Szórom vagy ültetem? Bohém fűszerkatalógus

Szórom vagy ültetem? Bohém fűszerkatalógus

Só és bors. Valóban e két fűszernél megállhat a szakácsművészet? Stiller Tamás egészségséf szerint biztosan nem, hiszen ő 19 féle fűszert használ rendszeresen. Állítja ez a sok fűszer tengernyi zamatot, frissességet rejt.

 

 

Hadd ismertessem szerény fűszerkertem lakóit: bazsalikom, thai bazsalikom, oregánó, arany oregánó, menta, csoki menta, narancs menta, snidling, kínai snidling, kakukkfű, majoranna, petrezselyem, lestyán, rozmaring, curry, kapor, zsálya, borsikafű és fokhagyma. Igen én az utóbbit is ide sorolom, mert inkább fűszer, mint zöldség.Szórom vagy ültetem? Bohém fűszerkatalógus

 

Kukkantsunk be egy átlagos magyar ember konyhájába. Hogyan is főznek hölgyeim és uraim? Amikor fellobban a láng, általában egyszerre mindent beleteszünk a fazékba, és 2-3 óráig nem is figyelünk rá. Majd megkóstoljuk, és rájövünk, hogy az ételnek bizony semmi íze nincs. Majd újra megfűszerezzük. A végeredmény az, hogy a szaft zsúfolásig van szárított fűszerrel, így az ételt jobb lenne átszűrni, mert ehetetlenné vált tőlük. Biztosan tudom, hogy a konyhaművészek többsége így főz. A só és a bors kizárólagos használata rossz beidegződés, ami mögött az bújik meg, hogy keveset tudunk arról, hogyan adjunk ízt egy ételnek. Mikor él egy fűszer? Mikor van értelme a fűszernek? Erről egy másik fejezetemben írok, de most menjünk szépen előre.

 

Milyen fűszerek vannak

Lentről felfelé haladva gyökér és kéregfűszerek, levélfűszerek, termésfűszerek, virágfűszerek és magfűszerek ízesítik az életünket. Gyökér és kéregfűszer például a kurkuma, a gyömbér és a fahéj. Levélfűszerek a babérlevél, bazsalikom, lestyán, kapor, szurokfű, zsálya, borsikafű, borsmenta, citromfű, fehér üröm, kakukkfű, majoránna, rozmaring, tárkony. Termésfűszer az ánizs, borókabogyó, bors, koriander, vanília, fűszerkömény, fűszerpaprika, szegfűbors.

 

Érdekes volt, amikor egyszer élőben láttam vaníliát. A hosszú barna kéregben lapuló kincs „vadon”, a növényzeten egy zöldbabra emlékeztető hosszú termésként jelenik meg. Helyes kis virágok veszik körbe és tenyérnyi kerekded levelek. A termést leszedik, majd 8 hónapig érlelik. A világ második legdrágább fűszere. Virágfűszerek a kapri, sáfrány, szegfűszeg. Utóbbi a vaníliához hasonlóan zölden indul. Formája nem változik csak a színe a szárítás alatt. A sáfrány a világ legdrágább fűszere. Bár aki már járt Tunéziában, az egy jó nagy marékkal vehet belőle bármelyik árusnál cirka 4 dinárét. Na igen, ha az ember ott veszi, ahol ez helyben terem, ott olcsóbb, mint egy belvárosi élelmiszer boltban.

 

Magfűszerek a mustármag és a szerecsendió. Biztos vagyok benne, hogy az utóbbi csoportba jóval több fűszer került fejben. Zöld fűszerek használata A zöld fűszer több mint ízesítő. Az én szememben sokszor kerülnek előtérbe és olykor feltűnnek salátanövényként. Lestyán, snidling szinte rendszeres kiegészítője bármelyik burgonyasalátámnak. 

 

A bazsalikom-kakukkfű párossal elképesztő gomba- és tojásételek készülhetnek. Az oregánó és a borsikafű a halak és olaszos ételek alapkelléke.  A rozmaring, a menta a legtöbb görög és mexikói ételemben ott van zölden. Ahhoz, hogy az ételeket só és bors nélkül élvezzük, ahhoz oda kell tenni egy-egy zöldfűszert is. Kiemel és illatot ad. A porfűszereknek ugyanúgy megvan az a tulajdonsága, mint a zöldnek. Ha túl hamar kerül az ételbe, akkor elillan az íze.

 

További tippjeinket keresse a Patika Tükör augusztusi számában a patikákban.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek