Hogyan kezelhetőek az alvászavarok?

Hogyan kezelhetőek az alvászavarok?

Az alvászavar napjainkban egyre többeket érint - a felnőtt lakosság negyede szenved krónikus alvászavarban -, és ez komoly hatással van a társadalomra és a gazdaságra egyaránt - mondta Szakács Zoltán, az Állami Egészségügyi Központ ideggyógyászati osztályának vezetője. 

Figyelmeztető tény, hogy az utóbbi évek halálos közúti baleseteinek növekvő számában egyre nagyobb szerepe van a különböző alvászavaroknak - fogalmazott Szakács Zoltán, az Állami Egészségügyi Központ ideggyógyászati osztályának vezetője.

Az alváskutató szerint az alváshiány kimutatható munkahelyi baleseteknél is, valamint sok esetben ez az oka a teljesítmény csökkenésének, amely iskolai és munkahelyi környezetben egyaránt nyomon követhető.

Faludy Béla, a Pécsi Egyetem főorvosa kiemelte: az alvászavarok vizsgálatával és gyógyításával foglalkozó tudomány itthon rövid múltra tekinthet vissza, jelenleg néhány laboratórium köré szerveződve működik, ám az alvászavarban szenvedő érintettek növekvő száma mindenképpen indokolja egy országos hálózat kiépítését.

A jelenleg működő alváslaboratóriumok többsége akkreditált, azaz nemzetközi összehasonlításban is mindenben megfelel a magas szintű követelményeknek. A gyógyítás lehetősége tehát adott, más kérdés, hogy a betegek sokszor információ hiányában nem jutnak el a megfelelő kezelést biztosító szakorvosokhoz.

A társaság célja, hogy felhívja a figyelmet az alvászavarokból adódó káros következményekre, tájékoztassa az orvosokat és a betegségben szenvedőket a gyógymódokról, a rehabilitációs lehetőségekről - mondták el az alváskutatással foglalkozó szakemberek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek