Miért együnk nyáron is sok paprikát?

Miért együnk nyáron is sok paprikát?

Nyáron nagyon sok olyan zöldség áll rendelkezésünkre, amellyel feltölthetjük a szervezetünk vitaminraktárait. A paprika sok C-vitamint tartalmaz, amely antioxidánsként hat és működik a szervezetben. Mutatjuk is a paprika előnyeit, és aztán egy receptet is közlünk az olvasókkal.

A paprika egy erős antioxidáns zöldség, hiszen tele van C-vitaminnal, cinkkel, béta-karotinnal, E-vitaminnal, mangánnal, magnéziummal és B6-vitaminnal. Ezek a tápanyagok nemcsak az immunrendszert erősítik, de az anyagcserére is pozitív hatást gyakorolnak. A C-vitamin úgy támogatja az immunrendszert, hogy segíti a fehérvérsejtek termelődését, amelyekre szüksége van a szervezet védelmi vonalának, mégpedig a kórokozók támadásainak leküzdéséhez. Mivel hő hatására a C-vitamin tönkremegy, így érdemes a paprikát nyersen, salátaként fogyasztani.

A paprika a szív- és érrendszer egészségének is jót tesz. Az egyik antioxidánsa a béta-karotin, amely elengedhetetlen a vérrögök, a stroke és más szívbetegségek kialakulása ellen.

A paprikának igen magas a fitonutriens-tartalma. Ezek nagyon hatékonyak a bőrfertőzések, a pattanások és a kiütések gyógyításában. A C-vitamin-tartalma pedig segíti a kollagéntermelést, ami sokkal rugalmasabb és egészségesebb kinézetű bőrt eredményez.

Miért együnk nyáron is sok paprikát?

A paprika egy másik antioxidánsnak, mégpedig az A-vitaminnak is a gazdag forrása. Ez a vitamin segíthet az éjszakai vakság megelőzésében. Olyan karotinoidokban is bővelkedik, mint lutein és zeaxantin, amelyek szintén pozitívan hatnak a szem egészségére. A béta-karotin és a C-vitamin is javítja a látást. A tanulmányok szerint a karotinoidokban gazdag táplálkozás csökkentheti a makuladegeneráció és a szürkehályog kockázatait.

A paprika gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, így hatékony lehet cukorbetegség, ízületi porckopás és reumatoid artritisz esetén. Az ízületi gyulladással együtt járó betegségeknél nemcsak a fájdalmat, de a duzzanatot is csökkenti, hiszen ha csökken a gyulladás, ezek a kellemetlen tünetek is megszűnnek.

A paprika felgyorsítja az anyagcsere folyamatát és a zsír égetését is, így mindenképpen jó ötlet az étrendünkbe illeszteni, amennyiben szeretnénk lefogyni. B-vitaminokat is tartalmaz, amelyek segítenek az energiatermelésben, illetve fokozzák az edzésteljesítményt is.

Rostokban is bővelkedik a paprika, amelyek megkönnyítik az emésztést, biztosítják a gyomor egészségét. Mivel csökkenti a székrekedés kockázatait, így minimalizálja a vastagbelet érintő betegségek rizikóit is. A paprika fokozza a kalóriaégetést, emellett csökkenti a trigliceridszintet és a koleszterinszintet. Ily módon is védi a szív egészségét.

A paprikát sokféleképpen fogyaszthatjuk, de a legegészségesebb, ha önmagában vagy salátaként esszük. Most egy remek paprikasaláta-receptet mutatunk be.

Kakukkfüves-fokhagymás paprikasaláta

Hozzávalók:

• 5-5 nagyobb paprika,
• egy teáskanál kakukkfűlevél,
• 2 evőkanál olívaolaj,
• ízlés szerint só és bors,
• 2-3 gerezd fokhagyma,
• fél citrom.

Elkészítése:

Mossuk meg, csumázzuk ki a paprikát, és vágjuk kisebb szeletekre, karikákra. Reszeljük le a fokhagymát, adjuk az olívaolajhoz a fél citrom levével, a kakukkfűvel, a sóval és a borssal egyetemben, majd keverjük a dresszinget a paprikához.

Forrás: gyógyszernélkül.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek