Előrelépés a prosztatabetegségek diagnosztizálásában

Előrelépés a prosztatabetegségek diagnosztizálásában

Brit szakemberek szerint az új módszer, amely multiparametrikus (több paraméterre kiterjedő) MRI vizsgálatot tesz lehetővé nagy mértékben segíti a prosztatarák mielőbbi felismerését. Állítják csaknem megduplázódik a rosszindulatú daganatok korai diagnózisa.

A BBC News cikkében olvasható a jelenlegi szűrési eljárosok kritikája, miszerint Nagy-Britanniában a leggyakoribb daganattípus a prosztatarák, ennek ellenére a betegség szűrése nem hatékony. Ha a vérvizsgálat során magas prosztata specifikus antigént találnak, az orvos prosztata biopsziát végez. Ezzel a módszerrel az a probléma, hogy a mintavétel véletlenszerűen történik, így előfordul, hogy nem a rákos sejtből kerül ki a minta. A mellékhatásokkal is számolni kell, vérzés, fertőzések, akár merevedési zavarok formájában.

Az új módszer tesztelése 11 kórház, 576 férfi bevonásával zajlott. Mindössze 27%-nál nem volt szükség biopsziára. A rosszindulatú daganatok felismerésében 93%-os hatékonysággal működött a multiparametrikus MRI, ezzel szemben a biopszia  csupán 48%-os.

A brit Egészség és Klinikai Kiválóság Nemzeti Intézete megkezdte az eredmények költséghatékonysági szempontból való kiértékelését.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek