Napi gyógynövény: papaja

Napi gyógynövény: papaja

Gyümölcse bizonyos emésztési zavarok (gyomorsav-elégtelenség, emésztési problémák miatt kialakuló migrén, felfúvódás, hasnyálmirigy-elégtelenség) kezelésére is ajánlott. Kivonatát a bél különféle élősködői (Oxyuris, Ascaris, Ancylostom), valamint visszértágulatos fekély, aranyér- és bőrproblémák (tályogok, sebek és különféle bőrbetegségek) ellen is alkalmazzák. A gyümölcshúst a trópusokon a növény saját leveleibe csavarják, hogy megpuhuljon.

A papaja vagy dinnyefa (Carica papaya) a keresztesvirágúak rendjébe és a dinnyefafélék családjába tartozó faj. Gyümölcse szintén papaja néven ismert.

Jellemzői

Pálmaszerű, el nem ágazó törzse 8–10 m magas. Levelei a törzs tetején, csokorban helyezkednek el. Egy-egy levélnyél akár 60 cm hosszú is lehet. Az apró, zöldes színű porzós virágok önállóan vagy kettes-hármas csoportokban, a törzs felső részén találhatók.

Ránézésre a sárgadinnyéhez hasonló, érett állapotban narancssárga 20–30 cm-es bogyótermései a törzs felső részén, a levélkorona alatt fejlődnek ki. Egy-egy papajagyümölcs akár 5 kg-ot is nyomhat. Rózsaszín vagy narancssárga gyümölcshúsa mintegy 3 cm vastag. Fekete, borsónyi magvai a termés központi üregét töltik meg.

Felhasználása

A trópusi területeken termesztik; Mexikóban már évszázadokkal a klasszikus közép-amerikai kultúrák előtt művelésbe vonták.

Sok helyen kedvelt gyümölcs. Salátákhoz, süteményekhez, ivólevekhez is felhasználják. Leve savanykás, üdítő ital.

Tejnedve egy papain nevű, a pepszinhez hasonló fehérjebontó enzimet (proteáz) tartalmaz. A papaja hatóanyaga élősködőellenes szer, amely nyugtatja az emésztőrendszert. Elősegíti a fehérjék, a zsírok és a cukrok emésztését, a gyomorsav mennyiségétől függően. Ödémagátló és sebgyógyulást serkentő tulajdonság is jellemzi.

Napi gyógynövény: papaja

Jóllehet a növény mérgező hatását nem jelezték, a dinnyefából készült termékek csak orvosi rendelvényre kaphatók, mert egyesekből allergiás tüneteket váltanak ki és módosíthatják a véralvadást is.A papaya nagyjából 87 százalékban vizet, valamint szénhidrátokat, ásványi anyagokat, kalciumot, vasat, foszfort, magnéziumot, valamint riboflavint, niancint és tiamint is tartalmaz.

Kiemelkedően magas flavonoid- és C-vitamin-tartalommal rendelkezik, ennek köszönhetően remek antioxidáns és immunerősítő, semlegesíti a rák, a gyulladások, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával, valamint a bőr idő előtti öregedésével kapcsolatba hozható szabad gyököket. Érvédő hatását fokozza, hogy kordában tartja a vér LDLkoleszterinszintjét, segít megelőzni a szívinfarktust és az agyvérzést.

Még hatékonyabb antioxidáns az erjesztett papaya, ez ugyanis a gyümölcs héját és magjait is tartalmazza, ennek köszönhetően megóv a degeneratív betegségekkel –pl. Parkinson- és Alzheimer kór− szemben is.
Gazdag E-vitaminban és A-vitaminban, óvja a bőrt, serkenti a hámsejtek újratermelődését, külsőleg és belsőleg használva egyaránt elősegíti a sérült bőrfelületek gyógyulását.

A papaya bővelkedik az emésztést javító növényi rostokban, amelyek helyreállítják a helyes bélmozgást, ezáltal a salakanyagok rendszeres és maradéktalan ürítését, valamint megtisztítják a bélrendszert a káros lerakódásoktól, ezzel támogatva a szervezet méregtelenítését. Rostjai a vastagbélrák, a benne található likopin a prosztata daganatok megelőzésében kapnak szerepet. Mivel fokozza az immunrendszer működését, a papaya a megfázás és influenza megelőzésére, valamint kezelésére is használható.

Kiemelkedően fontos összetevője a papain nevű enzim –nagyobb koncentrációban található meg az éretlen gyümölcsben–, ami javítja az emésztést, és különösen a fehérjék lebontását: úgy működik mint a gyomornedvek, ezért egy kiadósabb lakoma után hozzájárul ahhoz, hogy gyorsan megszabaduljunk a feszítő, görcsölő telítettség érzettől. A papain ezen kívül a gyulladások –allergia, asztma, ízületi gyulladások–, különböző fizikai sérülések és a bőrégések enyhítéséhez is hozzájárul.

A papaya fertőtlenítő hatását elsősorban a bélrendszerben és a húgyutakban fejti ki. Hála vitaminjainak és ásványi anyagainak remek energiapótló: a friss gyümölcs fogyasztása pillanatok alatt feltölti szervezetünket, fizikai vagy szellemi stressz esetén rövid időn belül megszünteti a fáradságérzetet. Magas tápanyag- és alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrák hasznos kiegészítője lehet. Rendszeres fogyasztása csökkenti az időskori makula-degeneráció (vaksághoz vezető szemfenéki meszesedés) kockázatát.

Cikkajánló:

Ételek bőrproblémák ellen

A stressz 7 meglepő jele

A sport és az asztma

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek