Ne mentesen, kiegyensúlyozottan étkezzen

Ne mentesen, kiegyensúlyozottan étkezzen

Sok a tévhit az úgynevezett reformételekkel kapcsolatban. Glutén vagy laktóz nélküli ételek fogyasztása szükségtelen az egészségesek számára. Sőt, nem kizárt, hogy a mentes ételekkel még több kalóriát viszünk be, mintha a hagyományos élelmiszereket fogyasztanánk.

Időről-időre újabb trendek jönnek divatba, például a vegán, a paleo vagy a ketogén, és olyan alapanyagokat tartunk egészségtudatosnak, mint a kézműves, bio, reform vagy mindenmentes. Utóbbinak a nevében is benne rejlik az ellentmondásossága.

“Sok a félreértés a reformtáplálkozással kapcsolatban, beszűkíti a választásainkat, pedig az ünnepek alatt különösen fontos lenne, hogy megéljük az asztal körüli hagyományokat és gazdagítsuk az étrendünket, ne pedig elvegyünk belőle” – magyarázza Szabó Adrienn, a Semmelweis Egyetem dietetikusa.

A szakember állítja, az egészséges táplálkozás kulcsa a változatosság. A magyar konyhával nem feltétlenül az a baj, hogy sok húst fogyasztunk, hanem hogy egyoldalú, mert legtöbbször sertéshússal és zsírral főzünk, kevés zöldséget és gyümölcsöt használunk és egysíkúan készítjük a köreteket.

„Lehetne például egy pörkölthöz fele-fele arányban csirkehúst és valamilyen hüvelyest (csicseriborsó, borsó, lencse) is használni, valamint állati zsiradék helyett olíva-, repce vagy napraforgóolajat. A növényi eredetű telítetlen zsírsavakkal ugyanis kompenzálhatjuk a telített zsírok gyulladásfokozó hatását” – mondja a dietetikus.

Ne mentesen, kiegyensúlyozottan étkezzen

Káros összetevők és ételek

Szabó Adrienn szerint a magyar konyhában a hagyma és a pirospaprika jó dolog, hiszen ezek valójában zöldségek, bátran használhatók, kevés zsiradékon elkészítve. A zöldfűszerek változatosabb alkalmazása is javasolt, mert intenzív használatuk mellett kevesebb sózásra van szükség, és támogatják a szervezet antioxidáns folyamatait.
A köztudatban úgy él, hogy bizonyos összetevők vagy ételek károsak. A glutén egy egyszerű fehérje, és csak cöliákia (gluténérzékenység) esetén okoz problémákat. Ha valaki puffadást tapasztal kenyérfélék fogyasztása után, érdemes kivizsgáltatni, hogy fennáll-e ez az autoimmun betegség. Negatív eredmény esetén gondolhatunk arra, hogy a panaszokat a gyorskelesztett pékáru okozza, mivel ahhoz gyakran adalékanyagokat és esetleg gyengébb minőségű lisztet használnak – mondja Szabó Adrienn. Ilyenkor érdemes lehet a valódi kovászolt pékárut keresni, ami csak liszt, só és víz felhasználásával készül.

Fogyasszon több zöldséget, gyümölcsöt!

A hasi diszkomfort hátterében az is állhat, hogy az egyoldalú étkezés miatt (kevés zöldség, gyümölcs, olajos mag, hüvelyes és teljes értékű gabona) nem elég diverz a bélflóra, mely így nem tudja kellően támogatni az emésztést. A mikrobiom rendbetételére a minél színesebb, vegyes étrend javasolt. Dietetikus segítségével érdemes lehet megpróbálni az úgynevezett FODMAP diétát is, mely az átmeneti, tüneti kezelésnek elfogadott módszere.

A tej sem okoz gyulladást, ugyanakkor tápláló, teljes értékű fehérjeforrás, amelynek fogyasztása, bizonyos mennyiségben, szinte minden korosztály számára javasolható.

A tejcukrot (laktóz) bontó enzimünk (laktáz) az életkor előrehaladtával azonban csökkent mennyiségben termelődhet, ezért természetes jelenség, hogy sokan nem tolerálják jól a tejet. Számukra jó alternatíva lehet a kevesebb tejcukrot tartalmazó, könnyebben emészthető kefir vagy joghurt.

Nézzük meg az ételek kalóriatartalmát!

Szintén téves feltételezés, hogy az úgynevezett mentes alapanyagok kalóriamentesek vagy energiaszegények. Ha cukor helyett például datolya cukrot használunk, annak ugyanakkora a kalóriatartalma, mint a cukornak, és a datolya őrleménynek sem sokkal kisebb az energiatartalma. Inkább javasolt az édességfogyasztást csökkenteni, mint újabb és újabb cukor-alternatívákat keresni – javasolja a dietetikus. Az olajos magvakból készült liszt kalóriatartalma még sokkal magasabb is lehet, mint a búzaliszté.

A szakember szerint gyakran esünk abba a hibába is, hogy az úgynevezett mentesből többet eszünk, mert azt gondoljuk, azt büntetlenül ehetjük. Pedig az evés sosem bűn, ahogy nem léteznek „hizlaló” ételek sem, csupán az fordulhat elő, hogy az egyes tápanyagtípusokból nem a megfelelő arányban, vagy mértékben látjuk el a szervezetünket.

„Ha szeretnénk tudatosak lenni és jó példát mutatni a kisebbeknek, akkor kerüljön az asztalra gyümölcs is a hagyományos ételek mellé. Ne elvegyünk az ízekből, hanem törekedjünk a változatosságra.”


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek