Nyársra tűzött finomságok

Nyársra tűzött finomságok

Látványos és egészségesen elkészíthető recepteket ajánlunk, de nem árt előtte szemügyre venni a higiéniai biztonságot.

Tombol a kánikula, és a nagy melegben könnyen romlanak az ételek, különösen a húsok. Az állati eredetű termékekben gyorsan szaporodnak a komoly betegségeket okozó baktériumok, ezért nem árt az óvatosság: Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya elárulja legfontosabb tanácsait, hogy nyáron is friss hús kerülhessen asztalunkra.

Fontos a csomagolás

Ha hentesnél vásárolunk, kérésre szemlézhetjük a kiválasztott húst. Ha gyanús a szaga, illetve az állaga, nyálkás, esetleg zöldesre színeződött, azonnal hagyjuk ott! Nyugodtan hagyatkozzunk a megérzéseinkre, hiszen a romlott ételtől való viszolygás ösztöneinkben van. Ha csomagolt terméket veszünk, nézzük meg a szavatossági időt, és ellenőrizzük, hogy a csomagolás bontatlan legyen.

Otthoni teendők

A húson - bármilyen alaposak vagyunk - mindig maradnak baktériumok. Ezért nyers állapotban különítsük el a többi élelmiszertől. Rendszeresítsünk egy saját kést és vágódeszkát a húsoknak, így elkerülhetjük, hogy észrevétlenül fertőzzük meg a konyha egyéb termékeit. Húsfeldolgozás előtt és után alaposan mossunk kezet.

Gondos elkészítés

Magas hőmérsékleten minden baktérium elpusztul, ezért is szoktuk megsütni, megfőzni a húst. A legjobb a lassú sütés-főzés, így garantálható, hogy a hús belseje is átmelegszik, elpusztítva a baktériumokat. A kész étel szobahőmérsékleten 2-3 óráig fogyasztható, de nagy melegben rizikósabb a halogatás. Hűtőben tartva maximum három napig szavatos a húsétel. Nem véletlen, hogy a nagyon forró országokban jóval kevesebb húst fogyasztanak az emberek.

Sonkás pulykanyárs mandulás brokkolival

Hozzávalók 4 főre
40 dkg pulykamell
10 dkg szárított sonka
1 fej brokkoli
1 marék szeletelt mandula
só, bors
4-5 ág rozmaring

Nyársra tűzött finomságok

Elkészítés:

A húst csíkokra vágjuk. Egy-egy csíkot egy-egy szelet sonkával betekerjük, hullámosan nyársra húzzuk, rozmaringgal megtűzzük, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük, közben többször átforgatjuk. A brokkolit rózsáira szedjük, gőzpárolóban megpároljuk. A mandulalapokkal megszórjuk a brokkolit, és a nyárssal tálaljuk.

 

Pulykamáj nyárson

Hozzávalók:

30 dkg pulykamáj
1,5 dl tej
2 ek vaj
Olívaolaj
1 kk rozmaring

Nyársra tűzött finomságok

Elkészítés:

A pulykamájat egy órára tejbe áztatjuk. Lecsepegtetjük, szárazra töröljük. Sózzuk, borsozzuk. Kisebb darabokra vágjuk, nyársra húzzuk. Serpenyőben, forró vaj és olívaolaj keverékén minden oldalon megsütjük, kb. 6 perc alatt. Sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal fűszerezzük.
Salátaágyon tálaljuk.

 

Ajvárban pácolt pulykanyárs retektzatzikivel

Hozzávalók:

50 dkg pulykamellfilé
2 dl natúr joghurt
4 púpozott ek ajvár
2 ek olívaolaj
só, bors

a tzatzikihez:
2 csomó retek
só, bors
1 gerezd fokhagyma
2 dl görög joghurt

Nyársra tűzött finomságok

 

Elkészítés:

A pulykamellfilét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk. A joghurtot elkeverjük az ajvárral és az olajjal, és összeforgatjuk a felkockázott hússal. Legalább fél órán keresztül hagyjuk pácolódni a hűtőszekrényben, majd a kockákat nyársra húzzuk, és a sütőben 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.

Közben a retket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a leveleket megmossuk és apróra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a joghurttal és a zúzott fokhagymával.

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek