A szervezet boszorkánykonyhája

A szervezet boszorkánykonyhája

Az egyik legtitokzatosabb szervünk a máj. Főként hallomásból tudjuk, hogy miért fontos vigyáznunk rá, hiszen ha megbetegszik, megsérül, az egész szervezetünk óriási bajba kerül. Dr. Andrási Péter belgyógyászt arra kértük, segítsen megkülönböztetni a májjal kapcsolatos hiteket, tévhiteket.

 

A szervezet boszorkánykonyhája

 

A májat sokan nevezik a szervezet „boszorkánykonyhájának”; nincs még egy szervünk, amely ilyen sokrétű feladatot látna el. Részt vesz a fehérje- szénhidrát- és a zsíranyagcserében, a hormonháztartásban, az idegen anyagok (gyógyszerek, alkohol) lebontásában, emellett vitaminokat (pl.: A, D, B12), vasat raktároz. Az emésztésben betöltött legfőbb funkciója az epetermelés, mely a zsíremésztésben és felszívódásban, a koleszterin-anyagcserében játszik kulcsfontosságú szerepet.

Tévhitek

1. Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy csak akkor kell májbetegségre gondolni, ha a jobb bordaív alatt fájdalmat érzünk. A valóság: Ellentétben például az epehólyag-betegségekkel, a májat érintő kóros folyamatok csak ritkán járnak fájdalommal (pl. ha a megnagyobbodott máj a májtokot feszíti).

2. A krónikus vírusos májgyulladásban szenvedő betegeket gyakran kirekeszti a társadalom: elveszítik munkájukat, párkapcsolataikat. A valóság: Nagyon fontos leszögezni, hogy a krónikus vírushepatitiszek (Hepatitisz B, Hepatitisz C vírusok) csak vérrel, vagy szexuális úton terjednek, így nem kell megijednünk, ha egy vírusfertőzött embertársunk után fogjuk meg a csapot, kilincset, vagy áll mellénk a buszon, netán vele egy munkahelyen dolgozunk.

3. Veszélyes helyzetet teremt a vérátömlesztés, mivel gyakran így kapják el az emberek a májat romboló vírusokat. A valóság: A napjainkban alkalmazott vérkészítményeket (1992 óta) mind Hepatitisz B, mind Hepatitisz C irányában szűrik, így annak a lehetősége, hogy vérátömlesztés kapcsán fertőződünk meg, gyakorlatilag kizárható.

Leggyakoribb májbetegségek

Az alkoholos májbetegség, a vírusos májgyulladás, a nem alkoholos zsírmáj, a gyógyszerek (pl. egyes fájdalom- és lázcsillapítók, antibiotikumok) okozta májkárosodás, a raktározási betegségek, a vérképzőszervi és autoimmun megbetegedések, valamint a különböző daganatok.

Májmegnagyobbodás

Az imént felsorolt betegségek a kezdeti stádiumban gyakran (de nem minden esetben) járnak májnagyobbodással, azonban tartós, éveken át történő fennállásuk esetén számolhatunk a máj funkcionáló állományának visszafordíthatatlan pusztulásával, kötőszövetes állományának felszaporodásával, a májzsugor (úgynevezett májcirrózis) állapotával.

A májbetegségek gyógyítása

Azoknál a májbetegségeknél, ahol a kiváltó tényező valamilyen külső ágens (alkohol, gyógyszerek), ezek elhagyása a kezelés legfontosabb eleme. Krónikus vírusos májgyulladás esetében ma már kiváló gyógyszerkombinációk állnak rendelkezésre, melyekkel akár teljes gyógyulást is el lehet érni. Tárolási betegségek bizonyos eseteiben is rendelkezünk olyan gyógyszerekkel, melyek a májban felhalmozódó anyagot eltávolítják, azonban számos gyógyíthatatlan, illetve végstádiumú májbetegség esetében a májátültetés az egyetlen terápiás megoldás.

Tünetek

A májbetegségek a kezdeti stádiumban jellegtelen tünetekkel járnak: fáradékonyság, fogyás, esetleg tompa hasi diszkomfort. A későbbiekben jelentkezhet sárgaság, mely a szemfehérjét és a bőrt is érinti, száraz, hámló bőr, a szőrzet eltűnése, véraláfutások megjelenése, végstádiumú májbetegség esetén a haskörfogat növekedése, „hasvíz” megjelenése.

Megelőzés

Nagyon fontos a túlzott alkoholfogyasztás kerülése: férfiaknál napi 7 dl sör, vagy 3 dl bor, nőknél ennek a mennyiségnek fele általában nem okoz még maradandó májkárosodást. A máj regenerálódó képessége kifejezetten jónak mondható, a visszafordíthatatlan májkárosodáshoz éveken át tartó, rendszeres alkoholfogyasztás szükséges, bár itt jelentős egyéni különbségek lehetnek.

A vírushepatitiszek megelőzésének egyik legfontosabb eszköze az óvszer használata, kábítószer élvezőknél a közös tű használatának kerülése. A rendszeres testmozgás, észszerű zsírfogyasztás, a testsúly normalizálása a máj „elzsírosodásának” lehetőségét jelentősen csökkenti. Végül, de nem utolsó sorban nem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrővizsgálatok jelentőségét. Egy egyszerű vérvétellel, vagy hasi ultrahang vizsgálattal a májbetegségek jelentős része kiszűrhető akár még korai, tünetmentes stádiumban.

Dr. Andrási Péter, belgyógyász

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek