Könnyű ételek az egészség védelmében
Három remek recept, amelyet könnyedén elkészíthetünk.
CHIAMAG
A chiamag csökkentheti a magas vércukorszintet és az LDL-koleszterin szintjét. A benne lévő omega-3 zsírsavak védelmet jelenthetnek az érelmeszesedéssel, a magas vérnyomással, a 2-es típusú cukorbetegséggel, az ízületi gyulladással szemben. Egyes kutatások arra mutatnak rá, hogy a chiamag rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válhatnak egyes rákos megbetegedések és autoimmun betegségek.
Chiapuding friss gyümölcsökkel
Hozzávalók:
• 2 csésze növényi tej
• fél csésze chiamag
• áfonya, szeder, málna (de bármilyen bogyógyümölcs megfelelő)
• méz
Elkészítése:
Egy kisebb tálkában keverjük össze a növényi tejet, a mézet, majd adjuk hozzá a chiamagot is. Alaposan keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe a tejes-chiamagos keveréket, és hagyjuk ott egy éjszakán át. Másnap díszítsük a puding tetejét friss bogyós gyümölcsökkel, és már fogyaszthatjuk is.
LEVENDULA
A levendula nemcsak szép, nemcsak illatos, de rendkívül sok, összesen 150 hatóanyagot tartalmazó gyógynövény, amely görcsoldó, nyugtató és stimuláló hatásokkal is rendelkezik.
A levendulaolaj antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, de a gombák elleni küzdelemben is eredményesnek mutatkozott, azaz segíthet a különféle kórokozók, mikrobák elpusztításában. A kutatások azt mutatják, hogy a légzőszervi betegségek enyhítésében is verhetetlen, hiszen kiemelkedő az aromaterápiás hatása. Emellett enyhíti az izmok fájdalmát, reuma illetve ízületi gyulladás esetén is hasznos.
Az illóolaj mellett az ételekhez is bátran használjuk a levendulát.
Barackos saláta levendulás dresszinggel
Hozzávalók:
-
1 fej saláta
-
1 kisebb fej vöröshagyma karikára vágva
-
10 dkg felkockázott feta sajt
-
1 nagyobb őszibarack meghámozva, kockákra vágva
-
1 evőkanál friss levendulavirág
-
2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
-
2 evőkanál balzsamecet
-
fél citrom leve
-
2 gerezd fokhagyma
-
ízlés szerint só és mustár
Elkészítése:
Először is készítsük el a dresszinget. Keverjük el az olívaolajban a balzsamecetet, a fél citrom levét, a lereszelt fokhagymát, a sót és a mustárt, majd adjuk hozzá a levendulavirágot is, majd tegyük félre. Mossuk meg a salátát, tépkedjük kisebb darabokra és rakjuk egy salátástálba. Adjuk hozzá a felkarikázott vöröshagymát, az őszibarackot és a feta sajtot. A dresszinggel leöntve tálaljuk.
CÉKLA
A cékla gazdag tárháza a folsavnak és a betainnak. Ezek a tápanyagok csökkentik a szervezetben a homociszteinszintet. Magas értéke gyulladást kelt, ami károsítja az artériák falát, amely növeli a szívbetegségek kialakulásának.
A cékla egy karotinoidban: a luteinben is gazdag, amely védelmet jelenthet az olyan szembetegségek ellen, mint a makula degeneráció vagy a szürkehályog. A céklában található nitrát pedig elősegíti a jobb véráramlást.
Bazsalikomos-almás céklasaláta
Hozzávalók:
-
2 db közepes cékla
-
4 db közepes alma
-
1 evőkanál olívaolaj
-
fél citrom frissen facsart leve
-
1 teáskanál méz
-
csipetnyi só
-
ízlés szerint őrölt kömény
-
6 db bazsalikomlevél
Elkészítés:
Hámozza és mossa meg az almákat és a céklákat. Egy tálkában keverje össze az olívaolajat, a mézet, a citromlevet, a sót és az őrölt köményt, majd az egészet öntse a salátára és alaposan keverje össze. Aprítsa fel a bazsalikomleveleket, majd szórja meg ezzel a salátát.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

