Mik azok az omega-3 zsírsavak?
Az omega-3 zsírsavak olyan kémiai vegyületek, amelyek a napi étrend nélkülözhetetlen részét képezik. Elsősorban a zsírok közé sorolhatók, amelyek közül a telített zsírok a "rossz" zsírok, és amelyeket korlátozni kell többek között az egészséges testalkat fenntartása érdekében. Az omega-3 zsírsavak azonban a telítetlenek közé tartoznak, amelyek akár álmaid alakjának kialakításában is segíthetnek. Ezek azonban sokkal nagyobb hatással vannak a szervezet egészségére.
Érdemes azonban megjegyezni, hogy az omega-3 zsírsavak feloszthatók:
-
EPA (eikozapentaénsav) - legnagyobb hatása az idegrendszerrel kapcsolatban mutatható ki, amelynek szüksége van rá a megfelelő működéshez. Az élelmiszerekben elsősorban a halakban található meg.
-
ALA (alfa-linolénsav) - ennek a telítetlen zsírsavnak a legjobb forrásai az olyan olajok, mint a repce, a szójabab és a lenmag.
-
DHA (dokozahexaénsav) - telítetlen zsírsav, amely kis mennyiségben a linolénsavból állítható elő az emberi szervezetben. Az élelmiszerekben található forrásai a halak és az algák.
Sok ember azonban különböző okok miatt nem képes megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavat biztosítani kiegyensúlyozott táplálkozással. Ezért érdemes egy értékes étrend-kiegészítőhöz nyúlni, mint például az ALLNURITION Omega 3 Strong (https://allnutrition.hu/ALLNUTRITION_Omega_3-opis34957.html).
Miért fontos gondoskodni a megfelelő omega-3 zsírsavszintről?
Az omega-3 zsírsavak számos fontos funkciót látnak el az emberi szervezetben, és jelentős egészségfejlesztő tulajdonságokkal rendelkeznek. A táplálkozási szakemberek és az orvosok leggyakrabban a megfelelő fogyasztásuk mellett érvelnek a következők miatt:
-
Az idegrendszer - és ezáltal az olyan szervek, mint az agy vagy a szem - támogatása. Pozitívan hatnak az emlékezéssel, gondolkodással, megértéssel stb. kapcsolatos folyamatokra. Továbbá az omega-3 zsírsavak csökkenthetik az Alzheimer-kór kockázatát.
-
Szívizom támogatás - sok embernek, akinek problémái vannak a szív vagy az egész szív- és érrendszer működésével, ajánlják az omega-3 zsírsavak használatát. Vérhígító tulajdonságokkal rendelkeznek, és megakadályozzák a vérrögök és a vérzékenység kialakulását. Emellett segítenek a rossz koleszterinszint csökkentésében és a jó koleszterinszint növelésében.
-
Rákellenes hatásuk van - csökkentik a mell-, prosztata- és vastagbélrák kialakulásának esélyét. Ez annak köszönhető, hogy az omega-3 zsírsavak serkentő hatással vannak az immunrendszer működésére.
Érdemes azonban nem elfelejteni, hogy az omega-3 zsírsavak nem az egyetlen étrendi összetevői a jó egészségnek és jólétnek. Számos értékes tápanyag van, amelyek különböző okok miatt szintén veszélyeztetettek. Éppen ezért érdemes rendszeresen szűrővizsgálatokra járni, és szükség esetén megfelelő pótlást szedni.