Szőlő: a szív és a szem egészsége
A szőlőt évezredek óta használják mint egy természetes gyógyszert az egyes kultúrákban. A gyümölcsben több mint ezer olyan vegyület található, melyeknek nagy szerepe van az egészségünk megőrzésében. A szőlő egy nagyszerű káliumforrás. Ez egy olyan ásványi anyag, amelynek nagy szerepe van a folyadékegyensúly szabályozásában, de hozzájárul a magas vérnyomás stabilizálásához, illetve a szívbetegség és a stroke kockázatainak csökkentéséhez is.
A szőlő olyan értékes vegyületeket is tartalmaz, amelyek megnehezítik a sejtek számára a zsír tárolását. Ez nagyon hasznos, hiszen ez elősegítheti a fogyást. De ez még nem minden, hiszen ezek a vegyületek a zsírsejtek felbomlását is jelentősen megkönnyítik.
A szőlő hasznos vegyületei a gyulladást is enyhíteni tudják a szervezetben és segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól. Rendszeres fogyasztása késleltetheti és megakadályozhatja a szem olyan betegségeit, mint például a szürkehályog vagy a glaukóma.
Ez a közkedvelt gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz resveratrol nevű vegyületet, amely az immunrendszer megerősítésében vesz aktívan részt. De elősegíti és támogatja, hogy a szervezet hatékonyan küzdjön meg a behatoló baktériumokkal szemben. A resveratrolnak a sebek gyógyításában is óriási a szerepe, hiszen megakadályozhatja a bakteriális fertőzések kialakulását.
A resveratrol az agynak is jót tesz, ugyanis megóvhatja az agysejteket az elpusztulástól és attól, hogy káros plakkok alakuljanak ki az agyban.
A szőlőnek igen magas a víztartalma, ami az emésztőrendszer jobb működését segíti elő. Nagy mennyiségben tartalmaz oldhatatlan rostokat, ami a lágyabb széklet kialakulását teszi lehetővé. A szőlő magas melatonin-tartalma is nagyon hasznos, mivel ez a hormon nagyban hozzájárul a jobb alváshoz.
Receptek:
Töltött szőlőlevél
Hozzávalók:
50 szőlőlevél
2 nagy fej vöröshagyma
25 dkg rizottó rizs
25 dkg darált hús
1 csokor apróra vágott petrezselyem
5 apróra vágott friss mentalevél
2 citrom leve
só
frissen őrölt bors
Elkészítés:
A leveleket mossuk meg (ha friss, akkor elő kell főzni). Vágjuk a hagymát apró kockákra, majd egy serpenyőben olívaolajon dinszteljük meg. Főzzük meg a rizst. Egy tálba tegyük a darált húst, fűszerezzük majd adjuk hozzá a dinsztelt hagymát a zsiradékkal együtt és a rizst is. A keveréket alaposan dolgozzuk össze.
Minden szőlőlevél közepébe tegyünk 1-1 teáskanálnyi keveréket, majd ügyesen csomagoljuk be, lehetőleg úgy, hogy ne nyíljon szét (csavarjuk fel és nyomkodjuk be a végét, mint a töltött káposztánál). Egy nagyobb lábasba teszem a töltött szőlőleveleket, majd citromos vízzel öntsük fel, hogy ellepje a tekercseket. 30-40 perc alatt főzzük készre a töltött szőlőleveleket.
Szőlős krémsajttorta
Hozzávalók 8 szelethez:
A tésztához
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1 tojás
6 dkg cukor
A töltelékhez
2,5 dl tej
8 dkg cukor
1 csomag tejszínes pudingpor
15 dkg mascarpone
50 dkg szőlő
1 csomag tortazselé
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet egy csipet sóval átszitáljuk. A vajat felkockázzuk, majd ujjbeggyel a lisztbe morzsoljuk, amíg egy finoman morzsás masszát kapunk. A közepébe öntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást, valamint a cukrot. A masszát összedolgozzuk, majd enyhén lisztezett, hideg felületen simává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, aztán legalább 20 percen keresztül pihentetjük hűtőben.
2. Pihentetés után a tésztát egy 22 centis piteforma méretére nyújtjuk, majd kibéleljük vele a formát. Az alját villával megszurkáljuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Ezután hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez a tejet felforraljuk a cukorral, majd hozzáadjuk a pudingport, aztán kevergetve összeforraljuk. Gyakori kevergetés mellett hagyjuk kihűlni, majd beledolgozzuk a mascarponét, aztán a krémmel megtöltjük a tésztát.
4. A megmosott, leszárított szőlőszemeket félbevágjuk, kimagozzuk, a krémre rakosgatjuk. A tortazselét az előírásnak megfelelően elkészítjük, majd bevonjuk vele a szőlőszemekkel borított tortát. 1-2 órára félretesszük pihenni, majd szeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc