Paradicsomlé télire - Egészségséf

Paradicsomlé télire - Egészségséf

A paradicsom levet sok ételhez tudjuk felhasználni, ezért jó, ha mindig van otthon. Én legjobban a házit szeretem, mert tudom, hogy mi van benn, emellett amikor eltesszük, készíthetünk natúr, vagy ízesített változatot is. Megéri a fáradságot.

Elkészítési idő: kb. 2 óra (mennyiségtől is függ)

Hozzávalók:

  • paradicsom

Első lépésként – mint minden befőzésnél – nagyon tisztára mossuk az üvegeket. Ez nagyon fontos, mert tönkremehet az egész munkánk. Utána a paradicsomokat megmossuk, negyedekbe vágjuk, kivágjuk a csumánál lévő rész, illetve, ami hibás. Utána paradicsom passzírozóval lepasszírozzuk. Fontos, hogy ne maradjon benne mag. Az így kinyert levet, egy nagy fazékban – lehetőleg olyat használjunk, amit csak befőzésekkor veszünk elő – feltesszük főni. Amikor elkezd forrni, hab jön a tetejére. Addig főzzük, míg elfő a habja, így kapunk igazán sűrű paradicsomlevet. A tisztára mosott üvegekbe rakjuk, lezárjuk és meleg dunsztban hagyjuk kihűlni.

Paradicsomlé télire - Egészségséf

Tipp! Mi szoktunk zelleres változatot is készíteni. Ilyenkor, amikor feltesszük főni, belerakunk bár szál friss zellerlevelet. Ügyeljünk rá, hogy ez is jól meg legyen mosva. Hallottam már azt is, hogy valaki cukrot is tesz bele. én ezt feleslegesnek tartom.

Jó tudni! Van, aki úgy biztosítja a teljes sterilitást, hogy az elmosott üvegeket beteszi a sütőbe, 100 fokra melegíti, és mindaddig ott tartja, amíg fel nem használja.

Még több recept Egészségséfünktől

Tápérték (100 g)

 

Paradicsom

Energia

18 kcal

Fehérje

0,8 g

Zsír

0,2 g

Szénhidrát

3,8 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek