Mire jó az 5:2 diéta?

Mire jó az 5:2 diéta?

Az 5:2 diéta egy fogyási stratégia, mely szerint 5 napig normálisan eszünk, 2 napig éhezünk. Utánajártunk, vajon célravezető-e ez a módszer.

Michelle Harvie és Tony Howell, két brit táplálkozáskutató fejlesztette ki az 5:2 diétát, a céljuk az volt, hogy olyan módszert találjanak ki, amelyben a fogyókúrázónak nem kell lemondania semmiről. A diéta szerint 5 napig azt ehetünk, amit csak szeretnénk, nem kell elhagyni sem a szénhidrátot, sem az édességeket. 2 napon azonban koplalni kell –a szakértők szerint így viszonylag gyorsan le lehet adni a fölös kilókat, és nem kell tartani attól sem, hogy visszajönnek.

Mire jó az 5:2 diéta?

 

A diéta kitalálói szerint nem kell sokat változtatnunk életvitelünkön, csak meg kell határoznunk 2 olyan napot a héten, amikor koplalunk. A lényeg, hogy ez a két nap ne két egymást követő nap legyen, mert minél inkább kiéheztetjük a szervezetet, annál nagyobb az esélye egy falási rohamnak. Tehát mondjuk hétfő-kedd-szerdán normálisan eszünk, csütörtökön koplalunk, péntek szombaton ismét a megszokott étrendünket követjük, vasárnap pedig ismét koplalunk. Természetesen a túlevés a normál napokon sem kívánatos.

 

A két koplalós napon nőknek engedélyezett 500 kalória, férfiaknak 600, ez kb. 25 dkg fehérjében gazdag húst jelent (csirke, hal), illetve 50 dkg zöldséget és gyümölcsöt. Ez három étkezésre nem nagyon elég, a legtöbben ezért a reggelit vagy a vacsorát hagyják ki. A koplalós napokon nem engedélyezett sem a szénhidrát, sem a cukor.

 

A diéta értelme az lenne, hogy a koplalós napokon a szervezet regenerálódik, és leépíti a felhalmozott zsírt. Viszont nem nehéz tartani a diétát, mert mindig csak egy-egy napot kell kibírni, a következő nap már normálisan lehet enni. A diéta hosszútávú hatásai eddig nem ismertek, rövidtávon azonban hatásos, csökken miatta a vérzsír, a koleszterin és a vérnyomás is, mi több, az inzulinszint stabilizálódik. Hetente fél kg fogyással lehet számolni, ám felléphetnek olyan mellékhatások, mint a fáradékonyság, koncentrációs zavarok, hangulatingadozások.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek