Tudatosan a rosthiány ellen

Tudatosan a rosthiány ellen

A szakmai ajánlások kiemelik a megfelelő rostbevitel fontosságát, mind a hosszú távú egészségmegőrzés, mind a napi szintű jóllét szempontjából. A tény, hogy az élelmirostok csökkentik a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az emésztőrendszeri daganatok kockázatát.

Napi 30 gramm élelmirost

A nemzetközi és hazai szakmai ajánlások szerint törekedni kell legalább napi 30 gramm élelmirost bevitelére az egészség megőrzéséért és a krónikus betegségek megelőzése érdekében. A különféle élelmirostok előnyeit a többféle rosttípus kombinált fogyasztásával lehet legjobban kiaknázni. A rostbevitel növelésére fontos felhívni a lakosság figyelmét, mivel a rostszegény táplálkozás összefügg a krónikus megbetegedések gyakoribb előfordulásával.

Tudatosan a rosthiány ellen

Kerüljük a mesterséges édesítőket

A rendszeres rostfogyasztás mellett fontos a megfelelő folyadékbevitel, javasolt napi 2 liter vizet meginni. Kerülni kell a mesterséges édesítőszerek fogyasztását, mivel tudományos eredmények alapján rendszeres használatuk kedvezőtlenül befolyásolhatja a bélflóra összetételét és egyensúlyát. Kísérlet kimutatták, hogy a mesterséges édesítők már 12 hét után 50 százalékkal csökkentették a bélflóra baktériumainak számát.

A bélflóra egyensúlyának megtartása

A tanácsok megfogadásával számos egészségügyi probléma és krónikus betegség elkerülhető, illetve kockázata csökkenthető. A bélflóra egészségügyi előnyöket biztosító “jó” baktériumai az emészthetetlen élelmirostokat tápanyagként hasznosítják, így a megfelelő rostbevitel hozzájárul a bélflóra egyensúlyához.
A bélflóra egyensúlyának felborulása összefügg a többi között az elhízással, a szénhidrát-anyagcsere zavarával (inzulinrezisztencia és cukorbetegség), szív- érrendszeri megbetegedésekkel, krónikus gyulladásokkal és az emésztőrendszeri daganatok kialakulásával.

A kellő rostfogyasztás emellett elengedhetetlen az egészséges emésztés, a székrekedés és a puffadás elkerülése, a szervezet természetes salaktalanítása szempontjából is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek