Mik azok az omega-3 zsírsavak?

Mik azok az omega-3 zsírsavak?

Az omega-3 zsírsavak olyan kémiai vegyületek, amelyek a napi étrend nélkülözhetetlen részét képezik. Elsősorban a zsírok közé sorolhatók, amelyek közül a telített zsírok a "rossz" zsírok, és amelyeket korlátozni kell többek között az egészséges testalkat fenntartása érdekében. Az omega-3 zsírsavak azonban a telítetlenek közé tartoznak, amelyek akár álmaid alakjának kialakításában is segíthetnek. Ezek azonban sokkal nagyobb hatással vannak a szervezet egészségére.

2023.04.06

Érdemes azonban megjegyezni, hogy az omega-3 zsírsavak feloszthatók:

  • EPA (eikozapentaénsav) - legnagyobb hatása az idegrendszerrel kapcsolatban mutatható ki, amelynek szüksége van rá a megfelelő működéshez. Az élelmiszerekben elsősorban a halakban található meg.

  • ALA (alfa-linolénsav) - ennek a telítetlen zsírsavnak a legjobb forrásai az olyan olajok, mint a repce, a szójabab és a lenmag.

  • DHA (dokozahexaénsav) - telítetlen zsírsav, amely kis mennyiségben a linolénsavból állítható elő az emberi szervezetben. Az élelmiszerekben található forrásai a halak és az algák.

Sok ember azonban különböző okok miatt nem képes megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavat biztosítani kiegyensúlyozott táplálkozással. Ezért érdemes egy értékes étrend-kiegészítőhöz nyúlni, mint például az ALLNURITION Omega 3 Strong (https://allnutrition.hu/ALLNUTRITION_Omega_3-opis34957.html).

 

Mik azok az omega-3 zsírsavak?

Miért fontos gondoskodni a megfelelő omega-3 zsírsavszintről?

Az omega-3 zsírsavak számos fontos funkciót látnak el az emberi szervezetben, és jelentős egészségfejlesztő tulajdonságokkal rendelkeznek. A táplálkozási szakemberek és az orvosok leggyakrabban a megfelelő fogyasztásuk mellett érvelnek a következők miatt:

  • Az idegrendszer - és ezáltal az olyan szervek, mint az agy vagy a szem - támogatása. Pozitívan hatnak az emlékezéssel, gondolkodással, megértéssel stb. kapcsolatos folyamatokra. Továbbá az omega-3 zsírsavak csökkenthetik az Alzheimer-kór kockázatát.

  • Szívizom támogatás - sok embernek, akinek problémái vannak a szív vagy az egész szív- és érrendszer működésével, ajánlják az omega-3 zsírsavak használatát. Vérhígító tulajdonságokkal rendelkeznek, és megakadályozzák a vérrögök és a vérzékenység kialakulását. Emellett segítenek a rossz koleszterinszint csökkentésében és a jó koleszterinszint növelésében.

  • Rákellenes hatásuk van - csökkentik a mell-, prosztata- és vastagbélrák kialakulásának esélyét. Ez annak köszönhető, hogy az omega-3 zsírsavak serkentő hatással vannak az immunrendszer működésére.

Érdemes azonban nem elfelejteni, hogy az omega-3 zsírsavak nem az egyetlen étrendi összetevői a jó egészségnek és jólétnek. Számos értékes tápanyag van, amelyek különböző okok miatt szintén veszélyeztetettek. Éppen ezért érdemes rendszeresen szűrővizsgálatokra járni, és szükség esetén megfelelő pótlást szedni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek