Mit lessünk el a spanyol konyhából?

Mit lessünk el a spanyol konyhából?

Két hónappal ezelőtt az olasz konyha specialitásaival ismerkedhettük meg, ezúttal egy másik mediterrán nép, a spanyolok ajtaján kopogtatunk pár egészséges és izgalmas ételkészítési ötletért. Mivel Spanyolország hatalmas, és nyelvileg, kulturálisan is több részre oszlik, ezért egységes konyháról se beszélhetünk esetükben. De azért van néhány, az egész országban kedvelt ételük és követendő étkezési szokásuk is.

Volt szerencsém sok idő eltölteni a spanyolok mesés hazájában. Jártam délen, a lusta és életigenlő Andalúziában, jártam északon, a valószínűtlenül tiszta hegyi falvak világában, és kicsit keletebbre is, a pezsgő és varázslatos Barcelonában, sőt az ország közepén fekvő nyüzsgő fővárosban, Madridban is. A spanyol emberek olyan sokfélék, mint a tájaik, a nyelvük, és az ételeik.

Sok kicsi sokra megy

A mediterrán étrend alapvetően követendő, de azért a spanyolok se szentek, vannak egészségtelen étkezési szokásaik, ilyen például a kenyérfogyasztás. Képesek mindenhez kenyeret enni, még a tésztákhoz is. Viszont vannak jó szokásaik: a salátát például szinte soha nem felejtik ki az ételeik mellől. Másik jó szokásuk ‒ mint tengerparti népnek ‒, hogy rengeteg halat és tengeri herkentyűt esznek.

De minden “jó szokásuk” közül a kedvencem a tapas. Ha rákeresünk a szó értelmére, akkor azt találjuk, hogy a tapas az aperitif italok mellé felszolgált étvágygerjesztő falatkákat jelenti. Azonban személyes tapasztalatom szerint a tapas túlmutat ezen (bár már felemelő az a gondolat is, hogy a spanyolok nem chipset esznek a sörük mellé, hanem fogpiszkálóra szúrt isteni felvágottakat, kenyérrel és különféle zöldségekkel).

Mit lessünk el a spanyol konyhából?

Ha Andalúziában bármelyik kis sarki étterembe vagy bárba betoppanunk, bármelyik ételükből lehet “tapas-nyi” mennyiséget kérni, sőt a legtöbb helyen ez a “normál” adag. Ez több szempontból is remek dolog. Egyrészt legalább 3-4 fajta ételt is megkóstolhatunk egy étkezés alatt. Másrészt nem esszük magunkat degeszre. Amikor elénk raknak egy nagy adag ételt, azt hajlamosak vagyunk megenni az utolsó falatig, még akkor is, ha már érezzük, hogy sok. Míg a kis adag ételeknél könnyebb megállni, hogy újabbat rendeljünk, ha már úgyis jóllaktunk. A sokszor kevesebb szabálya az étkezésben pedig nagy egészségügyi előnyökkel jár.

Európa gasztronómiai fellegvára

Spanyolország minden tájékán kiváló ételekre, ízekre bukkanhatunk, ám Baszkföld kiemelkedik mind közül. És ez nem csak az égig érő Pireneusoknak köszönhető! Nem is gondolnánk, hogy Spanyolország északi része vezető szerepet tölt be az egy négyzetkilométerre jutó Michelin-csillagos éttermek számában. Sőt Baszkföld a leghíresebb séfek szülő- és alkotóhelye. Hogy mi teszi ezt a régiót kulináris paradicsommá? A sok friss, kiváló minőségű, helyi alapanyag: hal, hús, zöldségek és tejtermékek. A helyiek sokszor fogják magukat akár egy hétköznap este is, és a baráti társaságukkal végig járnak több helyi tapas bárt ‒ ottani nevén pintxo bárt ‒ és egy este alatt számtalan finomságot kóstolnak végig. Ha ott járunk, követhetjük a példájukat.

A tapas eredete

Régen a boros poharak tetejére kis tányérokat raktak, hogy amíg gazdáik beszélgetnek az asztal felett, ne szennyeződjön az italuk. Később ezekre a tányérokra helyezték azokat az apró falatokat, amiket az ital fogyasztása közben elmajszoltak. A “tapa” spanyolul fedőt jelent, az -s a többes számot jelöli, tehát ebből az eredeti pohár fedő funkcióból ered a “tapas” szó, ami a kis adag étel szinonimája lett.

Andalúz olíva-kóstoló

A spanyolok a világ első számú olívaolaj-termelői. Andalúzia vidéke adja ennek az iparágnak a szívét-lelkét. Talán az itthoni szupermarketek olívaolaját ízlelő szánknak furcsának tűnhet, amikor olívaolaj kóstolóról beszélünk… De az ottani olívaolajak színes, ízes világa egy ilyen kóstolót is igazi gasztroélménnyé tesz. Úgyhogy ha arra téved az ember, érdemes befizetni egy ilyenre.

Érdekességek az olívabogyókról

Színük nem fajtájuktól, hanem érettségüktől függ: a zöld az éretlen, a fekete az érett;

Fagylaltot, pudingot is lehet belőlük készíteni: Berlin egyik legismertebb fagylaltozójában olíva ízű fagyi is kapható;

Telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amik csökkentik a rossz koleszterin szintjét a vérünkben;

Linolsav is van bennük, ami székrekedés és epekő ellen is jó;

Az olívaolaj főzésre alkalmas, de magas hőfokon történő sütésre nem;

Körülbelül 700 féle olívaolaj létezik.

Egy következő cikkünkben megosztunk veletek 3 szuper spanyol receptet!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek