Miért félünk a fogorvostól?

Miért félünk a fogorvostól?

A kérdés lényege nem az, hogy melyek azok a dolgok, amelyektől félhetünk, hanem az, hogy sok ember miért gondolja úgy, hogy félni kell a fogorvosnál! Hiszen mindenki több dolgot tud felsorolni, amiktől tart egy kezelés során, de ezek vajon mennyire valós félelmek?

A fogfájás nagyon erős fájdalom. Bár vannak ennél nagyobbak is, mégis ez az egyik leggyakoribb olyan rossz élmény, amivel mindenki találkozott már élete során. A fog egy zárt rendszer. A keményszövetek (zománc, dentin, cement) egy kis belső üreget vesznek körül (fogbél kamra), amibe a lágyszövetek (fogbél: erek, idegek) a gyökércsúcsokon található apró nyílásokon lépne be és ki egyaránt. Gyökérkezeléskor a fogbél lágyszöveteit távolítjuk el („idegöljük“) fogat.

A fog egy zárt rendszer

Szervezetünk a külső támadás ellen gyulladásos folyamatokkal reagál, így juttattatja az érintett területre a védekező rendszerünk különböző elemeit. A gyulladás jellemzői (bárhol legyen is az) egyebek között a vérerek kitágulnak és a terület vérbővé válik, azaz megduzzad, piros és meleg lesz. Ha valakinek például egy ízülete gyullad be, azt könnyen megfigyelhetjük.

Azonban a fog egy zárt rendszer, aminek legfőbb határa a fog keményszövetei. A fogbél kamrában kialakuló gyulladásos folyamatok terjedését - a duzzadást - akadályozzák a fog keményszövetei. Az tulajdonképpen csak a gyökércsatornákon keresztül a gyökércsúcs felé terjedhet. Emiatt a fogbélkamrában kialakuló fájdalom sokkal intenzívebb, mint a test egyéb területein.

Miért félünk a fogorvostól?

Három lépésben a fájdalomcsillapításról

Már több fajta helyi érzéstelenítő érhető el. Sőt, az injekció előtt a nyálkahártyát is el lehet zsibbasztani felületi érzéstelenítőkkel! A helyi érzéstelenítők gyulladt szövetek esetén nagyon rövid ideig hatékonyak. A gyulladás miatt a terület vérbő, és a bőséges vérellátás tulajdonképpen hamar „kimossa” az érzéstelenítőt. A többi között ezt is ellensúlyozandó kerül adrenalin az érzéstelenítőkbe.

Az adrenalinnak az érszűkítés mellett azonban egyéb hatásai is vannak, például ezért is érezhetünk erősebb szívdobogást az injekciót követően. Tehát adott a helyzet, hogy valakinek fáj a foga, netán több napig szenved tőle, ezalatt a fog még jobban begyullad, majd elmegy a fogorvoshoz, ahol megpróbálják ellátni, de nem hat az érzéstelenítő - és máris van egy rossz élményünk!

Ha hat az érzéstelenítő, akkor elkezdődhet a kezelés. A helyi érzéstelenítők hatásmechanizmusából következik, hogy azok a fájdalmat kapcsolják ki - azonban a többi érzés megmarad. Tehát mindvégig érezzük például a fúrók által okozott rezgést, vibrációt, vagy a kiáramló levegővel keveredő vízpermetet.

De ami ennél is szokatlanabb és kellemetlenebb élmény, ahogy foghúzáskor lazítjuk ki a fogat a fogmeder nyúlványban. Nehéz tudatosítani magunkban, hogy ezek a tompa érzések, a nyomás, feszegetés, ami akár az egész állcsontban feszülést eredményezhet, nem fájdalom. Stresszes helyzetben könnyen gondolhatjuk azt, hogy amit érzünk az fáj, netán attól is tarthatunk, hogy mikor fog fájni! Erre a bizonytalanságra erősít rá, hogy nem látjuk, mi történik.

Fontos a kezelés közbeni tájékoztatás

Hogyan kerüljük el ezeket a rossz élményeket? A megelőzés a legfontosabb, és az, hogy ne várjuk meg a gyulladást! Ezt leginkább úgy tehetjük meg, ha időben kezeltetjük a problémát, enyhe fájdalom esetén is felkeressük a fogorvosunkat.

A kezelés során két módszer is hatásos. Tudatosítjuk magunkban, hogy mi történik, és ezt segítendő megkérjük a fogorvost, hogy részletesen tájékoztasson a kezelés menetéről, vagy megpróbálunk teljesen elvonatkoztatni a körülöttünk történő dolgoktól, és kikapcsolunk. Bármelyik módszert is válasszuk, a legtöbbet úgy tehetjük magunkért, ha minden nap jó szájhigiénét tartunk fenn.

Dr. Molnár Gergely József
szájsebész szakorvos
dr.molnar(at)patikatukor(dot)hu

+36 (70) 311-5522

A cikk a Patika Tükör márciusi számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek