Együtt élni a reumatoid artritisszel

Együtt élni a reumatoid artritisszel

A hétköznapokban, ha azt halljuk, hogy valaki reumatoid artritiszben (RA) szenved, gyakran legyintünk rá, mondván, ez csak reuma, vagyis legfeljebb egy kellemetlen, de semmiképpen sem halálos megbetegedés. Sajnos sem a döntéshozók, sem a társadalom nem kezeli ezt a betegséget súlyosságának megfelelően.

Pedig magyar neve - sokízületi gyulladás - igen találó: az RA az ízületi megbetegedések egyik legsúlyosabb formáját jelentő kór. Mára hazánkban és az egész világon is szinte népbetegséggé vált: világszerte több millióan, hazánkban - becslések alapján - mintegy 80-90 ezren szenvednek tőle. Elsősorban nem az öregeket, hanem sokkal inkább az aktív, fiatalabb közép-korosztályt (az első tünetek jelentkezése a 30-50 éves életkorban történik), s közülük is közel két harmad arányban a nőket érinti.

Az RA autoimmun betegség, vagyis a szervezet védekező mechanizmusa az, ami saját maga ellen fordul, ezért is hívják az ízületek "rákjának". Kialakulásának pontos oka egyelőre nem ismert, mindössze annyi bizonyos, hogy számos fehérje játszik benne szerepet. Nem csak nagy fájdalommal jár együtt, hanem - főleg a kézen - súlyos végtagdeformációhoz is vezet, ami rendkívüli mértékben rontja a beteg és környezete életminőségét. Bár a betegség lefolyása egyénenként igen eltérő ütemben, intenzitással zajlik,  végül gyakran terjed át az ízületekről a tüdőre, szívre, egyéb belső szervekre, súlyos szövődményeket okozva ezáltal. Összességében pedig elmondható, hogy az RA-ban szenvedők várható élettartama mintegy 10 évvel rövidebb egészséges  embertársaikéhoz viszonyítva.

A betegszervezeti összefogás fontossága

A korai diagnózis felállítása, a megfelelő terápia időben történő megkezdése és annak eredményessége meghatározó jelentőségű. Ezért nálunk is kiépült a több mint húsz, szakemberekkel és diagnosztikai lehetőségekkel jól ellátott szakambulanciát magába foglaló artritisz centrumok országos hálózata. Ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy bár szükséges, de nem elégséges a betegség orvosi kezelése. A fájdalom és a végtagok elváltozása ugyanis nagyfokú mozgáskorlátozottsággal jár együtt, ami nagyban megnehezíti a beteg és hozzátartozói életét egyaránt. Sokan nem tudják, mihez kezdjenek megváltozott képességeikkel, hogyan javíthatnának állapotukon. Ez az emberi kapcsolatok megromlásához, súlyos önértékelési problémákhoz is vezethet. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az átgondolt, összehangolt betegellátás és -gondozás mellett egy életvezetési tanácsadással foglalkozó hálózat, betegszervezeti összefogás létrejötte.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek