Zöldségből készült sütemények

Zöldségből készült sütemények

Zöldségekből is bátran készíthetünk süteményt. Nyilván ilyenkor nem a zöldségekben lévő vitaminok miatt fogyasztjuk ezeket a finomságokat, de még mindig sokkal egészségesebb egy zöldségből sütött süteményt majszolgatni, mintha egészségtelen hozzávalókból készítenénk valamilyen mézes-mázas desszertet.

Csokoládés-céklás sütemény

Hozzávalók:

  • 250 gramm étcsokoládé

  • 3 tojás

  • 200 gramm nyírfacukor

  • 100 ml olívaolaj

  • 1 vaníliarúd

  • 100 gramm liszt

  • ½ teáskanál szódabikarbóna

  • ½ teáskanál sütőpor

  • 50 gramm őrölt mandula

  • 250 gramm nyers cékla

A torta tetejére a hozzávalók:

  • 150 gramm étcsokoládé

  • 100 gramm nyírfacukor

  • 100 gramm tejföl

Zöldségből készült sütemények

Elkészítése:

Melegítse elő a sütőt 180 fokra és béleljen ki egy közepes méretű tortaformát sütőpapírral. Vízgőz fölött olvassza fel a csokoládét, majd tegye félre hűlni. Egy keverőtálban üsse fel a tojásokat, majd keverje azt össze az olajjal és a cukorral. Adja hozzá a vaníliarúd kikapargatott belsejét is.

Egy másik edényben keverje össze a száraz hozzávalókat, majd folyamatosan adja a másik edény tartalmához azokat. Közben folyamatosan kevergesse az elegyet. Végezetül az őrölt mandulát is keverje a süteménymasszához. A céklát hámozza, mossa meg, majd reszelje le azt. Alaposan nyomkodja ki, majd keverje azt a már felolvasztott, de lehűlt csokoládéhoz. Öntse a süteménymasszát a kapcsos tortaformába, majd süsse azt legalább 40-50 percig. Mielőtt kiveszi a sütőből, mindenképpen végezzen tűpróbát. Míg hűl a torta, készítse el a krémet. Vízgőz fölött olvassza fel a csokoládét, majd amikor lehűlt, keverje hozzá a cukrot és a tejfölt. A krémet simítsa a torta tetejére, de az oldalára is kenhet rá.

 

Barackos-bazsalikomos sütemény

Hozzávalók:

  • 3 csésze liszt (1 csésze fehér, 1 csésze teljes kiőrlésű, 1 csésze mandulaliszt)

  • 1 ½ evőkanál cukor

  • 1 teáskanál só

  • 1 csésze sótlan vaj

  • 1 tojás

  • ½ csésze víz

  • 1/3 csésze őrölt mandula

A kenéshez:

  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • ½ csésze megmosott, felaprított bazsalikom

  • 1 ½ evőkanál kukoricakeményítő

  • 1 ½ evőkanál cukor

  • ¼ teáskanál só

  • 3 nagy őszibarack szeletelve (saját készítésű befőttből készüljön)

A díszítéshez:

  • porcukor

  • bazsalikom

Zöldségből készült sütemények

Elkészítése:

Egy keverőtálban nagyjából dolgozza össze a lisztet, a sót, a cukrot és a vajat, majd adja hozzá a tojást és a vizet is. Gyúrjon a tésztából egy cipócskát, csomagolja be folpackba, majd tegye azt egy fél órára a hűtőbe. Közben egy turmixgép segítségével turmixolja le a bazsalikomot, a kukoricakeményítőt, a cukrot és a sót. Darabolja fel a barackokat kisebb darabokra, majd keverje hozzá a bazsalikomos elegyet.

Vegye ki a süteménycipót a hűtőből, majd egy gyümölcstorta formába nyomkodja kicsit bele úgy, hogy a széle túllógjon a tortaformán. Simítsa el a tésztán egyenletesen a tölteléket, majd a sütemény széleit hajtsa le, rá a töltelékre. Kenje le a tésztát tojással, szórja meg mandulával, majd tolja azt be az előmelegített sütőbe. Süsse körülbelül 30-40 percig, de mielőtt kivenné azt a sütőből, végezzen tűpróbát. Amikor a torta kihűlt, hintsen rá egy kevés porcukrot, és megszórhatja apróra vágott, friss bazsalikommal is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek