Úgy fáj a kezem, majd’ megőrülök!

Úgy fáj a kezem, majd’ megőrülök!

Az ínhüvelygyulladás szinte bárkit érinthet, nőt, férfit, fiatalt, idős embereket, gépírót, programozót, háziasszonyt. Ezt a betegséget a kézfej monoton terhelése okozza, vagyis a gépelés, a telefon”böködése”, de egy nagytakarítás idején a padlósúrolás és az ablaktisztítás is kellemetlen tünetekhez vezethet. A kezelési lehetőségekről dr. Váradi Éva reumatológus, fizikoterápiás szakorvost kérdeztük.

Hogy ízületeink, ujjaink mozogni tudjanak, szükség van az inak, izmok összehangolt munkájára. Az inak egy védőhüvelyben, kettős falú csőben futnak, ezt nevezzük ínhüvelynek. Ennek belhártyájában ízületi nedv található, amely segíti az ín mozgását és megvédi a sérüléstől.

Úgy fáj a kezem, majd’ megőrülök!

„A tendinitisek, vagyis az íngyulladások oka leggyakrabban az ismétlődő jellegű kisebb energiájú terhelés, illetve a nagy erejű mozgás, de lehet mögötte valamilyen fel nem ismert krónikus gyulladás is. Ezen kívül bizonyos betegségekben (pl. diabétesz, reumatoid arthritis, kristály okozta arthritisek) is jellemző elváltozás lehet”- mondta el dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont orvosa. Ha gyulladás keletkezik, az ízületi folyadék felszaporodik, és a feszülés miatt éles fájdalom alakul ki a kézfejben, karban, lábfejben.

Az ínhüvelygyulladás tünetei

  • szúró, égő fájdalom a csuklóban, alkarban
  • hóropogásszerű hang, kattogás
  • enyhe duzzanat a csukló, nagyujj körül
  • nehezített mozgás, ügyetlenség
  • nyomásérzékenység

Az ínhüvelygyulladás vizsgálata

A fizikális vizsgálat, illetve a kórelőzmény ismerete általában elegendő, hogy az ínhüvelygyulladást igazolják, a reumatológus, ortopéd orvos mégis sokszor rendel röntgent, hogy a csontos struktúra állapotáról is információkat kapjon. Ultrahanggal, MR-vizsgálattal a lágy részek is láthatóvá válnak, az ínhüvely megvastagodásáról és a felszaporodott folyadékról is képet kap a diagnoszta, aki a vizsgálatok eredményei alapján határozza meg a szükséges kezelést.

A konzervatív kezeléstől a műtétig

Ínhüvelygyulladás esetén első teendő a végtag rögzítése rugalmas pólyával, tépőzáras rögzítővel, esetleg gipszes vagy műanyagos merev kötéssel. Fontos a végtag pihentetése, ez nagyban meggyorsítja a gyógyulást. Nem szteroidos kenőcsöket, tapaszokat, szájon át szedhető gyógyszereket is rendelhet az orvos, ezek csökkentik a gyulladást és a fájdalmat. Fizikoterápia, jeges borogatás szintén a terápia része, de ha a fájdalom nem enyhül, szteroidos injekcióra lehet szükség, amelyet az ínhüvelybe szokás beadni. Krónikus esetekben, ha a konzervatív terápia nem segít, műtéti beavatkozásra kerülhet sor, ekkor az ínhüvelyt megnyitják, és a gyulladt szövetek eltávolításával újra kitágítják a területet.

Megelőzhető az ínhüvelygyulladás?

A legjobb lenne elkerülni az egyoldalú, fokozott terhelést, de amennyiben nem lehetséges, meg kell teremteni a lehető legjobb körülményeket. A számítógépes egeret és billentyűzetetérdemes csuklótámasszal használni, óránként legalább tíz perc szünetet tartani, ilyenkor az ízületeket átmozgatni. Csuklókörzés, az ujjak ki-be csukása, valamint a karkörzés is segíthet, és a lazítókenőcsös masszírozás is jót tehet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek