Könnyű ételek az egészség védelmében

Könnyű ételek az egészség védelmében

Három remek recept, amelyet könnyedén elkészíthetünk.

CHIAMAG

A chiamag csökkentheti a magas vércukorszintet és az LDL-koleszterin szintjét. A benne lévő omega-3 zsírsavak védelmet jelenthetnek az érelmeszesedéssel, a magas vérnyomással, a 2-es típusú cukorbetegséggel, az ízületi gyulladással szemben. Egyes kutatások arra mutatnak rá, hogy a chiamag rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válhatnak egyes rákos megbetegedések és autoimmun betegségek.

Könnyű ételek az egészség védelmében

Chiapuding friss gyümölcsökkel

Hozzávalók:
• 2 csésze növényi tej
• fél csésze chiamag
• áfonya, szeder, málna (de bármilyen bogyógyümölcs megfelelő)
• méz

Elkészítése:
Egy kisebb tálkában keverjük össze a növényi tejet, a mézet, majd adjuk hozzá a chiamagot is. Alaposan keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe a tejes-chiamagos keveréket, és hagyjuk ott egy éjszakán át. Másnap díszítsük a puding tetejét friss bogyós gyümölcsökkel, és már fogyaszthatjuk is.

LEVENDULA

A levendula nemcsak szép, nemcsak illatos, de rendkívül sok, összesen 150 hatóanyagot tartalmazó gyógynövény, amely görcsoldó, nyugtató és stimuláló hatásokkal is rendelkezik.

A levendulaolaj antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, de a gombák elleni küzdelemben is eredményesnek mutatkozott, azaz segíthet a különféle kórokozók, mikrobák elpusztításában. A kutatások azt mutatják, hogy a légzőszervi betegségek enyhítésében is verhetetlen, hiszen kiemelkedő az aromaterápiás hatása. Emellett enyhíti az izmok fájdalmát, reuma illetve ízületi gyulladás esetén is hasznos.

Az illóolaj mellett az ételekhez is bátran használjuk a levendulát.

Könnyű ételek az egészség védelmében

Barackos saláta levendulás dresszinggel

Hozzávalók:

  • 1 fej saláta

  • 1 kisebb fej vöröshagyma karikára vágva

  • 10 dkg felkockázott feta sajt

  • 1 nagyobb őszibarack meghámozva, kockákra vágva

  • 1 evőkanál friss levendulavirág

  • 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj

  • 2 evőkanál balzsamecet

  • fél citrom leve

  • 2 gerezd fokhagyma

  • ízlés szerint só és mustár

Elkészítése:

Először is készítsük el a dresszinget. Keverjük el az olívaolajban a balzsamecetet, a fél citrom levét, a lereszelt fokhagymát, a sót és a mustárt, majd adjuk hozzá a levendulavirágot is, majd tegyük félre. Mossuk meg a salátát, tépkedjük kisebb darabokra és rakjuk egy salátástálba. Adjuk hozzá a felkarikázott vöröshagymát, az őszibarackot és a feta sajtot. A dresszinggel leöntve tálaljuk.

CÉKLA

A cékla gazdag tárháza a folsavnak és a betainnak. Ezek a tápanyagok csökkentik a szervezetben a homociszteinszintet. Magas értéke gyulladást kelt, ami károsítja az artériák falát, amely növeli a szívbetegségek kialakulásának.

A cékla egy karotinoidban: a luteinben is gazdag, amely védelmet jelenthet az olyan szembetegségek ellen, mint a makula degeneráció vagy a szürkehályog. A céklában található nitrát pedig elősegíti a jobb véráramlást.

Könnyű ételek az egészség védelmében

Bazsalikomos-almás céklasaláta

Hozzávalók:

  • 2 db közepes cékla

  • 4 db közepes alma

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • fél citrom frissen facsart leve

  • 1 teáskanál méz

  • csipetnyi só

  • ízlés szerint őrölt kömény

  • 6 db bazsalikomlevél

Elkészítés:

Hámozza és mossa meg az almákat és a céklákat. Egy tálkában keverje össze az olívaolajat, a mézet, a citromlevet, a sót és az őrölt köményt, majd az egészet öntse a salátára és alaposan keverje össze. Aprítsa fel a bazsalikomleveleket, majd szórja meg ezzel a salátát.



 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek