Tavaszköszöntő finomságok
Figyeljünk arra, hogy friss, sérülésmentes zöldségeket vásároljunk. A biotermékek a legjobbak, de csakis akkor, ha tudjuk, honnan származnak. Ha nem vagyunk biztosak a zöldségek frissességében, érdemesebb mirelitet vásárolni. Ezeket EU szabályzatok alapján a betakarítás után 2 órán belül lefagyasztják, így kevesebbet veszítenek a tápértékükből, mint a bolti „friss” zöldségek. A zöldségeket felhasználhatjuk salátákban vagy köretként, semmi esetre se főzzük túl, néha elég ha csak pároljuk.
Spenótos krémsajttal töltött csirkemellfilé
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 darab csirkemellfilé
• 2 ek olívaolaj
• 1 tk fűszerpaprika
• fél tk fokhagymapor
• ízlés szerint só, bors
• 12 dkg krémsajt
• 20 g parmezán
• 2 ek majonéz
• 10 dkg friss spenót
• 2 gerezd fokhagyma
• fél tk chilipehely
Elkészítés:
A parmezánt reszeljük le és a spenótot mossuk meg vágjuk össze, a fokhagymát hámozzuk meg. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A megtisztított csirkemellfiléket tegyük egy vágódeszkára, mindkét oldalukat locsoljuk meg olívaolajjal, oszlassuk el rajtuk. Egy kis tálban keverjük össze a fűszerpaprikát, a fokhagymaport, a sót és a borsot, majd dörzsöljük a fűszerkeveréket a húsba. Egy éles kés segítségével vágjunk "zsebet" a csirkemellfiléken, ahová a tölteléket tesszük majd.
A krémsajtot, a parmezánt, a majonézt, a spenótot, a zúzott fokhagymát és a chilipelyhet keverjük össze, sózzuk ha szükséges. Töltsük a tölteléket a bevágott zsebekbe, mindegyik csirkemellbe ugyanannyi kerüljön.
Tegyük a betöltött csirkemelleket egy tepsibe/sütőtálba, majd toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg át nem sül teljesen a hús.
Tavaszi zöldségleves
Hozzávalók:
• 3 szál újhagyma
• 30 dkg gomba
• 2 db krumpli
• 3 db sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• 15 dkg borsó (mirelit)
• fél brokkoli
• 1 db hegyes erős paprika
• kevés olaj
• 1 ek liszt
• 2 ek fűszerpaprika
• só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Az összes zöldséget (a mirelit borsó kivételével) tisztítsuk meg, tetszőlegesen vágjuk fel.
Forrósítsunk egy kevés olajat egy lábasban, majd dobjuk rá a zöldségeket (mirelit borsóval együtt), és a liszttel együtt forgassuk át, majd 2-3 perc után keverjük hozzá a fűszerpaprikát és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, ezt követően fűszerezzük sóval és borssal.
Készíthetünk hozzá galuskát: A petrezselymet vágjuk finomra. A tojást (1 db) a sóval verjük fel, utána adjuk hozzá a petrezselymet, lisztet (4 evőkanál) és annyi vizet, amennyi a lágy állagú galuska kikeveréséhez szükséges. Amikor a zöldségek megpuhultak, akkor a galuskát szaggassuk a levesbe.
Medvehagymás tojássaláta
Hozzávalók:
• 6 db tojás
• só ízlés szerint
• 1 csokor medvehagyma
• 4 ek görög joghurt
• 2 ek majonéz
• 1 ek mustár
• fehérbors ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásokat bő, sós, forrásban lévő vízben főzzük 10-12 percig, majd hideg vízben hűtsük ki, utána pucoljuk meg, vágjuk kockákra.
A medvehagymát mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apróra, de lehet ízlés szerint. A joghurtot keverjük össze a majonézzel, mustárral, sóval és borssal, majd forgassuk a medvehagymával együtt a tojáshoz. A tojássalátát tálalásig hűtőben tároljuk.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

