Táplálékintolerancia 2. rész

Táplálékintolerancia 2. rész

A Patika Tükör korábbi számában olvasóink megismerhették a leggyakrabban előforduló táplálékallergiákat, ezúttal a táplálékintoleranciáról írunk. Legtöbb problémát a tejcukor, a glutén és a fruktóz okoz.

A táplálékintolerancia szintén specifikus, mindig újra előidézhető tünetegyüttes, melyet bizonyos étel vagy annak összetevője vált ki. Nem érinti az immunrendszert. A reakciót az étel, vagy összetevőjének felszívódási zavara válthatja ki, illetve más esetben a szervezet nem képes megemészteni az adott élelmiszert vagy annak összetevőjét. Tünetei közé tartoznak a különböző emésztőrendszeri problémák, például gyomorgörcs, hasmenés vagy székrekedés, a nyáktermelés fokozódása, a hasi diszkomfort érzés, a puffadás, vagy a viszketés.

Laktózintolerancia: A laktózbontó enzim, vagyis a laktáz teljes vagy részleges hiányát jelenti. Ilyenkor a tejcukor bontatlanul halad tovább a vékonybélből, a vastagbélben pedig vizet szívva magába puffadást és hasmenést okoz. Hazánk lakosságának 20-25 százalékát érintheti. Létezik veleszületett és szerzett laktózintolerancia is. Ez utóbbi esetén az életkor előrehaladtával csökken szervezetünk laktázenzim mennyisége. Könnyebbséget jelent, hogy ma már a legtöbb élelmiszerüzletben kaphatók laktózmentes termékek. Érdemes tudni, hogy a tej feldolgozása során csökken az élelmiszerek laktóztartalma. A kefirben, joghurtokban, tejfölben már kevesebb a laktóz, mint a tejben. A túróban, a lágy sajtokban még annál is kevesebb, a kemény sajtokban pedig minimális mennyiségben van jelen. Ez csak extrém esetekben okozhat problémát. Mindenkinek más és más az enzimaktivitása, így van, aki egy kispohár tejet tünet nélkül megihat, de két deciliter már problémát okoz számára. Másik megoldás a laktázenzim tabletta formában történő pótlása. Általában a tejes étel elfogyasztása előtt fél órával kell bevenni. A diagnózist hidrogén-kilégzési teszttel, valamint táplálkozási anamnézis felvétellel tudják felállítani.

Cöliákia (lisztérzékenység): A betegség Magyarországon a lakosság 1-2 százalékát érinti, vagyis minden 50. ember lisztérzékeny. Sokan pedig nem is tudják, hogy ez a probléma áll fenn náluk. A cöliákia felszívódási zavarral járó, károsodott bélboholy-szerkezettel jellemezhető autoimmun kórkép. Kiváltó oka a glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztása. Sajnos a betegség nem gyógyítható, de diétával teljesen tünetmentessé tehető.

Glutént tartalmaznak a következő élelmiszerek:

Búza és búzaeredetű termékek

Rozs és rozseredetű termékek

Árpa és árpaeredetű termékek

A zab és zaberedetű termékek csak a gluténnal való szennyezettség miatt nem fogyaszthatóak (de lehet kapni garantáltan gluténmentes zabot is)

Valamint az említett gabonafélék keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termék.

Az imént említett élelmiszereket elkerülve is számos alternatíva közül választhatunk, melyeket önmagukban, vagy lisztté őrölve fogyaszthatunk. Ilyen egyebek között a burgonya, az amaránt, a hajdina, a köles, a kukorica, a sárgaborsó, a rizs, a szója, a tápióka, a szezámmag, a tökmag, a napraforgó és a szentjánoskenyérmag. Ezen kívül a nagyobb áruházakban vagy speciális szaküzletekben vásárolhatunk gluténmentes termékeket, akár kenyérporokat és ezekből készült kenyereket. A diagnózist vérből vett minta alapján elsősorban a megemelkedett szöveti transzglutamináz enzim, és az anti-endomysium antitest jelenléte határozza meg. Akár házi gyorsteszt is beszerezhető a vizsgálat elvégzéséhez.

Fruktóz intolerancia (gyümölcscukor-érzékenység): Fruktóz intolerancia esetén a szervezetből a fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim hiányzik, így a fruktóz glükózzá történő átalakulása nem tud létrejönni. Tünetei az alacsony vércukorszint, a remegés, a rossz közérzet és a hasi fájdalom.

Kerülni kell az alábbi élelmiszereket:

Mézet

Gyümölcsleveket

Lekvárokat

Kristálycukorral készült ételeket/italokat

Szörpöket

Juharszirupot

Édesítésre az ételekhez, italokhoz szőlőcukor, mesterséges édesítőszerek, xilit, eritrit és rizsszirup használható. A diagnózist szintén hidrogén-kilégzési teszttel, valamint táplálkozási anamnézis felvétellel tudják felállítani.

Figyelem: Minden esetben, ha valamilyen panasza van, vizsgáltassa ki magát! Ne végezzen öndiagnosztikát, mert esetleg feleslegesen hagy el bizonyos tápanyagokat az étrendjéből!

Sasvári-Szekeres Anita dietetikus

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője

Táplálékintolerancia 2. rész

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek