Mire jó a méhpempő?

Mire jó a méhpempő?

A méhpempő a fiatal munkásméhek garatmirigy váladéka, mondhatni a méhek „teje”, egy fehéres színű, zselés állagú, savanyú ízű, de egészséges váladék.

Miután a királynő kikel, egész életében ezt fogyasztja. Életük első napján a kaptár összes lakója ezzel táplálkozik, de amelyik lárvából nem lesz királynő, azoknál az étrend változik. A harmadik nap után a dolgozók és a herék lárvái mézet és virágport fogyasztanak.

Mire jó a méhpempő?

A méhpempő hatására akkor kezdtek el felfigyelni, amikor kiderült, hogy ugyanabból a petéből keletkezhet munkásméh és anyaméh is. Ám míg a munkásméh egy nemileg fejletlen nőstény, párzásra és peterakásra alkalmatlan, élettartama nyáron 6-8 hét, addig az anyaméh nemileg teljesen fejlett és természetes körülmények között 3-5 évig él. A munkásméh álcáját 21 napos kifejlődése során 6 napig táplálják vegyes élelemmel, ezzel szemben az anyaméh 16 nap alatt fejlődik kétszer olyan súlyúra, mint a munkásméh, 5 napig táplálják, de tiszta méhpempővel! Az anyaméh feladata naponta 1000-1500 petét lerakni. E petemennyiség összes tömege az anya saját testtömegének nagyságrendjében van. Ehhez az elképesztő teljesítményhez a méhanyának a saját tömegénél nagyobb mennyiségű méhpempőt kell elfogyasztania.

A méhpempő összetétele nagyon komplex

Egyes összetevői még ma is ismeretlenek a kutatók számára. Tartalmaz többek között fehérjéket, 25 féle aminosavat, vitaminokat (A, B1, B2, B5, B6, B12, E), fermentumokat, nyomelemeket, antibakteriális és antibiotikus anyagokat. Az emberi szervezetre ártalmas, káros anyagokat nem tartalmaz!

A méhpempő értékes fehérje- és vitamintartalmának köszönhetően a sejteket táplálja, az anyagcserét javítja. Ott segít, ahol kell, rendkívül hatásos táplálkozás kiegészítő.

Hatékonyan alkalmazható

  • méregtelenítésre,
  • az immunrendszer erősítésére,
  • allergia tüneteinek csökkentésére,
  • hormon- és mirigyműködési zavarok esetén,
  • szív- és érrendszeri panaszok kezelésére,
  • gyomor- és bélbántalmak, gyomorfekély esetén,
  • idegrendszeri problémák, depresszió enyhítésére,
  • szklerózis multiplex kezelésére,
  • fejlődésben elmaradt beteges gyermekek felerősítésére,
  • a kívánt teherbeesés elmaradása, illetve nőgyógyászati problémák esetén, változókor előtti és utáni kellemetlen tünetek megszüntetésére.

A méhpempő kétségtelenül számos létfontosságú elemet tartalmaz, bár úgy tűnik, hogy az emberi szervezetre gyakorolt hatása sokkal inkább az általunk még nem ismert összetevőknek, mintsem a laboratóriumi analízis során kimutatott elemek összességének köszönhető.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek