Tavaszi zöldségkavalkád

Tavaszi zöldségkavalkád

Az idei tél kitolódott, és a márciusi hóesés nem könnyítette meg, hogy a napsütésre és melegre kiéhezett szervezetünk végre magához térjen. De a tél sem tarthat örökké, itt az ideje, hogy kinézzünk a piacra a sok friss tavaszi zöldségek alatt roskadozó pultok kínálatából válogatni. A zsenge, vitamindús növények nem csak változatosabbá tehetik ételeinket, de egészségesek és finomak is.

Medvehagyma

A tavasz legnépszerűbb növénye, igazi csemege. Nevét a barna medvékről kapta, akik nagyon kedvelik és gyakran még a föld alól is kiássák a zsenge hajtásokat, de a vaddisznók is nagyon szeretik. Méregtelenítő hatása mellett tisztítja a vért, a veséket, segít a koleszterszint megtartásában,  a vérnyomás karbantartására, igazi vitaminbomba. Fő hatóanyaga az allicin, amely a fokhagymában is megtalálható, de a medvehagyma sokkal hatékonyabb. Természetes antibiotikum, sokféle vírus, baktérium és gomba hatékony ellenszere. Beépíthető a tavaszi méregtelenítő kúrába is, fogyasztása kedvezően hat a bélrendszerre. Enyhe véralvadásgátló hatása van, ezért műtét előtt ne együnk belőle. Sok féle elkészítési módja van: nyersen, főzve, levesként, salátaként, pogácsába, főzelék formájában. Érdemes lefagyasztani, szárítani, mert csak rövid ideig kapható!

Figyelem! Levelei nagyon hasonlítanak a gyöngyvirág leveleire, ami viszont erősen toxikus és mérgező. Dörzsöljük meg a leveleket, és ha fokhagyma illatot érzünk, akkor biztos, hogy az medvehagyma.

Medvehagyma krémleves

Hozzávalók:
30 dkg medvehagyma
1 póréhagyma
7 dl húsleves
2 dl tejszín
1 ek. liszt
1 ek. vaj
1-2 gerezd fokhagyma
1 tk. barnacukor
1 ek. citromlé

bors

Tavaszi zöldségkavalkád

Elkészítés:

A medvehagymát tisztítsük meg, a póréhagymát karikázzuk fel és vajon pároljuk meg őket, majd tegyük hozzá a zúzott fokhagymát. Szórjuk meg egy evőkanál liszttel és engedjük fel zöldég- vagy húslevessel. Szórjuk meg őrült borssal, és főzzük fél órát. Ha kész, botturmixszal pürésítsük, öntsük bele a tejszínt, és egy forrásig kevergessük. Ízesíthetjük citromlével, kevés cukorral, sóval.

Újhagyma

Vitaminokban gazdag (C, B, H és E), de tartalmaz kalciumot, cinket, jódot, foszfort, vasat, folsavat, ként és szelént is. Kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása van, serkenti az emésztését, erősíti és szabályozza a bélflórát. Illóolajai csökkentik a magas vérnyomást és a koleszterint, vastartalma fokozza a vérképzést. A hagymában található flavonoidok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben is védelmet nyújtanak. Fogyaszthatjuk nyersen, de készülhet belőle saláta vagy különböző ételek ízesítésére is kiváló.

Rebarbara

Hazánkban is egyre népszerűbb tavaszi növény, a tisztítókúrák ideális támogatója. Erős antioxidáns, vizelethajtó, salaktalanító, hashajtó hatású növény, sokféle vitamint tartalmaz, magas a kálium-, magnézium-, vas- és szeléntartalma.  Étkezésre kizárólag a levélnyél alkalmas, a levelében nagy mennyiségű antrakinon vegyület található, amely nagy dózisban bélnyálkahártya-irritációt, gyomor- és bélgörcsöket okozhat.

Jellegzetes savanykás, fanyar ízét a magas almasav-, citromsav- és oxálsav-tartalmának köszönheti. Készülhet belőle süteménytöltelék, kompót, lekvár, szörp, gyümölcssalátába is kiváló. Ha piacon vásárolunk, akkor körmünkkel kicsit karcoljuk meg, a friss zöldség nedvezni kezd.

Gyömbéres rebarbaratorta

Hozzávalók:

30 dkg tisztított, kockára vágott rebarbara
1 teáskanál finomra vágott kandírozott gyömbér 
4 db tojás
10 dkg liszt
1 teáskanál cukorszirup
10 dkg barna cukor

A karamellmártáshoz:

1 db kandírozott gyömbér 
2 dl zsíros tejszín 
15 dkg barna cukor

5 dkg vaj

Tavaszi zöldségkavalkád

Elkészítés:

Felforralunk egy fél fazék vizet és levesszük a tűzről. Keverőtálba ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a barna cukrot és a vízzel teli fazékra helyezzük, de a tál alja ne érjen a vízbe. A tojásos keverékből habverő segítségével sűrű krémet készítünk. Ha kész, a tálat emeljük le a fazékról és addig kevergessük, amíg ki nem hűl. A krémhez szitáljuk a lisztet és csomómentesen keverjük el, ezután adjuk hozzá a gyömbért.

A sütőt melegítsük elő 170 Celsius fokra. Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű mély tortaformát, az alját béleljük ki sütőpapírral. A megtisztított, felszeletelt rebarbara felét terítsük le a tortaforma aljára, erre jöhet a krém, majd a tetejére szórjuk rá a maradék rebarbarát. Sütőben 30-40 percig süssük, amíg a torta megszilárdul.

A karamellmártáshoz egy kis lábosban, takaréklángon melegítsük fel a tejszínt, a barna cukrot pedig egy másik edénybe melegítsük fel. Ha olvadni kezd, vegyük le a tűzről, keverjük bele a tejszínt és a vajat, adhatunk hozzá gyömbért.

A tortát kiborítjuk a formából és köré öntjük a mártást.

A spárga

Már az ókori Kínai Birodalomban gyógynövényként használták hurutos megbetegedések, hólyagproblémák és fekély kezelésére. A régi füveskönyvek is beszámolnak jótékony hatásairól, de mivel kevés helyen termett, ezért a szegények asztalára ritkán került a növényből.  A 20. század elején kezdték nagyüzemi körülmények között termelni elsőként az USA-ban.

A spárga enyhe vízhajtó hatású, jelentős mennyiségű rostok, vitaminok (A, B, C, E) és ásványi anyagok (foszfor, kalcium, magnézium vas) találhatók benne, rendkívül gazdag káliumforrás. Aszparginsav-tartalma véd a kimerültségtől, hatással van az egészséges idegrendszer működésére. Salátához is kitűnő, de számtalana elkészítési módja van. Tisztítása egyszerű, a csúcstól hámozzuk végig, a fás szárvégeket vágjuk le, mert keserű lesz a belőle készült étel. Jól fagyasztható, akár 6-8 hónapig is tárolhatjuk.

Francia rakott spárga

Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg fehér spárga
- 50 dkg tészta

- 2 dl tejföl
- 3 evõkanál vaj
- 20 dkg fõtt sonka
- 20 dkg ementáli sajt
- só, bors, snidling

Tavaszi zöldségkavalkád

Elkészítés:

A spárgát megtisztítjuk és kb. 2-3 cm darabokra felszeleteljük. Forrásban levő sós vízbe kb. 7-10 perc alatt nem túl puhára főzzük. Leszűrjük, de a főzőlevet félrerakjuk.

Sós vízben kifőzzük a tésztát (al dente), majd a leszűrjük és hozzáadunk 2 evőkanál vajat. A tejföld keverjük össze 2-3 evőkanál főzőlével.

Tepsit vajjazunk ki, tegyük bele a tészta felét, rakjuk rá a spárga felét, valamint a felkockázott főtt sonka felét, majd öntsük rá a tejfölt, szórjuk meg apróra vágott snidlinggel, borsozzuk, majd terítsük rá a sajt felét. Jöhet a második réteg, tészta, spárga, sonka, snidling, sajt.

180 Celsius fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre pirítjuk.

 


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek