Új esemény utáni tabletta

Új esemény utáni tabletta

Új, az eseményt követően akár több nappal is hatékony gyógyszert fejlesztettek ki Amerikában, mely a nem kívánt terhességek megelőzésében segít, váratlan mellékhatások nélkül-derül ki egy új, kedden megjelent közleményből. A francia HRA Pharma által gyártott egyetlen tabletta, melyet ELLA-nak neveztek el, akár öt nappal az esemény után is megvéd a nem kívánt terhességtől.

Ha az amerikai ellenőrző hivatalok jóváhagyják, a Watson Pharmaceuticals Inc piacra dobhatja a készítményt.

A HRA Pharma gyógyszerét tavaly engedélyezték Európában EllaOne néven. Ez heves vitákat indított Amerikában, ahol a fogamzásgátlási kérdések folyamatos vitatémát szolgáltatnak a politikusoknak. A nők jogai mellet kiállók üdvözölték a fogamzásgátlás új lehetőségét, az ellenzők szerint a gyógyszer az abortusztablettához (RU-486 vagy mifepristone) hasonló. Amerikában forgalomban van PlanB néven egy illetve két tablettás változata is az esemény utáni tablettának. 17 évesnél idősebb nők szedhetik, de az csak 72 órával az esemény után hatásos.

Ezzel szemben igény van olyan gyógyszerre is, amely akár még hosszabb idővel az esemény után is hatásos marad. A gyógyszergyártók szerint a gyógyszer, melynek hatóanyaga az ulipristal elsősorban a tüszőrepedést gátolja, de a méhnyálkahártyára hatva a beágyazódást is megakadályozza. A kísérletek során nem tapasztaltak váratlan mellékhatást- a hányinger, fejfájás és alhasi fájdalom általános panaszok ilyen gyógyszerek esetében. Sajnos még nem ismert a gyógyszer terhességre való hatása - amennyiben a gyógyszer bevétele ellenére létrejön terhesség, nem ismert annak a kimenetele illetve a gyógyszer magzatkárosító hatása sem.

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek