Mennyi vasra van szükségünk? És honnan szerezzük be?

Mennyi vasra van szükségünk? És honnan szerezzük be?

A vashiány számos okból eredhet, és számos problémát okozhat. Dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa a javasolt bevitel mennyiségére és forrásaira hívja fel a figyelmet.

Miért hiányzik a vas?

A vashiány (anemia) a világ leggyakoribb hiánybetegsége, amely főleg a nőket és a gyerekeket érinti. Eredhet többek közt sérülésből, vérveszteségből, túl erős menstruációból, de akár elégtelen C-vitamin és fehérjefogyasztásból is. A már kialakult állapot számos problémát okozhat, mint a szédülés, gyengeség, fáradékonyság, bőr- és körömproblémák vagy akár a koraszülés, alacsony születési súlyú, lassabb fejlődésű baba – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa.

Mennyi vasat kellene fogyasztanunk?

Az ajánlott napi beviteli mennyiség a nemtől és a kortól is függ.

Mennyi vasra van szükségünk? És honnan szerezzük be?

Gyerekek:

  • 1-3 év közt - 7 milligram
  • 4-8 év közt - 10 milligram

Férfiak:

  • 9-13 év közt - 8 milligram
  • 14-18 év közt - 11 milligram
  • 19 év felett - 8 milligram

Nők:

  • 9-13 év közt - 8 milligram
  • 14-18 év közt - 15 milligram
  • 19-50 év közt - 18 milligram
  • 51 év fölött - 8 milligram

Várandós nők:

  • 27 milligram

Hogyan jussunk hozzá?

Bár a vaspótlás elérhető, minden vitaminhoz és ásványi anyaghoz legjobb az élelmiszereken keresztül hozzájutni, hiszen a tápanyagok együttes hatása így érvényesül igazán. Tehát vaspótló szereket csak orvosi utasításra érdemes szedni.

Vasban gazdag élelmiszerek a spenót, a marhamáj, a paradicsom, az osztriga, a kagyló, a lencse, a fehér bab, a gabonák, a kesudió, a tojás, az étcsokoládé, a tofu, az áfonya. Szervezetünk leghatékonyabban az állati eredetű termékekből képes felszívni a vasat, a növényi termékekből nehezebben. Éppen ezért a vegetáriánusoknak 1,8-szer nagyobb mennyiségű vasat ajánlott fogyasztaniuk, hogy megfelelő legyen az ellátottságuk. A C-vitamin egy erős támogatója a vas felszívódásának, ezért érdemes C-vitaminban gazdag ételeket is a tányérra tenni.

Ugyanakkor a túladagolás is veszélyes, hiszen enyhébb esetben hasfájást, hányást okozhat, de súlyos esetben a szervek működésére is kihat, kóma vagy görcsroham is bekövetkezhet. Mivel a vaspótlás az egyéb gyógyszerek hatását is befolyásolja, erről mindenképpen orvossal kell egyeztetni!

Jelentős előnyök

Egészséges terhesség
Az elégséges vaskészletek csökkentik a koraszülés veszélyét, valamint annak a rizikóját, hogy alacsony súlyú babák szülessenek, akik esetleg fejlődési lemaradással is küzdenek.

Több energia
Ha nem jut elég vashoz a szervezet, nem tudja olyan hatékonyan felhasználni az energiáit sem. A vas szállítja ugyanis az oxigént az izmokhoz és az agyhoz, így a testi és a mentális működésre is kihat a jelenléte. Vagyis minden szempontból gyengébben működünk a hiányában.

Jobb sportteljesítmény
Egyes kutatások szerint különösen a fiatal női atléták körében gyakori a vashiány, ami gyengíti az immunrendszerüket és rontja a teljesítményüket. Nekik – különösen, ha gyermekvállalás előtt állnak -, mindenképpen érdemes erről nőgyógyásszal konzultálniuk.

Forrás: www.oxygennogyogyaszat.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek