Szorongáscsökkentés és jobb alvás macskagyökérrel

Szorongáscsökkentés és jobb alvás macskagyökérrel

A macskagyökeret már évezredek óta alkalmazzák szorongás csökkentésére és a pihentető alvás elérésére. A gyógynövény elsősorban Európában és Ázsiában őshonos. Ezt a gyógynövényt többek között lehet fogyasztani fejfájás, szorongás, nyugtalanság és heves szívdobogás esetén is.

A macskagyökér hasonló hatással rendelkezik, mint a melatonin. A macskagyökér ugyanis GABA-t, azaz gamma-amino-vajsavat tartalmaz. Ez egy olyan neurotranszmitter, amely nyugtató hatással van nemcsak a testre, hanem az elmére és a lélekre is.

A macskagyökér emellett fitokemikáliákban is rendkívül gazdag. Ilyen fitokemikália a valeriánsav és az antioxidánsok. A valeriánsavnak van egy olyan tulajdonsága, hogy megakadályozza a GABA lebomlását, így több marad ebből az aminosavból a szervezetben. Ily módon a test relaxált állapotba kerülhet, amely nyugalmat biztosít az elme számára is.

Szorongáscsökkentés és jobb alvás macskagyökérrel

A macskagyökérben két antioxidáns is található: a hesperidin és a linarion, amelyek nyugtató hatást gyakorolnak az agyra és segítenek elaludni.

Az alvásnak kiemelkedő szerepe van abban, hogy másnap milyen lesz a teljesítményünk és az energiaszintünk. A macskagyökér javítja az alvás minőségét és csökkenti az álmatlanság kialakulásának esélyét.

Ha nem tudunk aludni, másnap álmosak és fáradtak leszünk. Ez a veszély nem állhat fenn, ha elalvás előtt rendszeresen megiszunk egy csésze macskagyökérteát. Egy kutatásba álmatlanságban szenvedő nőket és férfiakat vontak be. A vizsgálati személyeknek minden este egy-egy csésze macskagyökérteát kellett elfogyasztaniuk. A vizsgálat végeztével megállapítására került, hogy ezek a személyek könnyebben el tudtak aludni, nem szenvedtek egy idő után álmatlanságban, éjjel sem keltek fel és másnap sem tapasztaltak fáradtságot.

A valeriána enyhíti a szorongást, mivel nyugtató hatást gyakorol a központi idegrendszerre. Stressz esetén is be lehet vetni, ugyanis nyugtatja az idegeket és még magas vérnyomás esetén is nagyon hasznos.

Milyen pozitív hatásai vannak még ennek a gyógynövénynek? Jót tesz a szív egészségének és segít az izmok ellazításában. Javítja a koncentrációt és a fókuszálást. A menopauza után elősegíti a hormonháztartás egyensúlyát, ösztönzi az agyműködést és megtámogatja az emésztést is.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek