Olajsavban bővelkedik és még főzni is lehet vele

Olajsavban bővelkedik és még főzni is lehet vele

Az avokádóolaj már akkor is az egészséges táplálékok listáján szerepelne, ha csak az E-vitamin-tartalmát emelnénk ki, hiszen egy antioxidáns vitaminról van szó, amelyre nagy szüksége van a szervezetünknek. Azonban az avokádóolajnak nem pusztán ennyi az előnye. Nagyon hatékony a bőrproblémák kezelésében, csökkenti a magas koleszterinszint és a magas trigliceridszint kockázatait, illetve minimalizálhatja a cukorbetegség kialakulásának esélyét is. Más előnyös tulajdonságai és hatásai is vannak ennek az olajnak, mutatjuk is, melyek ezek.

A sütőolajnál a legfontosabb szempont a magas hőmérsékleten történő sütés esetén az oxidatív stabilitás, ami arra utal, hogy az olaj zsírjai mennyire stabilak a hőnek való kitettség során. Az avokádóolaj meglehetősen jó hőstabilitással rendelkezik a többszörösen telítetlen zsírok alacsony arányának köszönhetően.

Az avokádóolaj javíthatja a tápanyagok biológiai hozzáférhetőségét. Egy kutatásba férfiakat és nőket vontak be. Az egyik csoport tagjai salátát kaptak avokádóolajjal leöntve, míg a másik csoport tagjai olaj nélkül fogyasztották a salátát. Az eredmények azt mutatták, hogy az avokádóolaj mintegy nyolcszorosára növelte az A-vitamin, tizenötszörösére a béta-karotin és tizenegyszeresére a lutein felszívódását.

Az avokádóolaj jelentős része (70%-a) egyszeresen telítetlen zsírsavból áll, ez az olajsav, amelyet szívegészséges zsírnak is neveznek. Az olajsav védelmet jelenthet az inzulinrezisztencia ellen és csökkentheti a gyulladást a szervezetben. Az olajsavdiéta alacsonyabb gyulladásos markereket, például alacsonyabb interleukin-6 és C-reaktív fehérje szinteket eredményezhet. Ilyen pozitív hatásokkal rendelkezik még a makadámdió-olaj is.

Olajsavban bővelkedik és még főzni is lehet vele

Az avokádóolaj nagyon sok antioxidánst tartalmaz, így nagy segítségünkre lehet a testünk méregtelenítésében. A glutation-anyagcserét is megtámogatja, azaz csökkenti a szervezetben azokat a folyamatokat, amelyek gyulladást keltenek.

Az avokádóolaj rendszeres fogyasztásával azt tapasztalhatjuk, hogy egyre kevesebb ételt fogyasztunk egy-egy étkezés alkalmával. Ennek nem más az oka, mint az olajban található zsírsavak, amelyek telítettségérzetet okoznak és így sokkal kevesebbet fogunk enni, ami pedig a fogyásunkhoz is aktívan hozzájárul.

Szükségünk van antioxidáns tápanyagokra, mint amilyenek a karotinoidok. Ezek felszívódását és hasznosulását az avokádóolaj nagyban elősegíti, a karotinoidok ugyanis zsírban oldódnak, és ha avokádóolajat fogyasztunk, garantált lesz, hogy minden tápanyag hasznosulni fog a szervezetünkben. Nemcsak a karotinoidok, hanem a lutein felszívódását is segíti az avokádóolaj. Ez azért nagyon fontos, mivel a lutein segíthet a szembetegségek megelőzésében.

Az avokádóolajjal kapcsolatban végeztek kutatásokat. Bebizonyosodott, hogy csökkenti a trigliceridszintet, a koleszterinszintet, illetve a vérrögképződés kockázatait is minimalizálni tudja. Mindemellett csökkenti a szervezetben a gyulladást és segít megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét, ezzel pedig csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait.

Az avokádóolaj egyes bőrbetegségeket is nagyon hatékonyan képes orvosolni. Egy vizsgálatba olyan betegeket vontak be, akik pikkelysömörben szenvedtek. A vizsgálat hat hétig tartott. A vizsgálati eredmények szerint a betegeknél jelentősen csökkentek ennek a gyulladásos bőrbetegségnek a kellemetlen tünetei. Az avokádóolajat ebben az esetben belsőleg is lehet fogyasztani, illetve külsőleg is lehet alkalmazni.

Forrás: gyógyszernélkül

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek