszhat még szerepet: krónikus bronchitisz, krónikus köhögés és orrmelléküreg-gyulladás. A torokba visszajutó gyomorsav a savas, keserű szájíz és rossz lehelet mellett rekedtséget, gégegyulladást is előidézhet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Gyomorégés bárkinél jelentkezhet egy-egy zsírosabb, fűszeres étel, alkohol elfogyasztása után is. Probléma akkor adódik, ha a panaszok visszatérően jelentkeznek, állandósulnak. A tünetek ellen átmeneti megoldásként választhatjuk a recept nélkül kapható savlekötő készítményeket, hosszabb ideje, vagy erősödő fennálló panaszok esetén azonban mindenképp érdemes szakszerű segítséget kérni.

A kezelőorvos a személyre szabott gyógyszeres kezelés mellett táplálkozási és életmódtanácsokkal is ellátja a beteget. Idejében felismerve, szakszerű kezelés mellett nemcsak a légúti szövődményeket előzhetjük meg, de a betegség súlyosbodásával fokozódó nyelőcső daganat kockázata is jó eséllyel csökkenthető.

Hasi ultrahanggal közelebb kerülhet a megoldáshoz

Hasfájást számtalan probléma generálhat, így fontos kideríteni a mögöttes oko(ka)t, valamint kizárni a súlyos állapotok lehetőségét. A kivizsgálás fontos része sok esetben a hasi ultrahangvizsgálat, melynek során pontosabban szemügyre lehet venni az epehólyag, az epeutak, a máj szerkezetét, a hasnyálmirigyet, lépet, veséket, húgyhólyagot és az összes hasüregben elhelyezkedő szerveket. Képet kaphatunk továbbá az itt lévő erekről, azok állapotáról, keringéséről, valamint az oda nem illő képletek is felfedezhetőek (pl. vese/epekövek, ciszták, daganatok).

Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa felhívja a figyelmet arra, hogy hasi ultrahang előtt 6 órával már ne egyen a páciens, és előtte lévő nap is lehetőleg kerülje a túl zsíros és puffasztó ételeket! Tanácsos a vizsgálat előtt sok vizet inni (szénsavmenteset a puffadás elkerülése végett), mivel ha telt a húgyhólyag, ideálisabban lehet elvégezni a vizsgálatot.

A cikk a Patika Tükör októberi számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek