Őszintén a szondatáplásról - minden korosztálynak

Őszintén a szondatáplásról - minden korosztálynak

Mindannyiunk számára természetes, hogy gondoskodjunk szeretteink megfelelő étkezéséről, táplálásról. Még inkább érezzük a táplálás fontosságát betegség esetén. Ilyenkor első kérdésünk: “Mit főzzek? Mit ennél szívesen?” Az ösztöneink helyesen súgják, hogy betegség esetén a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen.

De mi történik akkor, ha a beteg képtelen elegendőt enni vagy állapotából adódóan teljesen képtelen a táplálkozásra?

Ilyenkor kerül előtérbe a szondatáplálás. Fontos tudni, hogy a szondatáplálás könnyen megtanulható, és amennyiben a beteg állapota azt lehetővé teszi, mellette teljesértékű élet élhető. Ennek ellenére teljesen természetes, hogy a szondatáplálás hallatára a betegek és hozzátartozók elsőre megijednek.

Jelenleg Magyarországon évente mintegy 1500 beteg részesül otthoni szondatáplálásban a Nutricia Otthonápoló Szolgálat segítségével, akik között vannak gyermekek, felnőttek és idősek is. Mi a közös bennük?

  • A szondán keresztüli táplálást orvosuk rendelte el, hogy ezáltal biztosítható legyen a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitel.

  • Állapotuk lehetővé tette a kórházból való hazabocsátást, így otthonukban, szeretteik körében élhetik mindennapjaikat.

  • A hazabocsátást követően - szakorvosi ajánlás alapján- felvették a kapcsolatot a szondatáplálásra szakosodott Nutricia Otthonápoló Szolgálattal, amelynek a területileg illetékes ápolója segíti a szondatáplálás és a szonda gondozásának helyes elsajátítását, annak elfogadását és a mindennapi gyakorlatban való illesztését.

A Nutricia Global 2022 októberben szondatáplált betegek és hozzátartozóik körében végzett felmérése rámutatott arra, hogy a szondatáplálás említése kezdetben negatív előítéleteket, kezdeti elutasítást és szorongást eredményez, amit elsősorban az ismeretlentől, valamint az önállóság elvesztésétől való félelem vált ki. A betegek nem tudják, hogy mit is jelent a szondatáplálás és hogy mit várhatnak tőle. Továbbá félnek attól, hogy ez már egy visszafordíthatatlan állapot, amiből nincs visszaút. Idővel azonban, ahogy a szondatáplálás a mindennapi rutin részévé válik, a kezdeti negatív érzéseket fokozatosan váltja fel a jobb közérzetből és erőnlétből fakadó megkönnyebbülés, elfogadás és hála.

Őszintén a szondatáplásról - minden korosztálynak

Beszéljünk őszintén a szondatáplálásról!

A szondatáplálással kapcsolatos ismeretterjesztést segíti elő évről-évre a Szondatáplálás hete, ami hagyományosan minden évben február második hetére esik. Az idei évben a Nutricia támogatásával számos közérhető, és több korosztályt is megszólító tartalom jelent meg, amelyek közelebb hozzák és elmagyarázzak a szondatáplálás célját és sok esetben életmentő gyakorlatát a mindennapokban.

Rövid kisfilm a szondatáplálásról – a nagyközönségnek

A szondataplalas.hu oldalon is elérhető kisfilm röviden és közérthetően ad választ az alábbi, gyakran felmerülő kérdésekre:

  • Mikor rendel el az orvos táplálásterápiát, illetve szondatáplálást?

  • Hogyan történik a szondatáplálás?

  • Hogyan valósítható meg a szondatáplálás beteg otthonában?

Szondamese – a legkisebbeknek

Az óvodás korosztályt szólítja meg a Nutricia támogatásával megjelent hiánypótló Szondamese c. kiadvány, ami segíti a szülőket abban, hogy gyermekükkel őszintén és természetesen beszélgethessenek a szondatáplálásról.

A mesekönyv egy jó eszköz arra az esetre, ha a gyermek szondatáplálásra szorul, de egyúttal segíti a szondatáplálás elfogadottságának növelését azokban az esetekben is, amikor gyermekünk a családban vagy a tágabb közösségében szondatáplált társával találkozik.

Instagram oldal – a fiataloknak és fiatal felnőtteknek

Anna huszonéves szondatápláltként teljes életet él: sportol, tanul, dolgozol, utazik és sok időt tölt barátaival. Küldetésének tekinti a szondatáplálás előtt állók bátorítását és támogatását, aminek céljából idén elindította Instagram oldalát is. Ismerjétek meg Anna történetét és kövessétek a szondatáplálás melletti mindennapjait az Instagram oldalát: @annakatamry

A Nutricia Otthonápoló Szolgálatról

A szondataplalas.hu hiteles és gyakorlatias információt ad a szondatáplálásról.  A letölthető tájékoztató kiadványok mellett számos személyes történet is olvasható a honlapon, valamint a szondatáplálás mindennapi gyakorlati kérdéseire is választ találhatunk.

Amennyiben szondatáplálással bocsátják haza Önt vagy hozzátartozóját a kórházból, vegye igénybe az idén 25 éves Nutricia Otthonápoló Szolgálat szolgáltatásait az ország bármely területén, térítésmentesen.

A Nutricia Otthonápoló Szolgálata segíti a biztonságos szondatáplálás megvalósulását a beteg otthonában.


Forrás: Nutricia Otthonápoló Szolgálat
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek