Megfejtették a durián gyümölcs titkát

Megfejtették a durián gyümölcs titkát

Három évnyi munka után az öt rákkutatóból álló csoport a világon elsőként készítette el a labdaméretű, tüskés dél-ázsiai gyümölcs genetikai térképét, eredményeik a Nature Genetics című szaklap aktuális számában jelentek meg. Munkájukat magukat meg nem nevező duriánrajongók finanszírozták.


Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát szingapúri tudósok - számolt be róla a BBC hírportálja.

A tudósok megtalálták azt az illatgént, amelynek a számlájára írható a durián átható, rothadásra emlékezető szaga. Ez lehetővé teszi, hogy "szagtalan vagy enyhébb szagú" duriánváltozatot fejlesszenek ki a jövőben.
Nem mindenki örült ennek a lehetőségnek, egyes duriánkedvelők rajonganak gyümölcs sajátos szagáért.
"A durián a szaga nélkül olyan, mint az ember, aki elvesztette a lelkét" - írta egy szingapúri Facebook-felhasználó.
"Elemzésünk feltárta, hogy a kén képződése erőteljes a duriánban, ami alátámasztja azt a vélekedést, hogy a durián szagában van valami kénes" - mondta Patrick Tan, a kutatás egyik vezetője.

Megfejtették a durián gyümölcs titkát

A jellegzetes szagnak a vadonban fontos feladata van: magához vonzza az állatokat, melyek megeszik a gyümölcsöt és a magvait szétszórják. Szeretik és utálják az emberek a duriánt: Szingapúrban sok helyen még a szabad ég alatt is tilos fogyasztani, a tömegközlekedési eszközökre sem szabad felvinni.Eredetileg az ázsiai trópusi esőerdőkből származik, de megtalálható Indonéziában, a Maláj-félszigeten, India déli részén, Srí Lankán, Thaiföldön is. Szórványosan termesztik Indokínában és a Fülöp-szigeteken is. Ültetik Afrika keleti részén, valamint Dél-Amerikában és Közép-Amerikában. Hazájában – ahol a gyümölcsök királyának is tartják – nyersen fogyasztják magköpenyét, lehetőleg gyorsan, mert ha oxigénnel érintkezik, hamar megsavanyodik.

A durián gyümölcs tápanyagtartalma messze földön híres. Vitalizáló hatású, ma már wellness italt is készítenek belőle. Jókedvre derít, elűzi a fáradtságot, fitté varázsolja azt, aki fogyasztja. Potencianövelő gyümölcs. Jelentős mennyiségű Omega2 zsírsavat tartalmaz, vagyis a tengeri halakon túl a duriánt is nagyon érdemes fogyasztani egészségünk megőrzése érdekében! Sok fehérje van benne, így vegetáriánusok számára is javasolt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek