Vezessünk étkezési naplót!

Vezessünk étkezési naplót!

A táplálkozási napló rendszeres vezetése rengeteg fontos dologra rávilágít, ami segíthet abban, hogy végre leadjuk a plusz kilókat és egészségesebben éljünk!

A táplálkozási napló pontos vezetése rengeteg hasznos információval szolgál saját magunkról, mintegy táplálkozási tükröt tart elénk, fény derül pl. a táplálkozási ritmusunkra,  folyadékfogyasztási szokásainkra. Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász szerint azonban az is fontos, hogy megkülönböztessük a kis étkezéseket a nassolástól!

A táplálkozási napló elemzése során kiderül, hogy ténylegesen hány kalória került elfogyasztásra az adott napon, illetve kiszámolható a heti átlag kalóriabevitel is. Megtudhatjuk, milyen a napi/heti tápanyagbevitelünk, a főétkezések között mennyi idő telik el, vannak-e kis köztes étkezések,  és ami nagyon fontos, mennyi ebből a nassolás!

Vezessünk étkezési naplót!

Pedig alig eszem

Sokakban a táplálkozási napló vezetése előtt nem is tudatosul, hogy pl. hányszor nassolnak egy nap. Előfordult például, hogy egy fogyni vágyó arról panaszkodott, hogy ő alig eszik napközben – amit a táplálkozási naplója igazolt is, hiszen „normális ételt” tényleg alig evett –, de volt olyan nap, amikor 23-szor nassolt. A nassolás másik fő jellemzője, hogy az elfogyasztott ételek, italok rendszerint magas energiasűrűségűek (kis adag is jelentős mennyiségű kalóriát tartalmaz), viszont a szervezet számára értékes tápanyagokban sokszor szegények.

A táplálkozási naplónkba érdemes azt is felírnunk, hogy a nassolást milyen inger váltotta ki, mit éreztünk előtte, vagy közben! – tanácsolja a szakember. Ez segít abban, hogy a nassolás vagy túlevés pszichés okaira is fény derüljön (pl „ én normálisan étkezem, de van 1-2 ételféleség, aminek nem tudok ellenállni és szinte nem tudom abbahagyni az evést”). A táplálkozási naplóból megtudhatjuk, hogy van-e étel/italfüggőségünk, vagy szenvedünk-e olyan újfajta táplálkozási zavarban, mint a túlevéses-, vagy falászavar (Binge eating disorder), illetve az éjszakai evészavar (Night eating syndrome).

Vezessünk étkezési naplót!

Vállaljunk felelősséget!

„Érdekes tény, hogy az emberek emlékezetből kb. 25-30 százalékkal alábecsülik a bevitt energiamennyiségét és kb. 25-30 százalékkal túlbecsülik a mozgással felhasznált kalóriamennyiséget. Nem árt tehát, ha tisztában vagyunk a saját energiaegyenlegünkkel, ebben a táplálkozási- és mozgásnapló  sokat segíthet.

Fontos, hogy abban a pillanatban, amikor az adott étel vagy ital lecsúszott a torkunkon, azt jegyezzük fel, mert 1 óra múlva már el is felejtettük az egészet! Manapság szinte mindenkinek van már okostelefonja, így használhat olyan applikációkat, amelyekbe nemcsak az étel, ital elfogyasztását lehet rögzíteni, hanem azok kalóriatartalma vagy akár az összetétele (fehérje, zsír, szénhidrát stb,) is azonnal megjelenik. Ha valaki nem szereti a modern technikai vívmányokat,  akár egy füzetbe is vezetheti a táplálkozási naplót.

Ha a nassolást sikerül előre tervezett, egészséges kisétkezésekre váltani, az a testsúlyunkra és az egészségi állapotunkra is kedvező hatást gyakorolhat” – javasolja a szakértő.

Kapcsolódó írások