Ünnepi menü Marton Adrival

Ünnepi menü Marton Adrival

Marton Adrienn családjával Balira költözött, de az Adri’s Kitchen háziasszonyának fontos az ünnepi főzés-sütés. Mikulásra, karácsonyra és szilveszterre is ajánlott recepteket.

Mikulásos muffin

Ugyan az eper ilyenkor nem szezonális gyümölcs, de azért tökéletes Mikulás sapkát készíthetünk belőle. Így válik tökéletessé a télapós muffinunk.

Hozzávalók:

  • 100 g étcsokoládé
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 100 g vaj
  • 80 g cukor
  • 50 g kakaópor
  • 80 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 100 g ricotta
  • 12 db eper
  • 350 ml tejszín (hideg)
  • 200 g mascarpone
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek vaj (kenéshez)

Ünnepi menü Marton Adrival

Elkészítés:
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a ricottát. Az olvasztott csokihoz keverjük a sót, a lisztet, a sütőport, és a kakaóport. Ezután a két masszát összeforgatjuk. A muffin sütőformát kivajazzuk és egyformán eloszlatjuk benne a tésztát. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült óvatosan kivesszük, és hagyjuk kihűlni.

Díszítés: A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mascarponét és csillagcsöves habzsákba töltjük.  A krémet a muffinok tetejére nyomjuk, majd a megtisztított epret ráhelyezzük. Az eper tetejére pedig még egy pici habot teszünk.

Panettone

A Panettone egy szuper jó karácsonyi desszert. Nem csak finom, de teljesen lenyűgözhetjük vele az asztaltársaságot. Akár ehető ajándékként is adhatjuk a szeretteinknek, barátainknak. Az elkészítése pici gyakorlást igényel, de mindenképpen megéri a belé fektetett munka és idő.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 15 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 dl rum
  • 4 db tojássárgája
  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 db citrom
  • 1 tk vanília őrlemény
  • 1 csipet só

 

Tetejére:

  • vaj
  • porcukor

Ünnepi menü Marton Adrival

Elkészítés:

A mazsolát beáztatjuk a rumba mielőtt  sor kerül rá leszűrjük. Tejet langyosítunk és egy csipet cukrot teszünk bele, majd belemorzsoljuk az élesztőt, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban sóval, cukorral, a citrom reszelt héjával és a vanília őrleménnyel összekeverjük. Hozzáadjuk a tejes élesztőt, a tojások sárgáját és a puha vajat, majd dagasztani kezdjük. Beleöntjük a rumot, ezután ha még szükséges, apránként adjunk hozzá langyos tejet, annyit, amennyit felvesz még a tészta. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk. Ezután lisztezett felületre borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben beledagasztjuk a mazsolát és az apróra vágott aszalt szilvát. Egy 22-25 centiméter magas panettone sütőformát vastagon kivajazunk, majd a tésztát beletesszük és letakarva meleg helyen kb. 40 perc alatt újrakelesztjük. Légkeverésen 160 fokra előmelegített sütőben, az alsó rácson, 40 perc alatt készre sütjük.

Tálalás: A tetejéhez megolvasztjuk a vajat összekeverjük a porcukorral és gazdagon megkenjük vele és kb. 5-10 percre visszatoljuk a sütőbe. Tűpróbával ellenőrizzük.

Forrócsoki-pillecukor hóemberrel

A forró csoki elmaradhatatlan Mikuláskor és karácsonykor, hiszen a komfortérzést, a melegséget, és a bekuckózást szimbolizálja. Ezt a finom italt gyorsan és könnyedén feldobhatjuk egy hóember párral, és egy izgalmas történetet is kitalálhatunk hozzá. A kicsik biztosan szívesen hallgatják meg a mesét a forró csokiban jacuzzizó hóemberekről…

Hozzávalók:

Nutellás forró csoki:

  • 3 dl tej
  • 150 g nutella
  • 2 dl tejszín

 

Egyéni hozzávalók:

  • pillecukor
  • sárgarépa pálcikák
  • olvasztott étcsokoládé

Ünnepi menü Marton Adrival

Elkészítés:

1. A tejet és a tejszínt a nutellával felforraljuk és 5 percig főzzük, majd az egészet egy szűrő segítségével egy pohárba tesszük. Az egyéni hozzávalókból a pillecukrokat egy fogpiszkálóra húzzuk, és így összeállítjuk a hóemberünk alapját, sárgarépából orrot és karokat készítünk, az olvasztott csokoládéból pedig szemet, szájat, és gombokat.

Mustáros-joghurtos lencsefőzelék kolbász-chipsszel

Ha szilveszter, akkor lencsefőzelék, ám mivel imádok kísérletezgetni a konyhában, nem a hagyományos ételt ajánlom. Az újragondolt változatot mustárral és joghurttal bolondítom meg, ez utóbbi kis tejes ízt ad neki. A főzelék mellé pedig kolbászos chipset javaslok.

Ünnepi menü Marton Adrival

Hozzávalók:

Főzelék:

  • 40 dkg lencse
  • 3 dl natúr joghurt
  • 2 ek dijoni mustár
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db citrom
  • 10 dkg kolbász
  • 1 l alaplé
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 db babérlevél
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tk római kömény

 

Egyéni hozzávalók:

  • Ízlés szerint só, bors

 

Elkészítés:

A hagymát, fokhagymát felaprítjuk. A vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, majd rádobjuk a fokhagymát is. Fűszerezzük borssal, római köménnyel és átpirítjuk őket. Mehet a lábasba az előző éjszaka beáztatott lencse, majd felöntjük alaplével. Beledobjuk a babérlevelet és puhára főzzük, szükség szerint megsózzuk.

A joghurtot elkeverjük a dijoni mustárral és a keményítővel, majd besűrítjük vele a főzeléket. Amikor már sűrű a főzelék belecsepegtetjük a citromlevet, jól elkeverjük. A kolbászt kis kockákra vágjuk és lepirítjuk, egy tálkába szedjük.

Tálalás: Tálaláskor a megszórjuk petrezselyemmel és a kolbász-chipsszel, majd megcsurgatjuk a kolbászzsírral és joghurttal.

Fotók: Komáromi Annamária

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek