Süssön biztonsággal a szabadban!

Süssön biztonsággal a szabadban!

Itt a kerti partik szezonja, amelynek közkedvelt „főszereplői” a szabad tűzön sütött, grillezett ételek. Ezek az ennivalók nemcsak finomak, hanem általában biztonságosak is, de csak akkor, ha az alapvető szabályokat ismerjük és betartjuk.

A nyers élelmiszereken előfordulhatnak megbetegedést okozó baktériumok, de szerencsére az alapos sütés-főzés ezeket elpusztítja. A szabad tűzön történő sütés során kis mennyiségű rákkeltő anyag is keletkezhet, mely hozzáadódik a szervezetet érő egyéb káros anyag terheléséhez.

Ezúttal a grillezés során felmerülő élelmiszer-biztonsági veszélyek megelőzését szolgáló tanácsokat foglaltuk össze.

Süssön biztonsággal a szabadban!

Előkészítés

• Grillezéshez mindig jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt húst használjon.

• A nyers alapanyagokat (pl. nyers húst, baromfit, halat) és a további hőkezelés nélkül fogyasztandó élelmiszereket (pl. felvágott, sütemény, gyümölcs) tárolja elkülönítetten.

• A pácolás alatt a húst hűtőszekrényben tárolja. A grillezni kívánt alapanyagot közvetlenül azelőtt vegye ki a hűtőszekrényből, hogy a grillre helyezné.

• Különösen fontos az alapos kézmosás a nyers hús érintése és előkészítése után.

Sütés-főzés

• Csontos hús grillezése esetén ügyeljen arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe. Ha egy alapanyag grillezését egyszer már elkezdte, úgy azt fejezze is be. Félig grillezett alapanyagot ne tegyen el későbbre.

• A különböző húsok parázs feletti sütésekor olyan egészségkárosító vegyületek jöhetnek létre, amelyek az ételben maradva bekerülnek az ételt elfogyasztók szervezetébe is. Ez főleg a kicsöpögő zsiradék égésekor keletkezik, mely a füsttel visszajut az ételre. Ezért sütéskor ügyeljen arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre, illetve elektromos grill esetén a fűtőszálra.

Süssön biztonsággal a szabadban!

Tálalás, fogyasztás

• A bográcsban készült húsétel, egytálétel az alapos hőkezelés, hosszú ideig tartó főzés miatt gyakorlatilag biztonságos. Ugyanilyen a friss alapanyagból, frissen készült, jól átsült grillétel is, ha az előkészítés során nem követtek el hibát.

• Tálaláskor figyeljen arra, hogy a készétel mindig tiszta tányéron kerüljön a fogyasztók elé.

• A kitálalt ételeket, salátákat, önteteket a legyektől, egyéb rovaroktól védeni kell.

• A túlsült, láthatóan égett, füstös részeket vagy az alulsült, félig nyers ételeket ne fogyassza el, gyermeknek semmiképpen se adja.

• A megmaradt készétel felhasználása előtt forrósítsa át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni. Az ismételt felmelegítésekor ügyeljen arra, hogy az étel belseje 75 °C-ra felforrósodjon. Érdemes beszerezni egy ételhőmérőt.

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek