Mire figyeljünk a húsvéti étkezések során!

Mire figyeljünk a húsvéti étkezések során!

Hisztamin intolerancia esetén a hagyományos húsvéti menü több alapanyaga is problémát okozhat. Vajdovich Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy mire figyeljünk az ünnep alatti diétával kapcsolatban.

Hisztamin intolerancia étrend

Aki még csak most ismerkedik az új étrenddel, frissen diagnosztizált hisztamin intoleranciás, bizony sok mindenre kell figyelnie. Az új étkezési szokásokat betartani a hétköznapokon sem mindig egyszerű, de egy ünnep alkalmával, amikor sokszor vendégként étkezünk, talán még nehezebb.

Az első hetekben általában egy szigorúbb hisztamin szegény étrendre van szükség, majd ha a panaszok már megszűntek, akkor egyéni tolerancia szerint lehet elkezdeni visszavezetni a problémás alapanyagokat, és fokozatosan bővíthető az étrend, majd kialakul egy egyéni tolerancia, hogy kinek milyen alapanyag okoz valóban problémát– magyarázza Vajdovich Dorottya.

Az, hogy kinek mennyire szigorú diétát kell tartania, egyéni érzékenység kérdése. A diéta ezért egyénenként különböző lehet, de általánosságban igaz, hogy a magas hisztamin tartalmú, illetve a szervezet hisztamin termelését fokozó élelmiszereket kerülni kell. Ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy nincs két egyforma hisztamin érzékeny, kinek a csokoládé, kinek a kávé, kinek a füstölt áruk vagy éppen az alkohol okoznak erősebb tüneteket.

 Mire figyeljünk a húsvéti étkezések során!

Ilyen tünetek jelzik a diétahibát

A magas hisztamin tartalmú ételek, italok fogyasztásakor sokféle tünet jelentkezhet, van, akinél csak egy-egy, míg mások akár többféle tünetet is érzékelhetnek magukon. Jelentkezhet hirtelen kipirosodás, viszketés, kiütések, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, de hasi panaszok, hirtelen jelentkező laza széklet, hasmenés is előfordulhat, emellett a hisztamin intolerancia szívdobogást is okozhat.

Ezekkel a húsvéti fogásokkal kell vigyázni

A hisztamin intolerancia diétában a potenciálisan problémát okozó ételek listája meglehetősen hosszú. Húsvét kapcsán elsőként a csokitojást emeljük ki, illetve általánosságban minden csokoládé, kakaó tartalmú élelmiszer is problémás lehet. A füstölt húsok, sonkák is panaszokat okozhatnak magas hisztamin tartalmuk miatt és az élesztővel készült kenyér, kalács és kakaós, diós sütemények fogyasztása is kellemetlen tünetekkel járhat. Az alkoholok közül pedig elsősorban a pezsgő és a vörösbor fogyasztása jelenthet gondot.

Akiknél a probléma már régóta fennáll és néhány élelmiszert már vissza tudtak vezetni az étrendjükbe, ha nem okoz panaszt, kis mennyiségben próbálkozhatnak főtt sonkával, kevés tojással vagy akár a húsvéti kaláccsal is. Akik frissen diagnosztizált hisztamin intoleranciások, szigorúbb étrendet javasolt követniük, viszont nekik sem kell megijedniük. Az, hogy mit tolerál jól a szervezet, egyéni érzékenységen múlik.

Hogy kinek milyen mértékben szükséges a hisztamin szegény diétát tartani, azt érdemes dietetikussal egyeztetni már az ünnepek előtt a kellemetlen panaszok elkerülése érdekében. A szakember abban is segítséget tud nyújtani, hogy miként lehet néhány tipikus húsvéti élelmiszert helyettesíteni vagy olyan formában fogyasztani, ami könnyen beilleszthető a hisztamin intolerancia diétájába.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó írások