Kiderült, a fiatalok nyitottak az új ízek kipróbálására

Kiderült, a fiatalok nyitottak az új ízek kipróbálására

Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint Magyarországon minden negyedik gyermekkorú lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott, és nem fogyaszt elegendő zöldséget, illetve gyümölcsöt sem. Ennek hátterében rossz beidegződések és táplálkozási szokások, valamint ismerethiány áll, ami igaz volt a közétkeztetőkre is.

A kormány 2015-ben kiadott menzarendelete a szemlélet általános megváltoztatása felé vezető fontos és bátor lépés volt, ami nem maradt hatástalan. A versenyre a közétkeztetők által benevezett ételsorok a korábbiaknál sokkal jobban tükrözik az egészséges táplálkozás alapelveit, tehát a közétkeztetők láthatóan szakítottak évtizedes rossz beidegződéseikkel. Ezzel együtt az a szterepotípia is megdőlni látszik, miszerint a fiatalok nem eléggé nyitottak az új ízek kipróbálására. A verseny tapasztalatai nem ezt mutatják.

A Keressük Magyarország top 50 menzaételét című pályázatra az ország 44 különböző városából 298 osztály nevezett, azaz nagyjából 7500 gyermek vett részt. Az induló osztályoknak csupán 24%-a volt budapesti, az indulók településeinek 37-37 százaléka helyezkedik el a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén, 26 százalékuk pedig a Tiszántúlról érkezett. A „Ki lesz 2016 közétkeztetője?” pályázatot 41 főzőkonyha vitte végig. Az osztályszavazatokat súlyozva a közétkeztetők élelmezési létszámával, mintegy kiegyenlítve a „kis” és „nagy” közétkeztetők közötti versenyt, kialakult a 10 levesből, 30 főételből és 10 desszertből top 50 menzaétel listája. A pályázat technikai részleteinek gyors és gördülékeny megvalósítását a merokanal.hufelület biztosította, amelynek receptgyűjtemény menüpontja alatt ma már megtalálható álló top 50-es menzaétel receptje is.

A top öt leves:

- hansági gulyásleves

- húsleves

- erdei gyümölcsleves

- csontleves grízgaluskával

- zellerkrémelves

A top öt főétel:

- sajtos spagetti

- főtt hús meggymártással

- gyros-fűszeres csirkecsíkok

- grill csirkecombfilé kuszkusszal

- lapcsánkás sertéskaraj rizzsel

A top öt desszert:

- mézes kocka

- piskóta joghurtöntettel

- mézes, gyümölcsös túrókrém

- túrógombóc

- aranygaluska

A pályázók között az OGYÉI – közjegyző jelenlétében – kisorsolta azt a 13 szerencsés osztályt, akik pénzbeli hozzájárulást nyertek 2017-es osztálykirándulásukhoz. A nyertesek között van fővárosi, pécsi, berettyóújfalui, makói, mogyoródi, nagykőrösi, sárbogárdi, százhalombattai és somogyjádi osztály, sőt van három iskola, ahonnan több osztályt is kisorsoltak.

A pályázatokat támogatta a KÖZSZÖV (Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége), az ÉLOSZ (Élelmezésvezetők Országos Szövetsége) és az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) is.

Kiderült, a fiatalok nyitottak az új ízek kipróbálására

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek