Köszvényesek diétája: fő a tudatosság

Köszvényesek diétája: fő a tudatosság

A köszvény egy nagyon fájdalmas és meglepően gyakori betegség, így egyáltalán nem mindegy, milyen étrendet folytat az érintett.

Miért alakul ki a köszvény?

A köszvény egy gyulladással járó betegség, ami akkor jön létre, ha a vérben felszaporodik a húgysav és annak kristályai kicsapódnak és lerakódnak az ízületi tokot belülről bélelő hártyában. Ezen folyamat következményeként alakul ki a gyulladás, főként a nagylábujjakban, a kezekben, a lábfejekben, térdekben és a könyökben. A köszvény tehát anyagcsere- és immunológiai eredetű, de nem autoimmun betegség, ami főként a középkorúakat és az idősebbeket érinti.

A probléma gyökere tehát a húgysav, amit a purin tartalmú élelmiszerek, italok fogyasztásakor állít elő a szervezet. Vannak olyan magas purin tartalmú élelmiszerek, amelyek képesek belobbantani egy köszvényes rohamot.

Mit ehetünk a roham elkerülése érdekében?

A köszvényeseknek tulajdonképpen egy élethosszig tartó egészséges életmódot kell kialakítani, amely hozzájárul a rohamok elkerüléséhez. Ez elsősorban az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, zöldségek, teljes kiőrlésű pékáruk, diófélék, magvak fogyasztását jelenti. A jó hír, hogy egy ilyen étrend a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is redukálja.

Köszvényesek diétája: fő a tudatosság

Mit érdemes még beépíteni az étrendbe?

-  Legalább 8 pohár víz naponta.
- Alacsony zsírtartalmú joghurtok, túró, tejtermékek.
- Tojás.
- Alacsony cukortartalmú gyümölcsök, mint málna, egres, alma. A cseresznye is hatásos a tünetek csökkentésében.
- Rengeteg zöldségféle. (Pl. uborka, paradicsom, spenót.)
- Növényi olajok, mint olíva, napraforgó, repce.
- Napi 500-1000 gramm C-vitamin.
- Zsírmentes tej.
- Sok víz.
- Magvak és teljes kiőrlésű lisztek.
- Néhány kocka étcsokoládé és egészséges desszertek (pl. gyümölcs szorbet) energiát adnak.

Köszvénynél az orvosi segítség is elengedhetetlen

„Elsősorban egy alapos kivizsgálás keretében meg kell győződni arról, hogy valóban köszvényről és nem például rheumatidarthritisről van szó – hangsúlyozza dr. Selyem RékaMSc, a FájdalomKözpont reumatológusa. – Annak is utána kell járni, nem áll-e valamilyen genetikai eltérés (pl. enzim-hiányok), fokozott sejtciklus (pl. tumorok) vagy anyagcserezavar (pl. elhízás, veseelégtelenség, dehidráció, bizonyos gyógyszerek: vízhajtók, szalicilátok) a köszvény kialakulása mögött. Ha megszületik a diagnózis, elsősorban természetesen az életmódra kell felhívni a beteg figyelmét, de feladatunk a gyulladás és a fájdalom csökkentése is, különös tekintettel a nagy fájdalommal járó rohamokra. Életmóddal és megfelelő kezeléssel a köszvény jó eséllyel kordában tartható.”

Mivel kell még óvatosnak lenni?

- Minden alkohol, a sörön kívül főként a magas alkohol- és cukor tartalmú likőrök.
- Vörös húsok és belsőségek, mint a máj és a vese, amelyek gazdagok a telített zsírsavakban.
- Tenger gyümölcsei, mint rákfélék, szardínia, tonhal, makréla, polipok.
- Minden előre feldolgozott élelmiszerek.
- A szárnyasok közül a pulyka kerülendő.
- Zöldségek közül a spárgában, karfiolban, gombafélékben magasabb a purin tartalom.
- A vaj és a magas zsírtartalmú öntetek (dresszingek) csökkentik a szervezet húgysavkiválasztó képességét, emiatt kerülendők.
- A cukros ételek (vagyis az ezek talaján kialakuló elhízás és a cukorbetegség) ronthatják a köszvény tüneteit.
- A kávé a magas koffein tartalma miatt vízhajtó hatású, és ha dehidratálódik a szervezet, a húgysav kristályok lerakódhatnak az ízületekben.

A recepteket ezen a linken találja!

A cikk a Patika Tükör májusi számában jelent meg! Keresse, kérje a patikustól!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek