Ki kér egy cantuccinit?

Ki kér egy cantuccinit?

Elsőre a legtöbb embernek ötlete sincs, miről van szó, de a kérdezőnek is fel van adva a lecke, hiszen nem is olyan egyszerű kiejteni ezt a furcsa szót. Az olaszul jól beszélők előnyben vannak, az Itáliában élők pedig már biztosan mosolyognak, hiszen ez az ő szeretett kekszféleségük, ami a külföldiek számára olykor igen nagy meglepetést okoz. Ez a különleges sütemény bizony kemény, mint a kő, sokan attól félnek, hogy a foguk is beletörik, de mások éppen ettől az egyedi állagtól szeretik annyira. A szupermarketek polcain már mi magyarok is találkozhatunk vele, sőt, otthon is nekiláthatunk elkészíteni, hiszen számos jól bevált recept elérhető az interneten. Az Interfood e heti cikkének főszereplője a cantuccini – nézzük, mitől olyan finom, és persze miért olyan kemény!

2024.04.13

Biscotti, cantucci, cantuccini

Az első elnevezés bizonyosan nem fordulhat elő az olaszoknál, ez ugyanis csak egy általános elnevezés, ami annyit tesz, hogy keksz. Igen ám, de milyen keksz? A cantucci vagy cantuccini ugyanis nem akármilyen, hanem egy jellegzetes, konkrét édességféle. Így aki nevén akarja nevezni a gyereket, no meg a kekszet, az bizony az utóbbi két változatot használja, minden más vétek. A helyiek a cantuccit vagy cantuccinit attól függően használják, hogy kisebb, vagy éppen nagyobb formában készül a sütemény.

Ki kér egy cantuccinit?

Egyszerű hozzávalók

Az eredeti recept igen egyszerű, de éppen ettől különleges. Tojás, vaj, liszt, cukor, nagyon kevés sütőpor, egész mandula, és már kész is egy sűrű tészta, melyben a mandulák egészben sorakoznak, és amiből egy nagyobb méretű hurkát készítenek. Ezt a hurkaformát tolják be a forró sütőbe, ahol félkészre sütik, majd onnan kivéve egy éles késsel felszeletelik. Ezt követően a tésztaszeleteket visszatolják a sütőbe, és tovább sütik, ezalatt pedig a tészta megkeményedik, a mandula megpirul, és ellenállhatatlanul mandulás ízű lesz.

Egy finom csésze kávé, egy pohár bor

Elsőre egy gőzölgő teához vagy egy habos capuccinóhoz tudnánk elképzelni, de az olaszok tudnak élni, ezért ők azt mondják, semmiféle meleg ital nem kell ide, csak egy pohár jó bor. Méghozzá desszertbor, és abba mártogatva kell enni ezt a csodás süteményt, úgy az igazi. Hát, ez utóbbi garantáltan vidám hangulatot és napfényt varázsol mindenki szívébe, így szerintünk érdemes kipróbálni!

Forrás: interfood

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek