Mit tegyünk, ha kullancs van a bőrben?

Mit tegyünk, ha kullancs van a bőrben?

Ha kullancs van a bőrben, nincs idő késlekedésre, azt azonnal el kell távolítani. Az sem baj, ha a „feje” beleszakad a bőrbe.

A kullancsok a baktérium okozta Lyme-kóron kívül – a többi között ‒ vírus okozta agyvelőgyulladást is terjeszthetnek.

Aki azt hiszi, hogy kullancsot csak erdőben lehet „összeszedni”, téved. A kullancsok a kertekben, a parkokban és a füves strandokon is jelen vannak. Könnyen megeshet tehát, hogy valaki a kirándulást, túrázást, kertészkedést vagy strandolást kullanccsal a bőrében zárja. Statisztikák alapján hazánk kullancsok által leginkább veszélyeztetett területei közé tartozik Zala, Somogy, Nógrád, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye, és kijelenthető az is, hogy Nyugat- és Észak-Magyarországon található a legtöbb fertőzött kullancs.

Ott a kullancs a bőrben!

A szabadtéri programok után nem érdemes az esti zuhanyozásig várni, hanem javasolt azonnal tüzetesen átnézni a testünket, hogy nincs-e benne kullancs. Amennyiben befurakodóra akadunk, azt minél hamarabb el kell távolítani – mégpedig szakszerűen!

Mit tegyünk, ha kullancs van a bőrben?

A kullancs eltávolítására érdemes hegyes végű, patikában kapható, rugós, acélból készült csipeszt használni. De műanyagból készült „kullancskanállal”, vagy – jobb híján ‒ akár egy szemöldökcsipesszel is kivitelezhető a művelet.

Kerülje az olajokat, zsírokat!

Fontos, hogy az eltávolításkor a kullancsot a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg, és a testét ne nyomjuk össze. A kórokozók (baktériumok, vírusok) a kullancs belső szerveiben találhatók, így minden olyan művelet, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomra összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát.

Szigorúan kerülendő az is, hogy a kullancs kihúzása előtt olajjal vagy zsírral fedjük be a kullancscsípés helyét! Az olajos anyaggal való bekenés ugyanis a kullancs fuldoklásához vezet, aminek a következménye az, hogy a kullancs – a kínjai közepette ‒ a kórokozókat a véráramba üríti.

Elsődleges szempont tehát, hogy a kullancstestet minél hamarabb eltávolítsuk, abból nem lesz baj, ha kiszedés közben beleszakad a bőrbe a tapadó szívókorong (ami egyébként nem a kullancs „feje”, mint azt tévesen mondani szokták).

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek